Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Ulaganje u obrazovanje

Kada će pasti kamate za kredite studentima?

Banke za školovanje nisu predvidjele mogućnost financiranja uz fiksnu kamatu, sve su kamate promjenjive
07. rujna 2017. u 13:25 1 komentara 316 prikaza
škola štednja
Foto: Thinkstock

Premda živimo u društvu u kojem je obrazovanje relativno dostupno i uz redovno studiranje ne iziskuje skupe školarine, onima koji trebaju novac koji nemaju za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba tijekom studiranja ili za profesionalnu nadgradnju, banke odobravaju studentske kredite. Kamate su im se proteklih godina ponešto smanjile, ali s obzirom na svrhu i društvenu važnost, još uvijek su – previsoke.

Studentima u Hrvatskoj i inozemstvu Zagrebačka banka nudi kredite čija otplata počinje tek po završetku studiranja, uz mogućnost odgode za dodatnih 12 mjeseci. Imaju i aranžmane sa sveučilištima, gradovima i županijama koje subvencioniraju kamatu, a raspon kamata kreće se od 4,52% za školovanje i školarinu do 4,72% za pokrivanje troškova života, za kredite u eurima. Maksimalni je iznos kredita 20 tisuća eura, a rok otplate 10 godina. Tu smo već blizu američke priče u kojoj mladi godinama nakon okončanja teškom mukom otplaćuju studij i vrlo kasno financijski osjete benefite ulaganja u naobrazbu.

PBZ također ima eurske kredite za plaćanje školarine privatnih srednjih škola ili studija i troškova studiranja, a najveći je iznos duplo veći nego u Zabi –40 tisuća eura, uz rok otplate do 10 godina. Otplata kreće odmah ili uz poček od 12 mjeseci, a kamata je 4,46% godišnje. Za kredite namijenjene studentima u OTP banci kamata je 5,36%, odnosno 4,86% uz korištenje paketa usluga banke. Odobravaju najviše 10 tisuća eura na rok otplate od sedam godina. Hrvatska poštanska banka studentima i učenicima nudi kredite za školarinu, također uz valutnu klauzulu u eurima i kamatu od 4,66%, odnosno 4,16% uz korištenje paketa usluga. Moguće je posuditi najviše 20 tisuća kuna na osam godina otplate, uz polugodišnji poček.

Za plaćanje seminara, tečajeva, kongresa ili kupnju računalne, sportske ili rekreacijske opreme ili za putovanja kamata je nešto viša – 4,92%, a maksimalan iznos spušta se na 12 tisuća kuna uz dvogodišnji rok otplate. Uz paket usluga, kamata je 4,42%. U Splitskoj banci maksimalan je iznos kredita 30 tisuće eura koji se mogu otplaćivati 10 godina uz jednogodišnji poček, a kamate se trenutačno kreću u rasponu od 5,71% za klijente do 6,71% za ostale građane. I oni imaju samo kredite u eurima. Erste banka jedina u ponudi ima i kunske kredite za školovanje, i to do 220 tisuća kuna na 10-godišnji rok otplate, uz kamatu od 4,98%. Kredite u eurima odobravaju do 30 tisuća eura, uz kamatu od 4,84%, a uz ugovorenu policu osiguranja života umanjuju je za 0,1 postotni bod. RBA i Addiko nemaju studentske, nego samo gotovinske nenamjenske kredite. Svi aranžman predviđaju već kreditno sposobne aktere jer, ako student nije zaposlen, mora imati solidarnog dužnika – roditelja ili staratelja.

engleska zastava Strani jezici Uz engleski učite njemački i španjolski studiranje Izaberi priliku Studij u inozemstvu jeftin je – ako se student izbori za pravu stipendiju škola Ulaganje u obrazovanje Upišite studij i naučite da linije manjeg otpora nema
oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • mulag:

    kakvi krediti,ima da uce ak su studosi,nek ih ttazeki financiraju