Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suci i tužitelji dižu tužbe

Sudac tužio državu jer nisu platili dežurstva. Dobio je 35.100 kuna

Igor Pavlic
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
19.01.2018.
u 08:25

Pavlic je u tužbi naveo da je raspoređen na poslove dežurstva optužnog vijeća i u hitnim predmetima tijekom 103 radna i 53 neradna dana

Općinski sud u Varaždinu presudio je nepravomoćno da država tužitelju Igoru Pavlicu iz Varaždina mora isplatiti 35.100 kuna naknade, i to s kamatama. Zanimljivo je da je Pavlic sudac Županijskog suda u tom istom gradu, a državu je u srpnju prošle godine tužio zbog neisplaćenih naknada za dežurstva od ožujka 2014. do ožujka 2015.

Nije on jedini. Tužbe je, doznajemo, podiglo više sudaca, ali i državnih odvjetnika, iz raznih dijelova Hrvatske, koji smatraju da su im povrijeđena radna prava.

Pavlic je u tužbi naveo da je kao sudac raspoređen na poslove dežurstva optužnog vijeća i u hitnim predmetima tijekom 103 radna i 53 neradna dana, a da mu nije isplaćena ni kuna naknade. Nakon što je propao pokušaj mirnog rješenja spora s Općinskim državnim odvjetništvom, odlučio se na tužbu. Država je preko ODO-a osporavala visinu tužbenog zahtjeva smatrajući da je namjera zakonodavca bila da se u spornom razdoblju sucima i zamjenicima ne isplaćuje naknada za pasivno dežurstvo, što je Pavlic tijekom suđenja ocijenio apsurdnim i u suprotnosti s pravnim propisima i ustavnim načelima o pravu na rad i plaću.

Istaknuo je i da su za pojedine suce zaključene sudske nagodbe, a spomenuo je i dopis Državnog odvjetništva iz listopada 2016. upućen Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, Velikoj Gorici i Novom Zagrebu, iz kojeg proizlazi da se na kolegiju Građansko-upravnog odjela Državnog odvjetništva raspravljalo o pravnoj situaciji oko isplate naknada i da je zaključeno da općinska državna odvjetništva “sukladno očitovanju i suglasnosti Ministarstva pravosuđa” trebaju sklopiti sudske ili izvansudske nagodbe, priznajući tužbene zahtjeve.

Pozvao se i na slučaj u kojem je s jednom sutkinjom u studenom 2016. zaključena izvansudska nagodba, a kao baza izračuna uzeta je naknada od 200 kuna bruto za radni dan i 400 za neradni. U ODO-u su uzvratili da je “neprihvatljivo i nedopušteno” da Pavlic kao dokaz i argumentaciju koristi internu prepisku Ministarstva i Državnog odvjetništva te dijelove iz zapisnika s kolegija. Osim toga, jedna sklopljena nagodba u predmetu iste vrste ne predstavlja, kažu, ustaljenu sudsku praksu. No Općinski sud presudio je u korist Pavlica.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Igor Pavlic
1/59
Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
08:50 19.01.2018.

Hitni predmeti su im oni koje treba riješiti u 1-2 godine, ovi ostali 10-15 godina i još oće za to novce

Avatar navijač
navijač
08:48 19.01.2018.

Malo su plaćeni i teško rade, pa im treba platiti još i kamate. Smeće a ne ljudi

Avatar FalusBonus
FalusBonus
13:33 19.01.2018.

kojom brzinom rješavaju predmete i da ne dođu na posao dvije godine nebi još par godina skužili da ih nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije