Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI LANAC DUĆANA

Studenac se trenutačno ne prodaje, a kad bude, bit će to brzo

Zagreb: Trgovina Studenac odlučila je otvoriti vrata kupcima
Lovro Domitrovic/PIXSELL
22.03.2024.
u 14:20

Nastavljamo s ulaganjima diljem regije, najviše nas zanimaju tehnološki sektor, turizam i life science, kaže M. Kedzia iz EI-ja

I dalje gledamo što bi bilo najbolje za nas i nastavljamo s ulaganjima diljem regije, od čega nas najviše zanimaju tehnološki sektor, turizam i life science, kaže Michal Kedzia, partner u poljskom equity fondu Enterprise Investors, koji je u Hrvatskoj vlasnik trgovačkog lanca Studenac, Pan-peka i Intersporta. Proteklih se godinu dana dosta govorilo i o prodaji Studenca, kojeg su u vlasništvu gotovo šest godina, a uobičajena je politika fonda da zdravim kompanijama koje je akvizirala najmanje utrostruči vrijednost i proda ih dalje. Novac kod njih, podsjećaju, ima ‘ograničeno’ trajanje s obzirom na ulagače.

S jedne strane je tako i dalje u planu da se Studenac na hrvatskom tržištu širi, organski ili akvizicijama, prema konceptu susjedskih dućana - malih proximity formata. Njihov koncept želi kupcima omogućiti brzu i jednostavnu kupovinu svega što im je potrebno i to bez sjedanja u automobil ili javni gradski prijevoz, u skladu s ubrzanim životnim stilom, a poslovni uspjeh i odlični rezultati potvrđuju da je na toj ideji moguće zadržati i nastaviti jačati lojalnost kupaca. Kako su već isticali, ciljaju biti u top tri trgovca po prihodima u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom većim od 10%, dok trenutačno imaju oko 6%. S druge strane, razmišljaju i o potencijalnoj prodaji Studenca.

Najljepša stvar s equity fondovima je, kazao je jučer Kedzia, da ništa ne trebaju forsirati, a kad taj dan dođe, bit će to brz proces ‘izlaska’. U svakom slučaju, trenutačno nitko ne radi dubinsko snimanje u Studencu i “ništa se neće dogoditi sutra”, istaknuo je. Sve što rade u Studencu zadivljujuće je, od promocije, analize cijena, identifikacije novih lokacija..., istaknuo je.

VEZANI ČLANCI: 

Što se tiče cijena u maloprodaji, i one su rasle zajedno s inflacijom, po dvoznamenkastim stopama, i ne očekuje se da će sada padati, no srećom kupovna moć raste. Za njih je najbitnije da su sačuvali percepciju kupaca da imaju pristojne cijene. Lanjsku je godinu Studenac završio s oko 1200 trgovina i 55 milijuna eura EBITDA (dobiti prije kamata i oporezivanja) te blizu 700 milijuna prihoda od prodaje. Trenutačno je taj trgovački lanac najbrže rastući u Hrvatskoj i samo lani je u svoj portfelj spremio tri akvizicije (Špar Trgovine, Strahinjčicu i La-vor Trade). No Hrvatska je veliko tržište i definitivno su zainteresirani i za druge sektore, posbice u uslužnoj djelatnosti, poput hotelijerstva, ali i za ostatak srednje Europe.

Što se tiče Intersporta, kojem je Covid-19 poremetio planove prodaje, ta je tvrtka u daljnjoj fazi rasta i razvoja kako bi u prodaju ponovno išla do kraja iduće godine. U Pan-Peku pak rade jako dobar posao. Pekarska industrija proteklih se godina suočavala s visokim cijenama energije, plina, goriva, sirovina..., no kako sada nema daljih šokova od strane nabave, cijene su zasad stabilne. Ipak, nitko nema kristalnu kuglu da vidi što će biti za nekoliko mjeseci, rekao je Kedzia. Kao jedna od najvećih private equity kompanija u srednjoj i istočnoj Europi, EI je do sada prikupio sredstva za deset fondova. Navedeni fondovi investirali su 2,3 milijarde eura u 155 društava i izašli iz 139 društava.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije