Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU: Hrvoje Džapo

Novi projekt na FER-u, profesor otkrio zašto je važan za transformaciju gospodarstva

Zagreb: Hrvoje Džapo, voditelj Centra  za karijere na FER-u
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/9
21.06.2023.
u 09:18

EDIH CROBOHUB++ orijentirat će se na pomoć proizvodnoj industriji, poljoprivredi, sektoru energije te javne i državne uprave

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu uskoro će se javno predstaviti projekt Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society Boosting (EDIH CROBOHUB++) u organizaciji FER-a kao koordinatora projektnog konzorcija. Širom Europe uspostavljen je 151 EDIH, a projekt CROBOHUB++ jedan je od četiri hrvatska EDIH-a koja je Europska komisija odabrala za financiranje. Koordinator EDIH-a je prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, s kojim smo u povodu predstavljanja projekta napravili intervju.

Možete li nam pobliže opisati projekt Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++)?

EDIH se može promatrati kao nova platforma umrežavanja akademske i istraživačke zajednice, malog i srednjeg poduzetništva te državne i javne uprave koja će omogućiti da oni kojima su potrebna specifična ekspertna znanja i tehnološka infrastruktura dobiju pristup stručnjacima i institucijama na jednostavniji i učinkovitiji način, kroz skup usluga posebno osmišljenih za ciljane grupe korisnika.

Foto: Privatna arhiva

Posebnost EDIH-a CROBOHUB++ orijentacija je na sektore proizvodne industrije, digitalizirane poljoprivrede, energije i okoliša te javne i državne uprave, koji su prepoznati kao sektori od posebne strateške važnosti za dugoročni gospodarski rast i razvoj Republike Hrvatske, a za koje smo ustanovili da su nedovoljno digitalizirani, agilni i učinkoviti, kada se usporedimo s ostatkom EU. Kako bi se unutar jednog tako orijentiranog digitalnog inovacijskog središta okupila kritična masa znanja i resursa, oformljen je projektni konzorcij na čijem je čelu Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) kao koordinator, a koji još okuplja partnere Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Visoko učilište Algebru, Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Sveučilišni računski centar (Srce) te InfoDom d.o.o. Sastav konzorcija usklađen je s različitim područjima i tipovima usluga koje će EDIH pružati korisnicima, a koje se mogu podijeliti u kategorije testiranja prije ulaganja, pružanja podrške za pristup financijskim sredstvima, razvoja inovacijskog ekosustava te osposobljavanja u području digitalnih i poslovnih vještina.

POVEZANI ČLANCI:

Tehnološka područja pokrivaju umjetnu inteligenciju, kibernetičku sigurnost i računarstvo visokih performansi te specifične tehnologije poput robotike, računalnog vida, interneta stvari, ugradbenih sustava upravljanja i automatizacije, pametne senzorike, tehnologije blokovskih lanaca i digitalnih simulacija.

Kako novi projekt funkcionira, što konkretno njegovi korisnici dobivaju?

Projekt je primarno namijenjen dvjema kategorijama korisnika usluga EDIH-a kojima je potrebna pomoć u podizanju razine digitalne zrelosti, konkurentnosti i učinkovitosti, a to su mala i srednja poduzeća (MSP) te institucije javne i državne uprave. EDIH svoju ekspertizu i infrastrukturu nudi na strukturiran način kroz skup posebno osmišljenih usluga, kojih je pedesetak u slučaju EDIH-a CROBOHUB++. Primjerice, kroz usluge iz kategorije testiranja prije ulaganja korisnici mogu dobiti savjete prilikom odabira tehnologija za unaprjeđenje poslovanja, pristup ekspertnom znanju i sofisticiranoj opremi za testiranje tehnoloških rješenja pod različitim uvjetima rada, nadogradnje postojećih tehnologija u svrhu ostvarenja novih funkcionalnosti i sl. Usluge podrške pristupa financijskim sredstvima korisnicima mogu olakšati prijave na natječaje, traženje projektnih partnera, pripreme za investicije, umrežavanje s poslovnim partnerima i kupcima i sl. Usluge povezane s inovacijskim ekosustavom obuhvaćaju aktivnosti mapiranja i transfera tehnologije iz istraživačke zajednice u industriju, inkubacijskih i akceleracijskih programa, startup edukacija i sl. Svaki korisnik ima specifične potrebe, a EDIH može pomoći ne samo pružanjem pojedinačnih usluga, već i izradom personaliziranih paketa od više usluga EDIH-a. Usluge EDIH-a korisnicima su besplatne jer je trošak u potpunosti financiran iz projektnih sredstava. Polovica iznosa za pokrivanje troškova dolazi iz bespovratnih sredstava Europske komisije, dok drugu polovicu čini nacionalna komponenta financirana iz NPOO-a.

Vrijednost projekta doista je velika, što će se još unutar njega događati?

Trajanje projekta vrijednog više od 2,8 milijuna eura tri je godine. Kroz to vrijeme trebala bi se uspostaviti nova infrastruktura digitalnih inovacijskih središta i pružiti konkretne usluge korisnicima iz privatnog i javnog sektora, od kojih će oni osjetiti brzu korist. Na svaku od tih usluga treba gledati kao na jedan mali korak na putu podizanja razine digitalne zrelosti. Iznos financiranja takav je da se nastoji uključiti što veći broj korisnika. Najveća vrijednost nije samo u pojedinačnim uslugama, već u promjeni načina razmišljanja, novim spoznajama, boljem umrežavanju te otvaranju novih prilika i modela suradnje, posebice između nisko digitaliziranih poduzetničkih sektora s jedne i istraživačke zajednice s druge strane, gdje je trenutačno osjetan jaz. To je posebno važno jer se u predstojećem razdoblju očekuje još više dostupnih izvora financiranja za suradnju istraživačkog sektora i industrije, koju na razini Hrvatske treba još poboljšati. Upravo bi taj networking efekt mogao biti presudan na istinsko pokretanje sveobuhvatne digitalne transformacije gospodarstva. Svi projekti koji će se provoditi u predstojećem trogodišnjem razdoblju su živi test kako takav alat najbolje implementirati u različitim lokalnim okruženjima.

Europska komisija će putem digitalne platforme DTA (Digital Transformation Accelerator) pratiti na razini cijele Europske unije "u stvarnom vremenu" kako funkcionira svaki EDIH, kojom dinamikom pruža usluge, tko su korisnici, kakvog su profila, s kojom su razinom digitalne zrelosti ušli u projekt i gdje se nalaze nakon njegovog završetka. Svaki EDIH ima nešto drugačije postavljene ciljeve, organizaciju i skup usluga, a fleksibilnost koja se omogućava EDIH-ovima pomoći će da se kroz provedbu većeg broja projekata na razini EU kroz mjerljivu metriku identificiraju najuspješniji modeli i konzorciji. Nama će to biti poseban izazov jer ćemo se natjecati s ostatkom Europe, a za one najbolje planira se osigurati dodatno četverogodišnje financiranje, što je svakako vrijedan cilj za dugoročnu održivost i kontinuiranu podršku korisnicima.

Foto: Privatna arhiva

Koja su po vašem mišljenju očekivanja od EDIH-a iz perspektive korisnika usluga?

Veliki broj poduzetnika osjeća problem niske razine tehnološke zrelosti kao barijeru prema konkurentnosti i produktivnosti. To je pogotovo slučaj s manjim poduzećima koja nemaju dovoljno vlastitih znanja i ljudskih resursa da sama započnu s procesom digitalne transformacije poslovanja. Takva poduzeća imaju poteškoću već i sa samim pronalaskom kontakta za određene ekspertize, a barijeru predstavljaju i s time povezani troškovi. Gospodarstvenici očekuju da bi kroz EDIH-ove mogli dobiti puno kvalitetnije usmjeravanje u pronalasku partnera s odgovarajućim ekspertizama. Uz bolje umrežavanje, važno je istaknuti da će im takve usluge biti puno pristupačnije jer su njihovi troškovi pokriveni kroz projektna sredstva. EDIH također pruža vrlo važnu komponentu koju veliki broj poduzetnika i javnih institucija želi, a to je edukacija zaposlenika u području digitalnih vještina, različitih razina složenosti.

U kojoj će mjeri dosadašnje suradnje konzorcijskih partnera CROBOHUB++ s gospodarskim subjektima i javnom administracijom pomoći u provedbi projektnih aktivnosti planiranih u projektu?

Konzorcij CROBOHUB++ sastavljen je imajući u vidu dugogodišnju povezanost partnera s gospodarskim subjektima i javnom administracijom jer je dosadašnja suradnja s našim potencijalnim korisnicima odlična startna osnova za nove suradnje koje se planiraju uspostaviti kroz projekt EDIH. FER je, primjerice, samo kroz poziv za povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) surađivao s preko 70 gospodarskih subjekata, a postoje i brojni drugi projekti suradnje s gospodarstvom financirani iz javnih sredstava ili izravno od strane poduzeća. HGK i HAMAG BICRO su institucije čije je prirodna uloga održavanje kontakata s gospodarstvenicima, pomoć u razvoju poslovanja i pristupu financijskim sredstvima pa konzorcij putem njihovih mreža dobiva pristup gotovo svim potencijalnim korisnicima iz ciljanih sektora EDIH-a. Ostali partneri također imaju bogato iskustvo u projektima i pružanju raznih vrsta edukacijskih i tehnoloških usluga u području digitalnih kompetencija, kako industriji tako i javnom sektoru.

Kako procjenjujete da će umjetna inteligencija utjecati na konkurentnost i produktivnost te na tržište rada?

Kao i svaki put do sada u povijesti, tehnološki napredak gasio je određena radna mjesta i otvarao nova. Prva industrijska revolucija zamijenila je dio ljudskog fizičkog rada parnim strojem, a četvrta (i nadolazeća peta) zamijenit će dio intelektualnog rada čovjeka umjetnom inteligencijom. Ne možemo sa sigurnošću reći kako će se stvari dalje razvijati, ali iako je izvjesno da će umjetna inteligencija, barem na razini razvijenosti koju možemo sada predvidjeti, djelovati disruptivno na postojeća radna mjesta, još uvijek ne očekujemo destruktivno djelovanje na potrebu da i dalje postoje radna mjesta za ljude. Kako bi se održao korak s promjenama, tražit će se nova znanja i vještine, permanentno obrazovanje i restrukturiranje tržišta rada.

Foto: Privatna arhiva

Možemo reći da se već sada nazire nova bazna razina digitalne pismenosti, koja danas obuhvaća osnove služenja računalom, a sutra će podrazumijevati učinkovito korištenje AI alata, jer oni koji ih neće koristiti naprosto neće biti dovoljno produktivni. Stoga je EDIH CROBOHUB++ umjetnu inteligenciju istaknuo kao jedno od ključnih tehnoloških sektora, a edukacija u tom području bit će važna kako budućim zaposlenicima, tako i poduzećima koja žele ostati produktivna i konkurentna u novim uvjetima poslovanja.

Koja su vaša očekivanja nakon trogodišnje provedbe projekta CROBOHUB++?

Očekujemo da ćemo uspostaviti nove modele suradnje između gospodarstva i istraživačke zajednice. Ta sinergija preduvjet je za gospodarstvo utemeljeno na inovacijama, a to je ujedno i pretpostavka globalne konkurentnosti, pogotovo kada su u pitanju male ekonomije kao što je naša. Ne odnosi se to samo na visokotehnološki sektor, već još i više na ona područja u kojima je razina tehnološke spremnosti poduzeća općenito niža. Očekujemo i bolje umrežavanje zainteresiranih dionika kako na nacionalnom tako i na internacionalnom planu. Naime, jedan od ciljeva EDIH-ova na razini Europe je uspostava bolje prekogranične suradnje kako bi poduzeća iz svih članica EU mogla dobiti najkvalitetniju uslugu. Uspješno proveden projekt osnažit će međusobno povjerenje između konzorcija i klijenata te nas učiniti spremnijima za pokretanje budućih inicijativa i suradnji.

VIDEO Sve manje vremena preostaje za spas turista iz podmornice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije