Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po prvi put

Svi učenici učit će pisati na isti način zahvaljujući novom priručniku

Početno pisanje na hrvatskom jeziku
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/7
06.10.2014.
u 22:30

Priručnik “Početno pisanje na hrvatskom jeziku“ izdan je u sklopu kampanje Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernjeg lista

Iako je Hrvatska samostalna više od dva desetljeća, nije postojao jedinstven standard pisanja hrvatskog jezika. Taj previd ispravljen je uvođenjem standarda koji se od ove godine primjenjuje u svim školama, čime će konačno svi školarci učiti pisati na isti način. Taj značajan korak u kreiranju identiteta jednog naroda zaključen je večeras predstavljanjem priručnika “Početno pisanje na hrvatskom jeziku“ autora prof. dr. Ante Bežena i prof. Siniše Reberskoga. održanom u zagrebačkoj osnovnoj školi Matija Gubec.

- Prilikom javne rasprave o pravopisu, shvatili smo da bi bilo potrebno donijeti i standard pisanja. Srećom, u to vrijeme na Učiteljskom fakultetu pri kraju je bio projekt koji se bavio upravo tom problematikom. Ovo nije plod kratkotrajnog, ishitrenog i neznanstvenog rada, već je netko uložio vrijeme, znanje i trud - rekao je dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoloslovlje, izdavača ove vrijedne knjige koja je predstavljena povodom Dana učitelja.

Dok se prof. dr. Bežen s Učiteljskog fakulteta u izradi knjige bavio standardom pisanja s lingvističke strane, prof . Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti zaslužan je za likovnu stranu pisanja. Obojica ističu kako pisanje rukom, osim što je dio osobnog identiteta, jedna od najbitnijih ljudskih finih vještina za razvoj motorike koja je danas prilično zanemarena korištenjem tehnologije.

- Kada ste zadnji put pisali rukom? - upitao je prof. dr. Bežen. U suradnji s Večernjim listom, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizira kampanju “Pišimo rukom“ u kojoj će biti organiziran natječaj za najljepši rukopis, kako bi se potaknula svijest o važnosti pisanja rukom i usavršavanja vlastitih vještina.

>>Prvi pravopis u čijem nastanku je sudjelovala i javnost

Komentara 11

LU
lukabulic
22:59 06.10.2014.

i željka jozića i želka jovanović treba pitati di je hrvatski jezik završio ------sanjeti ponjeti prepao umisto uplašio donijeti sanijeti voliti --voljeti - drugovi to nije hrvatski jezik

LU
lukabulic
22:53 06.10.2014.

drugovi privid a ne previd ili premarna zdravstvena zaštita koji hr, jezik je ljeti njeti ili ljeti

LI
Lilith13
23:23 06.10.2014.

da izgled slova je najveći problem hrv školstva. to što su djeca nepismena je nevažno dok god su nepismena s lijepim rukopisom. Koji kretenizam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije