Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvaliteta

Svjetski plasman sveučilišta ovisi o predstavljanju na webu

12.07.2015., Zagreb - Danas je na Zagrebackom sveucilistu promovirano 404 doktora znanosti i umjetnosti. Svecana dodjela diploma, pod vodstvom rektora Damira Borasa,  odrzana je u zgradi HNK.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
17.08.2015.
u 12:01

Ne može se nekritički te liste uzimati kao mjerila kvalitete, smatra prof. dr. Damir Boras, rektor Zagrebačkog sveučilišta

Svaka nova rang-lista sveučilišta u svijetu iznova frustrira jer na njima naše najbolje sveučilište, Zagrebačko, uglavnom zauzima između 450. i 600. mjesta. Ostala hrvatska sveučilišta plasirana su i znatno su lošije. Tako je i na najnovijoj, Webometricsovoj listi Zagreb zauzeo 458. mjesto, Rijeka 1528., Split 1571., a Osijek 1828. mjesto. Kako to da se Ljubljansko sveučilište uspjelo plasirati na 216. mjesto, a Beogradsko na 431.? Tajna Webometricsove rang-liste, kažu naši sugovornici, nije u kvaliteti nastave i broju objavljenih znanstvenih radova nego prvenstveno u objedinjenosti web-prostora tj.domena. Objedinjavanjem domena i sadržaja na jednom mjestu Splitsko sveučilište uspjelo je u godinu dana skočiti sa 2937. na 1571. mjesto na toj rang-listi.

– Objedinili smo većinu domena i na naše web stranice počeli stavljati sadržaj na engleskom jeziku. Računamo na to da će nam se sljedeće godine pozicija poboljšati za 30 posto – rekao nam je rektor Splitskog sveučilišta, prof. dr. Šimun Anđelinović.

Iako neki smatraju da je Webometricsova rang-lista više lista dojma nego stvarne kvalitete sveučilišta, rektor Anđelinović kaže da je bitan pogled na sveučilište iz svake perspektive, a vrlo je važna pojavnost na web-prostoru. Zahvaljujući prisutnosti na webu mi smo svake godine naš studij medicine na engleskom jeziku popunili bez problema studentima iz europskih zemalja – ističe Anđelinović. On podržava ideju – na kojoj radi Ministarstvo obrazovanja – da i instituti uđu u okvir sveučilišta. – Nama u Splitu zanimljivi su Oceanografski i Institut za jadranske kulture. S njima bismo dobili mediteranski orijentirano sveučilište – smatra Anđelinović.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damir Boras zadovoljan je pozicijom koja je za pedesetak mjesta bolja u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, upozorava da te rang-liste ne govore u potpunosti o kvaliteti sveučilišta, da neke ne uzimaju u obzir kvalitetu nastave, da preferiraju predavanja na engleskom, zapošljavanje nobelovaca, znanstvenu produkciju...

– Ne može se nekritički te liste uzimati kao mjerila kvalitete – zaključuje rektor Boras. Bivši rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš smatra da se kod nas još nije povelo dovoljno brige o povezivanju informatičkog prostora.

Poziciju naših sveučilišta u svijetu vidjet ćemo ovih dana i na najnovijoj tzv. Šangajskoj rang-listi.

>>Želimo spojiti HVU i Sveučilište u Zagrebu

>>Htjeli su privatizirati visoko školstvo jer se tu može zaraditi

Komentara 1

HO
homofob
12:33 17.08.2015.

Gluposti! Sveucilista se vrednuje prema kvaliteti rezultata skolovanja i znanstvenog rada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije