Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Tisuće vojnika i civila vodili su na njihove križne puteve i strijeljali ih'

U jeku rasprave o Bleiburgu mi vam donosimo svjedočanstva preživjelih svjedoka. Dokumentarni film ''Križni put – zločin bez kazne'' cjelovita je priča o najvećoj tragediji hrvatskoga naroda u njegovoj novijoj povijesti.
23. ožujka 2019. u 14:10 191 komentara 32002 prikaza
Pogledajte galeriju 1/9

Donosimo vam nastavak priče iz Večernjakove kolekcije političkih dokumentaraca 'Križni put - zločin bez kazne' u kojem ćemo se prisjetiti događaja u završnici Drugog svjetskog rata...

Jasenovac Kako razviti kulturu sjećanja Plenkovićeva dva problema: Sve su žešće podjele uoči komemoracije u Bleiburgu i Jasenovcu

Komunisti su se dugo pripremali za preuzimanje vlasti, prolazili tečajeve, uz pomoć doušnika sastavljali popise. KNOJ, Korpus narodne obrane Jugoslavije, brojio je 120.000 boraca. Samo u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH za osloboditeljima je ostalo gotovo 2000 masovnih grobnica.

Video - 'Tito je dao uputu šefovima OZNE da treba likvidirati sve stvarne i moguće neprijatelje'

 

- To je najveće ubijanje svih vremena na području Slovenije, to je najveće ubijanje Hrvata u vašoj povijesti, to je najveće ubijanje nenaoružanih Slovenaca u našoj povijesti, to je najveće ubijanje nenaoružanih ljudi u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Mislim da poslijeratni europski komunizam nema takvog zločina - rekao je Jože Dežman, predsjednik Komisije za rješavanje prikrivenih grobišta Slovenije (2005.-2008.). 

 | Autor : Križni put - zločin bez kazne Foto: Križni put - zločin bez kazne

Odluka o masovnim likvidacijama donesena je u Drvaru (13. svibnja 1944.) na sjednici vrhovnog štaba odmah nakon osnivanja OZNE (Odjeljenje za zaštitu naroda).

- Tada je Tito dao uputu šefovima OZNE, a to je iznio Ivan Maček - Matija, šef OZNE za Sloveniju, da treba likvidirati sve stvarne i moguće neprijatelje - rekao je povjesničar Anđelko Mijatović. 

Maček se sastao s Titom dva puta u dva dana. Naređeno mu je da dopuni kartoteke, proširi popise petokolonaša. 

 | Autor : Križni put - zločin bez kazne Foto: Križni put - zločin bez kazne

- Tako je u Zagrebu sastavljen popis 8141 osobe koje treba likvidirati, oduzeti imovinu, ali ne zato što su bili stvarni neprijatelji nego zbog toga što se trebalo domoći imovine - dodaje Mijatović.

A pripreme za likvidacije počele su još u ožujku 1942. godine. Edvard Kardelj pod pseudonimom Bevc poslao je Titu izvješće: 'Egzekucioni aparat sastoji se od oko 50 momaka naoružanih pištoljima i bombama. Ti momci rade sve stvari.'

Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta Austrijsko ‘ne’ Bleiburgu Crkva austrijskoj državi krči put da zabrani cijelu komemoraciju?

- Otkrivati i likvidirati protivnike, a likvidirali su ne samo stvarne zarobljenike nego i one koji su im se činili mogućim ideološkim protivnicima - napominje Mijatović.

Slijede prve grupne likvidacije. Zrin - likvidacija više od 200 civila, Aržano - smaknuće 130 razoružanih domobrana, otok Daksa pokraj Dubrovnika - pogubljenje 53 civila, Široki Brijeg - likvidacija ukupno 66 franjevaca. Sve bez suđenja.

 | Autor : Križni put - zločin bez kazne Foto: Križni put - zločin bez kazne

- Kad su ušli u Travnik u listopadu 1944. zarobili su tisuće ljudi, vojnika i civila, pa su ih vodili na njihove križne puteve po okolnim brdima i selima te ih strijeljali - kazao je Mijatović.

 | Autor : Križni put - zločin bez kazne Foto: Križni put - zločin bez kazne

U siječnju 1945. više nije bila potrebna ni sumnja, dostatna je za likvidaciju bila pretpostavka da bi 'pojedinci bili u stanju potpomagati bande s obzirom na pasivno držanje prema našem pokretu'...

Video -  'Ruke su bile vezane žicom, a ubijali su ih pištoljem ili sjekirom. Padali su u Jazovku'

Epicentar blizu Velike GOrice
Potres jačine 2.7 pogodio šire područje Zagreba: 'Dobro je zdrmalo, dugo nismo ovako skočili'
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • zlako:

  Imao sam četiri godine ,sedamdesetih i kitio jelku za Božič.Naišao prvoborac Heroj Jugoslavije,primio me za noge ilupio glavom u pod.Da mi majka ne cjepaše drva i sa sjekirom ga otjera prošao bih isto kao Hrvati na Križnom putu a bila ... prikaži još! je 1970.Križni put još nije bio završio za Hrvate.Tek 1995.Mislim da se ne smije vratiti.

 • Muncimir:

  Tko je ikad odgovarao za taj holokaust Hrvatskog naroda? Gdje su optužbe Republike Hrvatske za počinitelje tog masakra koji još žive između nas poput Ante Josipovića i Josipa Manolića? Nema Hrvatske obitelji koja nije oplakala člana obitelji na Bleiburg-u. Ne ... prikaži još! vjerujem da će ova “službena” Hrvatska ikad tražiti pravdu za žrtve s ovom Vladom koja čine djeca i unuci crvenog plemstva i partizanski krvnika. Pobjedili smo u Domovinskom ratu ali smo izgubili u miru.

 • Avatar Inati_se_slavonijo
  Inati_se_slavonijo:

  Banda komunjarsko-partizanska.