Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grubori

Svjedok: Bilo je ubijeno staro i nemoćno stanovništvo

grubori
Marko Lukunić/PIXSELL
30.05.2012.
u 17:13

– Čermak je imao krivu informaciju, a pretpostavljam da je, kada je to rekao, mislio da ga ispituju o jednom ranijem događaju. On tada još nije imao informacije o događajima u Gruborima – kazao je svjedok.

– Bilo je ubijeno staro i nemoćno stanovništvo, a te me šokantne slike i danas prate. U potkrovlju jedne kuće bio je starac. Rekli su mi da je nepokretan. Bio je prostrijeljen. Prizor je bio grozan. U jednoj kući našli smo torzo izgorjele žene. I ona je bila nepokretna. Druga stara žena nije mogla pobjeći iz zapaljene kuće – opisivao je na zagrebačkom Županijskom sudu Karolj Dondo strahote koje je u kolovozu 1995. vidio u selu Gruborima.

U to vrijeme on je bio hrvatski časnik za vezu s UN-om u Kninu, a svjedočio je u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, pripadnicima ATJ Lučko optuženima za ratni zločin nad civilima.

Dondo je u svom iskazu naveo da ga je o ubojstvu civila izvijestio UN. Kako civilne vlasti o tom događaju nisu imale nikakvih informacija, on se sutradan uz odobrenje generala Ivana Čermaka zaputio u selo, u pratnji dvojice vojnika.

Nema žive duše

– Kada smo došli u Grubore, činilo se kao da tamo nema žive duše. Počeli smo zazivati mještane, a nekolicina njih uskoro se pojavila. Dan ranije oni su bili u susjednom selu gdje su se prijavili za odlazak iz Hrvatske. Proveli su nas kroz Grubore. Svi su ridali, a mi smo ih pokušali smiriti – svjedočio je Dondo.

Kazao je da je o svemu sastavio izvješće, a idućeg dana u Gruborima se radio očevid. Tamo su otišli general Čermak i Željko Sačić, zamjenik zapovjednika specijalne policije. Bile su i novinarske ekipe UN-a, kojima je general Čermak dao izjavu, kako je u zaseoku nađen specijalac vezan žicom.

– Čermak je imao krivu informaciju, a pretpostavljam da je, kada je to rekao, mislio da ga ispituju o jednom ranijem događaju. On tada još nije imao informacije o događajima u Gruborima – kazao je svjedok.

Osim Donda, svjedočila su još tri bivša pripadnika ATJ-a, koji su uglavnom iskazivali kako se okolnosti događaja – ne sjećaju.

Komentara 19

OB
-obrisani-
17:29 30.05.2012.

eto vam vaše \"veličanstvene\" pobede...... ameri vam pomogli da oćerate 10% svoga stanovništva a one koji nisu mogli pobeći njih ste pobili......bravo junaci....

KA
karambita
17:51 30.05.2012.

u obrambenom ratu nije moguce pociniti zlocin....a gdje je sad taj sto je to izjavio?

AU
autoritet
22:35 30.05.2012.

Izmišljotine i laži FUJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije