Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet predjednika

Sveučilišna bolnica - strateški cilj Medicinskog fakulteta

Josipovic-Faks12
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/3
15.12.2010.
u 16:34

Dobro je što se u Rijeci ne gleda previše na to kako se radi u Zagrebu. Raznolikost je jako važna, vodi kreativnosti, napretku i konkurenciji, kazao je predsjednik Ivo Josipović

Danas je u nazočnosti predsjednika RH Ive Josipovića održana svečana sjednica Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji obilježava 55. obljetnicu. Ovo je u dva mjeseca drugi posjet predsjednika Josipovića riječkom Sveučilištu. Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Alen Šustić pred okupljenim je uzvanicima govorio o viziji fakulteta do 2015..

- Naš je prvi strateški cilj stvaranje svih potrebnih okvira za stvaranje Sveučilišne bolnice kao zajedničke institucije ministarstava nadležnih za zdravstvo, znanost i visoko obrazovanje i ukidanje postojećeg modela kliničkog bolničkog centra, što podrazumijeva širi koncept Sveučilišne bolnice kao zdravstvene, visokoobrazovne i znanstvene institucije. Kliničke bolničke centre kao modele Europa ne poznaje. U sveučilišnim bolnicama svaki zaposlenik sudjeluje u procesu liječenja bolesnika, obavlja nastavu te aktivno participira u znanstveno-istraživačkom timu, što je osobito motivirajuće za mlade ljude - kazao je prof. Šustić.

Drugi je strateški cilj povezivanje bazičnih i kliničkih istraživanja kroz projekt centra za translacijsku medicinu “TransMedRi”, pa je tako u planu i izgradnja istoimenog centra, koji će se nalaziti u prostoru Kampusa Sveučilišta u Rijeci, u kojem bi se uz “core facilities” laboratorij smjestili i specifični istraživački klasteri. Prvi korak ka realizaciji ovoga cilja je ovogodišnja aplikacija Medicinskog fakulteta na EU FP7 program “Research Capacities - regpot 2010-5”. Projekt pod naslovom “Upgrading the capacities fof research in translaton medicine at the University of Rijeka Faculty of medicine” proglašen je najboljim u konkurenciji od više stotina projekata znanstvenih institucija država jugoistočne Europe, kojim je riječki Medicinski fakultet osigurao 1,850.000 eura za podizanje znanstvene infrastrukture u području translacijskih biomedicinskih istraživanja. Predsjednik Josipović uputio je čestitke na svemu što je na riječkom Medicinskom fakultetu dosada učinjeno, napominjući kako je ovo zapravo tek početak za stvaranje sveučilišta treće generacije.

- Od vas je još jako puno očekuje, jer kao i pravnici nosite posebnu odgovornost. Dobro je što se u Rijeci ne gleda previše kako se radi u Zagrebu. Raznolikost je jako važna, vodi kreativnosti, napretku i konkurenciji. Hrvatska je krenula putem za koji mislim da je dobar. Hrvatsko društvo, ne mislim na politiku, sazrelo je i spremno je okrenuti stranicu, biti europsko društvo. Došlo je vrijeme da odgovornost koju imamo i ispunjavamo prema građanima, da po načinu života, odnosu prema poslu budemo dio europskog svijeta - kazao je predsjednik Josipović. U neslužbenom se dijelu dotaknuo i aktualnih događanja, pa je tako na novinarsko pitanje o navijačkim neredima u Zagrebu kazao kako su oni koji se bave nasiljem na sportskim terenima mogli učiniti i više. Pozdravio je i namjeru Mirovinskog fonda da otkupi dionice Ine, ističući kako je najvažnije da se poštuju tržišna načela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije