Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa senatora

Uzmite Trumpu ‘N-kofer’!

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.11.2017.
u 23:00

Ako naredi nezakonitu upotrebu nuklearnog oružja, ne bih poslušao Trumpa, kaže zapovjednik nuklearnih snaga general John Hyten

Ne bih poslušao predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ako naredi nezakonitu upotrebu nuklearnog oružja”, kazao je jučer vrhovni zapovjednik američkih nuklearnih snaga (Stratcom) John Hyten na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu dodavši kako je mnogo razmišljao o tome što bi učinio kad bi dobio takvu naredbu.

Oganj i bijes

– Neki ljudi misle da smo glupi. Mi nismo glupi. Mislimo puno o takvim stvarima. Kad imate ovakvu odgovornost, kako da ne mislite o tome – istaknuo je Hyten koji je odgovoran za američki nuklearni arsenal. Objasnio je i proces koji bi uslijedio nakon takve zapovjedi.

– Kao zapovjednik Stratcoma savjetujem predsjednika, on će mi reći što da radim. A ako je to nezakonito, što će se dogoditi? Reći ću: “Gospodine predsjedniče, to je nezakonito.” I što će on učiniti? Upitat će: “Što bi bilo legalno?” I izaći ćemo s opcijama, s kombiniranim kapacitetima, kao odgovor na svaku situaciju, to tako funkcionira. Nije previše komplicirano – objasnio je Hyten napomenuvši da je razmatranje scenarija za reakciju u slučaju nezakonite naredbe standardna praksa.

– Ako izvršite nezakonitu naredbu, idete u zatvor. Mogli biste ostatak života provesti u zatvoru – kazao je Hyten.

Takve Hytenove izjave došle su nakon što je nekoliko američkih senatora kazalo da bi američki predsjednik Donald Trump mogao bez ikakvih problema narediti nuklearni napad izrazivši na sastanku odbora američkog Senata sumnju u vjerodostojnost predsjednika.

Donald Trump
1/15

Trump je “tako nestabilan, tako nepredvidljiv” i “u ljutnji donosi odluke”, izjavio je demokratski senator Chris Murphy napomenuvši kako je “zabrinjavajuće” da bi predsjednik mogao iznebuha narediti nuklearni napad te kako mu treba oduzeti “nuklearni kofer”.

Prije nekoliko dana Kongres je, prvi put u 40 godina, preispitivao nadležnost američkog predsjednika da pokrene nuklearni napad. Saslušanje senatskog odbora za vanjske odnose nazvano je “Nadležnost za izdavanje naredbe za korištenje nuklearnog oružja“. Republikanski predsjedatelj ovog panela prošlog je mjeseca optužio predsjednika Trumpa da vodi SAD “na put prema trećem svjetskom ratu”.

Trump je još u kolovozu obećao da će na Sjevernu Koreju baciti “oganj i bijes kakav svijet nikad nije vidio” ako ta zemlja nastavi širiti svoj program nuklearnog naoružanja. Senatori su, između ostaloga, željeli znati što bi se dogodilo kad bi predsjednik naredio nuklearni napad.

Robert Kehler, bivši zapovjednik američkog strateškog zapovjedništva, kazao je da bi on na svojoj prethodnoj poziciji izvršio predsjednikovu naredbu za pokretanje napada ako je ona zakonita navodeći kako bi se, kad bi bio nesiguran u vezi sa zakonitošću te odluke, posavjetovao s vlastitim savjetnicima. U određenim situacijama, objasnio je Kehler, “rekao bih da nisam spreman to učiniti”. Senator Ron Johnson, republikanac iz Wisconsina, upitao je što bi se zatim dogodilo, na što je Kehler kazao da ne zna i ne želi o tome ni razmišljati.

Nuklearna trijada

Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, predsjednik ima isključivu nadležnost narediti nuklearni napad, koji može biti izveden s podmornice, zrakoplova ili ispaljivanjem interkontinentalnog balističkog projektila, što predstavlja “nuklearnu trijadu”. Isto tako, prema trenutačnim propisima, američki predsjednik može pokrenuti napad ukucavanjem šifre u uređaj koji uvijek ide kamo god ide predsjednik, s time da Trump nema obvezu da se o toj odluci konzultira bilo s kime niti mu je potreban konsenzus drugih članova vlade, što predstavlja veliku opasnost i zbog čega senatori predlaži da se Trumpu oduzme “nuklearni kofer”.

Posljednjih mjeseci odnosi između SAD-a i Sjeverne Koreje jako su se zaoštrili.   

Pogledajte i video: Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje 

Komentara 4

DU
Deleted user
23:10 21.11.2017.

Oglašivaći ...uzmite tj nabavite PRAVE podatke o tome kolika je zaista prodaja Vecernjeg lista po kioscima i koliko završi u starom papiru ( jedno 80 % plus ) tako da napokon propadnu i prestanu trovati već ionako zagadjeni medijski prostor u RH. Hvala.

AR
Artukovic
10:57 22.11.2017.

Trump je nesto najbolje sto se desilo americi od njenog postojanja.

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
01:23 22.11.2017.

Drugi članak na istu foru, jedino ga sada ovaj HHD prepričava. I niti njemu nije jasno što je general rekao, a to je kako se nemože predsjednik samo tako sprdnuti pa poslati nuklearku. Moraju postojati uvjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije