Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERATERI Privatizacija telekomoperatera i vlasništva nad telekomunikacijskom mrežom

Telekomi dužni milijune građanima zbog mreže

12.11.2008.
u 23:00

Plan privatizacije BH-Telecoma i HT-a Mostar, koji je na prijedlog stranih konzultantskih kuća sastavila Vlada FBiH, zasad nije predvidio tko će i na koji način upravljati, distribucijsko-telekomunikacijskom kanalizacijom (DTK) kroz koju se provlače telekomunikacijski kabeli.

Pitanje vlasništva
Kako se telekomunikacijska infrastruktura, koja obuhvaća kabele, zemljište i zgrade za smještaj telekomunikacijske opreme, kabelsku kanalizaciju, antenske stupove i druge građevine za obavljanje telekomunikacijskih usluga, u vrijeme bivše Jugoslavije, ali kasnije radila uglavnom novčanim prilozima građana, ili tadašnjih SIZ-ova, postavlja se pitanje čije će oni biti vlasništvo.

Hoće li neki od stranih operatera koji budu privatizirali BH-Telecom ili HT-Mostar automatski položiti vlasnička prava i na ono što su građani plaćali, ovisit će o odluci i stavu Vlade FBiH.

S time se slažu i predstavnici Federalne agencije za privatizaciju, koji su nam danas kazali kako u ovom trenutku ne mogu reći tko će biti vlasnik DTK mreže i kanalizacije kroz koju prolaze kabeli.– Poštovat ćemo odluku vlade, ali bio bi red da se u obzir uzme pitanje tko je i na koji način gradio tu infrastrukturu – poručuju iz Agencije.

Konačno rješenje
Iz uprave HT-a Mostar takvo pitanje nisu mogli problematizirati jer, kako nam je kazao direktor poduzeća Stipe Prlić, kompletan privatizacijski postupak telekom-operatera vodi Vlada i ona o svemu donosi končana rješenja.

Kako bi pomogli rješavanje problema vlasništva nad DTK-mrežom, u Vladi FBiH ističu da će se koristiti iskustvima EU i susjednih država. Pomoćnik federalnog ministra prometa i veza Hidajet Šerbo tvrdi kako je o tom pitanju još prerano govoriti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije