Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ŽELJKU DOLAČKOM

Sudu predao pilu koju policija traži dvije godine!?

Željko Dolački
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
09.01.2019.
u 16:00

Pila je, kako je ustvrdio Dolački, upravo ona pila, koja se prometnula u glavni lik optužnice protiv njega. Naime, prema optužnici sef u koji je provaljeno, prepiljen je identičnom pilom kakvu je sudu predao Dolački.

Rijetko, gotovo nikad, na hrvatskim sudovima, moglo se vidjeti ono što se danas dogodilo u sudnici zagrebačkog Županijskog suda. A tamo je Željko Dolački, bivši voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, kojeg USKOK tereti da je fingirao provalu u svoj ured u travnju 2016., a sve kako bi prikrio da je iz sefa ukradeno 600.000 kuna, 279.000 eura i dva kilograma zlata, sudskom vijeću predao ni manje ni više nego - pilu!?

Pila je, kako je ustvrdio Dolački, upravo ona pila, koja se prometnula u glavni lik optužnice protiv njega. Naime, prema optužnici sef u koji je provaljeno, prepiljen je identičnom pilom kakvu je sudu predao Dolački. Njega s pilom, prema optužnici, povezuje činjenica što ju je kupio u Bauhausu 26. ožujka, što se vidi na videosnimci iz tog trgovačkog lanca. Upravo ta snimka bila je okidač koja je svojevremeno policijsku istragu usmjerila na Dolačkog, a dokaz protiv njega su i plave čestice koje su nađene na prepiljenom sefu i u njegovoj aktovci. Prema vještacima riječ je o istim česticama, a što je za policiju i USKOK dokaz da je upravo Dolački prepilio sef. No stvar je u tome što policija u pretragama kuća koje koristi Dolački i njegova obitelj, nije našla ni pilu, ni novac ni zlato. Što je s novcem i zlatom još se ne zna, a pilu je Dolački skupa s računom predao sudu.

Željko Dolački
1/4

- Ovo je ta pila, koja je nekorištena - kazao je Dolački, dok je sutkinji Maji Štampar Stipić predavao pilu.

- A zašto je niste prije predali? - zanimalo je sutkinju.

- A kome da je predam? Pa pila je dvije godine bila na mom imanju u Cerju Letovaničkom. Od svih kuća koje su pretraživali prije mog privođenja, jedino to imanje nisu pretražili. A ono je jedino u mom stopostotnom vlasništvu - kazao je Dolački.

Sudu je predao i kopiju računa, te je kazao da su serijski brojevi na računu i na pili isti. Inače, račun koji dokazuje da je Dolački u ožujku 2016. kupio pilu u policijskom, a zatim i u sudskom spisu je od samog početka. Predajom pile, Dolački je, kako je kazao sudu, dao dokaz koji potvrđuje njegovu nevinost. S tim njegovim opaskama nije se složio Slobodan Šašić, zamjenik ravnateljice USKOK-a, koji je ustvrdio da sve pile u Bauhausu imaju isti bar kod jer je riječ o njihovoj robnoj marci. Šašić je na primjedbe obrane od kud mu taj podatak, kazao i da je o tome iskazivala jedna od svjedokinja ispitanih na sudu. Zavrzlama oko pile nastavila se kada je Dolačkom predočena njegova obrana iz USKOK-a. Jer tamo je iskazivao da pilu nije kupio, dok je u današnjoj obrani kazao da je pilu kupio. Upitan da pojasni razlike, Dolački je kazao:

- Kada sam došao na ispitivanje u USKOK, mislio sam da ću dati svoju obranu i izaći na slobodu. Mislio sam da će to biti pravedno. No tamo sam shvatio da to neće biti tako, a na tužiteljevom stolu sam vidio da je već napisano rješenje za određivanje istražnog zatvora. I tada sam odlučio da ću pričati bez veze.

- Oprostite, ali to vam baš nije logično. Vi imate dokaz koji vas oslobađa i o tome ne govorite. Zašto? - zanimalo je sutkinju, ai članove sudskog vijeća.

- Pila mi je bila jedini dokaz da to nisam počinio. Da sam je predao ili spomenuo, našli bi nešto drugo i opet bi sve bilo isto. Taj se slučaj trebao zatvoriti zbog pritiska javnosti, a to je riješeno tako da se mene osumnjiči - pojasnio je Dolački.

On je inače imao mnogo primjedbi na postupanje svojih kolega, pa im je tako zamjerio što nisu pretražili imanje na kojem je pila, sada nakon dvije godine, kako tvrdi, nađena. Zamjerio im je i što mu nisu odobrili poligrafsko testiranje iako tvrdi da ga je tražio, a zapitao se i zašto nije napravljena analitička obrada njegovih mobitela.

- Da su radili analitičku obradu mojih razgovora znali bi gdje sam ja bio 2. i 3. travnja i s kim sam komunicirao. No da su to napravili, ti bi dokazi išli meni u prilog, pa im to ne bi odgovaralo - kazao je Dolački.

On će obranu nastaviti iznositi 17. siječnja, a sud će tada vjerojatno morati odlučiti i kako će se postaviti prema pili koju im je predao, odnosno hoće li naložiti da se i ona vještači.

Dolački je zanijekao krivnju, a govoreći o toj sada već famoznoj pili, kazao je da je nelogično da ju je nosio u svojoj aktovci. Pojasnio je da je aktovka dugačka 37 centimetara, a široka 30 centimetara, dok je pila dugačka 47 centimetara, a široka 14 centimetara.

- Pa da sam je cijeli dan nosio okolo, valjda bi me netko za to pitao - kazao je.

Ponovio je da sef ni njegov ured nakon provale i tijekom očevida nisu bili osigurani na pravilan način, a kazao je i kako mu je sporno što je vještakinja za biološke tragove te trgove uzimala 8. travnja sa sefa tada pohranjenom u corpori (pohrani dokaza), a bez nazočnosti krim tehničara. Imao je niz primjedbi na postupanja Željka Prše i Antonija Gerovca, koji su vodili radnu grupu osnovanu nakon provale u njegov ured.

Komentara 18

Avatar vilapablo
vilapablo
16:14 09.01.2019.

Ostojićev i Milanovićev kadar. Cvitan i ostala njihova ekipa u DORH-u su dovoljno ovaj proces kontaminirali i sabotirali da Dolački bude oslobođen ili uvjetno osuđen.

DU
Deleted user
17:06 09.01.2019.

PIla iz Bauhausa sa serijskim brojem, koji je još i na računu... Ha ha ha... I za to vam treba doći vještak i reći da laprda... Zašto nije napravljeno poligrafsko ispitivanje - koje nije dokaz na sudu? Nije ni čudo što suđenja traju 10 godina kad možeš ovakve gluposti iznositi i tražiti vještačenje... Probao je Nobilo s takvim kretenarijama otezati suđenje i Pekoviću u Njemačkoj, pa skoro izletio iz sudnice, a ovaj je u roku koji našem sudu treba da pobroji koliko ima članova u poroti, dobio doživotnu... Vratite EU monitoring krivosuđa !!!!

DU
Deleted user
16:39 09.01.2019.

Hahahaha... otkad to obične kineske pile imaju serijski broj?.... pa onda je logičnije da sjekire imaju serijski broj koni ide uz račun, njima se može ozlijediti čovjek..... a motika ima ugrađen čip?..... to vi nas zafrkavate.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije