Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Trumpova čistka

Lojalni i poslušni Pompeo umjesto ljutitog Tillersona

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
01.12.2017.
u 23:00

Jedino pitanje koje ostaje otvoreno jest ono hoće li Trump Tillersona svrgnuti uoči ili za vrijeme turneje po Europi

Dosadašnja iskustva govore u prilog tome da u trenutku kada krenu šuškanja o tome kako neki visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa odlazi ne prođu ni dva-tri dana do njegove ostavke ili smjene.

Tako je u četvrtak poslijepodne Washingtonom krenula priča da je odlazak Rexa Tillersona s čela State Departmenta pitanje trenutka te da će ga na tom mjestu naslijediti sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo. Kada su novinari Trumpa upitali ostaje li Tillerson na svome poslu, on je dao poprilično pitijski odgovor.

Pitijska izjava

– Rex je danas bio u Bijeloj kući. On je ovdje. Rex je ovdje – kazao je Trump. Američki mediji ovu su čudnu i pomalo nespretnu izjavu shvatili kao njegovo odbijanje da opovrgne da Tillerson doista odlazi. Širenju vijesti o njegovu odlasku pridonijeli su i neki “neimenovani izvori” iz Bijele kuće, koji su nekim novinarima kazali da je Trumpov plan da makne Tillersona, s kojim se gotovo neprestano sukobljavao, i to vrlo ozbiljno, te da na njegovo mjesto postavi Mikea Pompea, a da upražnjeno mjesto na čelu CIA-e popuni Tom Cotton, republikanski senator i jedan od onih koji su bezuvjetno vjerni predsjedniku.

Rex Tillerson vjerojatno bi kao državni tajnik mogao funkcionirati uz nekog drugačijeg predsjednika. On je došao iz naftnog biznisa i čovjek je koji svaki posao shvaća ozbiljno i savjesno. U nekoliko navrata Donald Trump pred svjetskom javnošću ponizio je i njega i ministra obrane Jamesa Mattisa, kada je davao izjave o nekim važnim temama i problemima koje su bile dijametralno suprotne onome što su rekla njih dvojica. Tako je Trump jednom prilikom kazao da Tillerson uludo troši vrijeme i energiju nastojeći uspostaviti dijalog sa Sjevernom Korejom.

Diskretno ili sramotno

Na jednom sastanku s vojnim vrhom i timom za nacionalnu sigurnost Tillerson je bio toliko iznerviran Trumpovim potezima i izjavama da ga je nazvao debilom. U svjetlu svega ovoga zanimljiv je i podatak da su se njih dvojica susrela u četvrtak ujutro, samo nekoliko sati prije nego što su krenule glasine o Tillersonovu odlasku. Zanimljiv je i trenutak odabran za puštanje glasina – to je napravljeno samo nekoliko dana prije nego što Tillerson kreće na veliku europsku turneju tijekom koje će sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu, a predviđeni su i posjeti Beču i Parizu. Ako Trump svome državnom tajniku otkaže suradnju prije tog puta ili pak za vrijeme njega, to bi za Sjedinjene Države mogla biti velika sramota. 

Donald Trump
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije