Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tužiteljstvo: Kalmeta je izgradio kriminalnu piramidu unutar sektora kojim je upravljao

Predviđeno je da se završni govori održe na raspravama tijekom rujna, a bude li sve išlo po planu, Kalmeti i njegovim suoptuženicima nepravomoćna presuda mogla bi biti izrečena tijekom listopada
09. rujna 2019. u 10:07 26 komentara 3333 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dvije godine od početka suđenja Božidaru Kalmeti, bivšem HDZ-ovu ministru u Vladi Ive Sanadera za aferu HAC-Remorker, taj je postupak ušao u završnu fazu. Naime, zastupnik optužbe danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počeo s iznošenjem svog završnog govora, nakon čega će završne govore iznijeti i branitelji optuženika te sami optuženici.

Lovro Kuščević Zlouporaba položaja USKOK objavio detalje istrage protiv Kuščevića i još trojice

– Nakon 73 provedene rasprave i stotine provedenih dokaza, smatram da je dokazno da su optuženici počinili ono što im se optužnicom stavlja na teret – kazao je, među ostalim, Saša Manojlović, zamjenik ravnateljice USKOK-a, na početku svoje završne riječi u postupku HAC Remorker.

USKOK u tom postupku tereti Božidara Kalmetu i njegove suoptuženike za izvlačenje novca iz HAC-a. Konkretnije, riječ je o otprilike 14 milijuna kuna i 850.000 eura, a po navodima optužnice, taj je novac podijeljen među optuženicima.

Suđenje Ivi Sanaderu SVJEDOK IZ ŠVICARSKE 'Ježić mi je rekao da je nasamaren i da je 5 milijuna eura trebao proslijediti Sanaderu'

– Smatram da je dokazano da je Kalmeta ostale povezao i organizirao u kriminalnu grupu. Činjenica je da je u sklopu te kriminalne grupe počinjeno niz kaznenih djela tijekom izgradnje prometne infrastrukture. Kalmeta je izgradio kriminalnu piramidu unutar sektora kojim je upravljao. Imao je autoritet i moć pa je ostale optuženike rasporedio na bitne funkcije. Cijela grupa organizirana je tako da se smanji njegova izloženost, a glavni operativac koji je to provodio bio je Zdravko Livaković – kazao je tužitelj.

Tužitelj je potom detaljno analizirao izvedene dokaze pa je tako kazao da je, primjerice, Josip Sapunar teretio sve optuženike osim Kalmete. Kazao je da je Sapunar opisao djelovanje kriminalne grupe te način na koji se izvlačio i dijelio novac. Sapunar, koji je u tom i sam sudjelovao, priznao je krivnju te je pravomoćno proglašen krivim. Njegov iskaz sporan je svim obranama koje kažu da Sapunar laže.

USKOK Optužena skupina Preko kredita i leasinga prevarili banke za 1,6 milijuna kuna

Predviđeno je da se završni govori održe na raspravama tijekom rujna, a bude li sve išlo po planu, Kalmeti i njegovim suoptuženicima nepravomoćna presuda mogla bi biti izrečena tijekom listopada. Jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih HDZ-ovaca USKOK je optužio u studenome 2016. i to zbog afere HAC-Remorker.

Prema optužnici, Kalmetu se tereti za povezivanje više ljudi koji su preko Remorkera, tvrtke Igora Premilovca, iz HAC-a izvukli oko 14 milijuna kuna te oko 850.000 eura. USKOK tvrdi da su optuženici taj novac međusobno podijelili, a Kalmeta je još optužen i u kraku Fimi medije zbog naručivanja spota od 600.000 kuna. Spot je napravljen, no nikada nije prikazan. Suđenje njemu i njegovim suoptuženicima počelo je u listopadu 2017., a tijekom postupka održane su 73 rasprave.

Ivica Todorić GOSPODARSKI KRIMINAL Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića

Prije početka suđenja krivnju su priznali Josip Sapunar, Igor Premilovac i Ivan Berket. Osuđeni su na temelju nagodbi s USKOK-om. Ako je suditi po reakcijama tijekom suđenja, Kalmeti i ostalim optuženicima koji niječu krivnju najsporniji je bio iskaz Josipa Sapunara koji je neke od njih ozbiljno teretio.

 

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • razuman čovjek:

    Zaboravimo priču. Presuda će pasti na Vrhovnom sudu, pa ponovi još 3-4 puta, pa će postati pravomoćna tamo negdje na proljeće 2032.

  • Tigar60:

    Sve Njih na Goli otok, najmanje 20. godina.

  • De der:

    Kradeze gangsteri; ćaća smranader, vidošević, general Zagorac, polančec, Kutle, Kaljmeta, pašalić, Todorić, itd. Moglo bi se nabrajati za jednu podeblju knjigu. Uglavnom, što je veća pozicija u kradeze zajednici, veći je gangster. Trebalo bi uvesti kinesko pravosuđe da to na ... prikaži još!a brzaka rješi, pokradene milijarde vrati, pa da država konačno krene naprijed.