Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Ulaganje u obrazovanje

Studij u inozemstvu jeftin je – ako se student izbori za pravu stipendiju

Želiš studirati na bavarskim učilištima ili u Švicarskoj? Još dva mjeseca rok je za prijavu stipendije...
07. rujna 2017. u 13:06 0 komentara 963 prikaza
studiranje
Foto: Press Association/PIXSEL

Stipendije su najbolji alat za studente kojim si mogu osigurati dodatnu edukaciju, uglavnom na inozemnim sveučilištima, a da za to ne moraju izdvojiti iznos pune školarine, a onda i dodatan iznos za smještaj i boravak u inozemstvu. I dok stipendija ima raznih, od državnih kojima si studenti mogu pokriti troškove, do onih privatnih, važno je redovito pratiti objavu natječaja. Tako je primjerice 1. prosinac rok za prijavu godišnje stipendije za poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima.

– Moguće je i financiranje jednogodišnjega studijskog boravka u Bavarskoj kao dijela doktorskoga studija u matičnoj zemlji – stoji u natječajnoj dokumentaciji, a obrasci za prijavu, upute o potrebnim prilozima i dodatna objašnjenja nalaze se na stranici BAYHOST-a. Za one koji se žele izboriti za stipendije Švicarske Konfederacije rok je 15. studeni.

Ondje se, naime, nude stipendije za znanstveno-istraživačke boravke u Švicarskoj, za diplomirane kandidate mlađe od 35 godina, stipendije za doktorske studije, za kandidate mlađe od 35 godina, stipendije za poslijedoktorske studije, za kandidate kojima u trenutku početka stipendije doktorat neće biti stariji od tri godine te stipendije za umjetničke smjerove, za diplomske (master) studije i istraživanja na konzervatorijima i umjetničkim školama. Natječajnu dokumentaciju kandidati trebaju zatražiti od Švicarskog veleposlanstva.

engleska zastava Strani jezici Uz engleski učite njemački i španjolski škola štednja Financiranje Kada će pasti kamate za kredite studentima? škola Ulaganje u obrazovanje Upišite studij i naučite da linije manjeg otpora nema
podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.