Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužena za primanje mita

Suđenje bivšoj županici zatvara svjedok koji je razotkrio aferu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
17.09.2019.
u 08:18

Marini Lovrić Merzel prijeti višegodišnji zatvor, i povrat milijunske štete za koju je, tvrde DORH i USKOK, oštetila županiju

Uskoro završava suđenje bivšoj sisačko-moslavačkoj županici iz redova SDP-a Marini Lovrić Merzel. Ovaj tjedan svjedoče ključni svjedoci, danas glavna pravnica u županiji Vesna Krnjaić, a u srijedu Jasmina Jovev, bivša voditeljica ureda županice čiji je iskaz u emisiji “Nedjeljom u 2” i potaknuo kazneni progon. U srijedu će na klupu za svjedoke i bivša europarlamentarka Marijana Petir.

Bivša je županica uhićena na pomalo simboličan datum, 1. travnja 2014. i završila u istražnom zatvoru odakle je izašla tek kada je podnijela ostavku na dužnost županice. Suđenje je počelo na još jedan simboličan dan, 8. ožujka 2018., Međunarodni dan žena.

Trojica nisu priznala krivnju

Uz nju, u osam točaka optužnice, obuhvaćeni su i drugi osumnjičenici od kojih su dva i priznala krivnju te uvjetno osuđena. To su velikogorički poduzetnik Željko Žužić koji je priznao kako je bivšoj županici dao mito od 100.000 eura kako bi stekao prednost pri kupnji Cesta Sisak od županije i Zvonko Rožić, bivši voditelj poslovnice Hrvatskih šuma u Sisku kojeg se teretilo da je propustio naplatiti neke usluge i račune od bivše županice, a koje je ona koristila kao privatna osoba.

Krivnju nisu priznali optuženi Silvijo Kobešćak, Dalibor Rožanković te Bernard Popec.

Marini Lovrić Merzel prijeti višegodišnji zatvor, te povrat višemilijunske štete za koju je, kako ju DORH i USKOK terete, oštetila županiju. A ovih dana izašla je i zanimljiva poveznica između bivše županice i bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića te još nekih dužnosnika. Naime, prema istraživanju Indexa, bivši ministar Marić posredno te Bianca Matković, bivša HDZ-ova ministrica bez portfelja, kao i ustavni sudac Miroslav Šeparović po relativno povoljnim cijenama kupovali su stanove na zadarskom području od iste osobe od koje je stan kupila 2012. Marina Lovrić Merzel, a za koji ju USKOK tereti da ga je kupila novcem od mita koje joj je dao Željko Žužić.

Kupnja stanova

Ona je 2012. kupila stan u Diklu od tvrtke Kapular d.o.o. Stan od 85 četvornih metara platila je 680.000 kuna, što je vrlo niska cijena. Prema optužnici, osim posrednika o prodaji je s bivšom županicom komunicirala i Svjetlana Kapular, koja se pojavljuje kao potpisnica kupoprodajnih ugovora za stanove spomenutih dužnosnika u Turnju, pokraj Zadra. I ovdje su stanovi kupljeni po niskoj cijeni.

Preko tvrtke Scientia, supruga Gorana Marića, Marijana Marić, kupila je 2014. apartman od 26,38 kvadrata za 180.000 kuna. Iste godine kada i bivša županica od obitelji Kapular stan od 27 kvadrata, u istoj zgradi gdje i bivši ministar, kupuju supružnici Miroslav i Ljerka Šeparović. Oni ga plaćaju 35.000 eura, 10.000 više nego Marići dvije godine poslije. I konačno, piše Index, u istoj zgradi u Turnju, koja ima devet stanova, dva stana imaju i Bianca Matković i njezin muž Vladimir – jedan od 31 kvadrata, a drugi od 27 kvadrata. Matkovići su u listopadu 2017. godine stan od 27 kvadrata platili svega 26 tisuća eura.

Komentara 2

Avatar raco
raco
09:16 17.09.2019.

koliku ima pravo odštetu ako je oslobode?

BA
barica56
07:21 21.09.2019.

niš od toga ni krumpir nebu gulila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije