Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako razviti kulturu sjećanja

Plenkovićeva dva problema: Sve su žešće podjele uoči komemoracije u Bleiburgu i Jasenovcu

Jasenovac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
21.03.2019.
u 10:52

Za iskorak prema dostojanstvenom komemoriranju žrtava nužna je odgovornost, prije svega u politici.

Uoči komemoracija u Jasenovcu i na Bleiburgu Hrvatsku, kao i svih proljeća do sada, tresu rasprave o tome tko koga i na koji način treba ili ne treba komemorirati, pri čemu su stavovi iz godine u godinu sve tvrđi pa se stječe dojam da Hrvatska zapravo i nema demokratskog i humanističkog kapaciteta za prevladavanje ovih povijesnih i svjetonazorskih jazova. Ove godine u fokusu su prepucavanja između Gordana Jandrokovića i Ive Goldsteina, koji je predsjedniku Sabora zamjerio to što je vojnike smaknute na Bleiburgu i križnim putovima nazvao nevinim žrtvama, iako Jandroković to zapravo nikada nije učinio.

Jandroković objašnjava kako je govorio isključivo o poraženim vojnicima i civilima, ističući kako se te ljude nije smjelo ubijati bez suđenja, čime je očito želio istaknuti pravnu dimenziju bleiburške tragedije, izbjegavajući opasnost da ga netko prozove da pokušava politički ekskulpirati NDH. Ističe i kako žrtve i počinitelje ne dijeli na “naše” i “vaše”, nego dosljedno osuđuje zločine svih totalitarnih režima.

Video - Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta

No, čini se da upravo takvi stavovi Jandrokovića, ali i ranijih vlasti koje su pokušavale balansirati između dvaju ideoloških polova u društvu, ne samo da ne pridonose prevladavanju povijesnih jazova, nego ih dodatno produbljuju.

Srpska i židovska zajednica tako ni ove godine nisu prihvatile uvjeravanje premijera Plenkovića da je njegova Vlada odana antifašizmu pa će obljetnicu proboja jasenovačkih logoraša i četvrti put komemorirati odvojeno od službene državne komemoracije. Vladu pritom prozivaju za toleriranje relativizacije ustaštva i ističu kako je nemoguće u istom kontekstu spominjati žrtve Jasenovca, nastale na temelju rasnih zakona NDH i ustaške vojnike pogubljene na Bleiburgu. U Savezu antifašističkih boraca pritom su otišli toliko daleko da su egzekucije poraženih vojnika i civila “koji su ustašama služili tijekom Drugog svjetskog rata” proglasili samorazumljivima i normalnima.

‘Neka Jandroković ode u Dotrščinu’

Da se vojnike smaknute na Bleiburgu ne treba smatrati žrtvama, nego tek stradalnicima, smatra i povjesničar Tvrtko Jakovina, koji na Jandrokovićevu tezu o smaknućima bez poštenog suđenja uzvraća – neka Jandroković pokaže ijedno suđenje od uspostave demokratske Hrvatske koje se može nazvati poštenim.

– Svi stradalnici rata ne mogu se nazivati žrtvama, a ubijene žene, djecu i nenaoružane ne bi se smjelo izjednačavati s onima koji su sami ubijali nedužne i koji su bili neljudi – ističe Jakovina. Smatra da bi komemoracija na Bleiburgu pod pokroviteljstvom države imala smisla samo kada bi Jandroković pohodio i komemoracije žrtvama na Dotrščini.

Je li Bleiburg pogrešno spominjati u istom kontekstu s Jasenovcem, smatra i njegov kolega Hrvoje Klasić, no on, za razliku od Jakovine, ističe kako su Bleiburg i križni putovi neizbrisiva mrlja na hrvatskom antifašizmu, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti koji se ničim ne da opravdati. Klasić je uvjeren da je u Hrvatskoj moguće izgraditi kulturu žrtve i dostojno komemorirati sve poginule, no preduvjet za to je, kaže, da državne vlasti prestanu s nedorečenostima i nedosljednostima kada je riječ o karakteru NDH. Pritom upozorava na relativizaciju ustaškog pozdrava “za dom spremni”, imenovanja ulica i trgova po dužnosnicima NDH, ali i financiranje iz državnog proračuna projekata kontroverznih udruga s revizionističkim ciljevima, poput Trostrukog društva Jasenovac.

Jasenovac
1/6

Da je takve udruge pogrešno financirati javnim novcem, smatra i Ivo Lučić. Ovaj povjesničar upozorava da državna ministarstva takvom politikom nasjedaju na provokacije onih koji Hrvatskoj ne misle dobro.

– Umjesto da štite vrijednosti nastale u Domovinskom ratu i njeguju sjećanje na našu najblistaviju pobjedu, oni dopuštaju da ih se gura u propale projekte prošlosti i njeguju sjećanje na najgori hrvatski poraz. Iz pozicije pobjednika guraju nas u kolonu poraženih, što znači da su ili glupi ili provokatori – uvjeren je Lučić.

‘Hrvatska ima šanse’

Bez obzira na dosadašnja loša iskustva, Lučić je uvjeren kako Hrvatska ima šansu razviti kulturu sjećanja, onakvu kakvu je razvila Njemačka, koja je, za razliku od Hrvatske, u Drugom svjetskom ratu poražena. Optimizam pritom temelji na dojmu da su oni koji inzistiraju na podjelama ipak u manjini.

– Ova cijela dreka ipak se svodi na manje skupine. Većina ne dijeli to mišljenje, no ta bi većina trebala naučiti i politički kažnjavati ovakvo ponašanje – ističe Lučić. Naglašava kako je za iskorak prema dostojanstvenom komemoriranju žrtava nužna odgovornost, prije svega u politici, pri čemu se ne smiju ponavljati izjave poput onih Saveza boraca, koje Lučić naziva “boljševičkom vrstom antifašizma koja poziva na uništenje neprijatelja”.

Srpska nacionalna manjina, zajedno sa židovskom manjinom i Savezom antifašističkih boraca, i ove godine bojkotira državnu komemoraciju u spomen na proboj jasenovačkih logoraša 22. travnja 1945., a SDSS Milorada Pupovca zbog navodne relativizacije ustaštva zaprijetio je i napuštanjem vladajuće koalicije. Šefovi vladajućih stranaka i jučer su se sastali u Banskim dvorima, a Milorad Pupovac nije došao ni na ovaj sastanak, no za razliku od onog prošlotjednog, SDSS je ipak imao svog predstavnika, Borisa Miloševića. Međutim, o Jasenovcu se, kako doznajemo, nije razgovaralo, budući da je glavna tema sastanka bila sudbina pulskog brodogradilišta.

Komentara 18

VB
vbn1
11:09 21.03.2019.

Isuse bože pa ja ne mogu ove komentare!!!!!!!! Dajte se okrenite budućnosti i prekinite se svađati oko ovakvih tema! Žrtvama svih režima treba odati počast, ali brate mili u miru i bez nepotrebnih rasprava

IG
Igi125
12:28 21.03.2019.

Treba raditi na inicijativi da se za sve nevine zrtve odrzi jedna jedinstvena komemoracija. To naravno ne zeli nijedna strana jer bi tada izgubili show koji izvode svake godine oko obljetnica stradanja. Vrijeme je da se prekine sa velicanjima mjesta stradanja i da se zrtvama pokloni bez obzira od koje strane su nastradale.

DE
desperadikus
15:51 21.03.2019.

Da li su na Blajburgu stradale i hiljade cetnika koji su se takodje predali kao i ustase.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije