Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVRŠNI DIREKTOR

Alvarez: Situacija je vrlo teška i ozbiljna, nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti

alvarez
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
04.04.2017.
u 19:20

Rekao je kako je vrijeme od ključne važnosti te da je ovo "jedna od najizazovnijih situacija" s kojima se suočio.

Situacija u Agrokoru je vrlo teška i ozbiljna i nema jamstva da ćemo uspjeti, ali ćemo dati sve od sebe, poručio je u utorak poslijepodne glavni direktor za restrukturiranje koncerna Antonio Alvarez III, koji je kazao kako je važno vrijeme te kao prve korake naveo uspostavu stabilnosti i likvidnosti te potom restrukturiranje. 

"Ovo je jedan od većih izazova s kojim sam se susreo", istaknuo je Alvarez obraćajući se javnosti iz Agrokorova poslovna tornja, zajedno sa svojim timom koji će biti zadužen za strateško restrukturiranje koncerna.

Poručio je i kako je pred njim puno posla, ali ne i puno vremena. 

Agrokor se složio s mojim postavljanjem za glavnog direktora za restrukturiranje grupe kako bih objedinio sve dionike - zaposlenike, kreditore, banke i sve koji su uključeni u ovu priču, a kako bi postigli napredak, rekao je Alavrez, dodajući kako će njegov tim raditi otvoreno i neovisno, u interesu svih dionika.  

"Neovisan sam, ali radim za sve dionike. Osnovna je zadaća postići sporazum svih dionika da se spasi biznis, radna mjesta i sačuvaju dobri odnosi s dobavljačima. Nema jamstva da ćemo uspjeti, ali ćemo dati sve od sebe", naglasio je Alvarez

Odgovarajući na novinarski upit tko ga je postavio i tko ga plaća, Alvarez je ponovio da je neovisan. "Nismo ni za koga vezani već želimo naći najbolje rješenje za ove probleme", kazao je. 

Na upit uključuje li njegov plan otpuštanja zaposlenika, rekao je da ne može ništa obećati te da će dati sve od sebe kako bi sačuvao maksimalnu vrijednost za dionike.

"Ići ćemo korak po korak. Prvo treba stvoriti stabilnost i obnoviti povjerenje među dionicima", kazao je Alvarez, napomenuvši da gubitak povjerenja sada pritišće kompaniju i ugrožava njenu likvidnost.

Na upit koji će biti njegovi prvi koraci, ponovio je da skupa sa svojim timom želi uspostaviti stabilnost kompanije, a potom izraditi plan restrukturiranja.  

Najavio je da će Agrokor u idućem razdoblju biti u njegovu fokusu te da mu je važna potpora svih sudionika procesa restrukturiranja

Na novinarsku primjedbu da plan restrukturiranja ne smije dugo čekati, jer su tvrtke koje čine koncern blokirane pa je situacija prilično hitna, odgovorio je kako se nada da "ljudi razumiju da je ovo važno za zemlju pa i regiju". "Treba ga spasiti, bila bi sramota da se to ne napravi", ustvrdio je Alvarez. 

Ponovio je kako nema nikakvih jamstava za uspjeh, ali da je od presudne važnosti uspostaviti stabilnost i likvidnost koncerna

"Ono što treba učiniti odmah je zaustaviti krizu. I to je naš prvi zadatak", rekao je Alvarez, najavivši da će njegov tim biti neovisan i transparentan te izvještavati o koracima koje poduzima. 

U timu Antonia Alvareza III su Michael Corner-Jones, Max Frangulov, Paul Gilbert, Boguslaw Bartczak, Renald Bejaoui, Thomas Kolaja, Marija Simović, David Johnston i Barry Hopkins i svi dolaze iz ureda tvrtke Alvarez&Marshal.

Predstavljajući svakog ponaosob, Alvarez je istaknuo kako je riječ o ljudima koji su radili na velikim projektima restrukturiranja, naročito u maloprodaji, da je tvrtka iz koje dolaze radila na spašavanju drugog po veličini maloprodajnog lanca u Africi, kao i restrukturiranju talijanskog Parmalata, da su neki od članova njegova tima radili i u regiji na kompleksnim projektima restrukturiranja, itd. 

>> Stručnjak koji će voditi Agrokor: Tko je Antonio Alvarez III.

>> Agrokor potvrdio: Ivica Todorić potpisao standstill aranžman

Ključne riječi

Komentara 89

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:46 04.04.2017.

Stanje postaje sve lošije. Više se ne radio samo o propasti koncerna, već i o prikrivanju stvarnih rezultata poslovanja, stvarnih dugova, kombinacijama s više poslovnih i financijskih subjekata kako bi se to prikrilo i neobjašnjivo ponašanje uprave koja je trošilaa na sebe unatoč nesposobnosti daljnjeg održivog poslovanja. Pustimo sada kukanje, već što će se desiti. Gospodin Alvarez nimalo nije sentimentalan, on je ovdje sa zadatkom da za one koji su ga pozvali i za sebe izvuče što je moguće više iz Hrvatske. Pri tome neće ići u due-diligence već će što brže željeti završiti posao na teret onih neopreznih. Neoprezni su hrvatski dobavljači koji su vrlo neozbiljno i izvan svih ekonomskih razloga punili već davno propalog poslovnog subjekta (Agrokor) koji iz svojih prihoda nije mogao servisirati niti rastrošan život vlasnika i uprave niti kamate na dugove. Agrokor je propao prije deset godina, a Todorić je potpuno svjestan uradio pripreme prije nekih pet godina kada je pokrenuo prebacivanje kapitala iz Agrokora na razne adrese. Jedini tko ga je održavao bio je hrvatski državni proračun kojeg je sisao do besvijesti. Najveći je bio korisnik državnih "potpora" za sve što je mogao, više od svih hrvatskih seljaka zajedno, u području poljoprivrede. Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine to se počelo naglo zatvarati jer EU ne dozvoljava favoriziranje privatne firme državnim novcima jer bi time bila narušena slobodna tržišna utakmica, osnovica kapitalističkog tržišta. Najveće žrtve svega bit će svi oni koji su dali robu ili kredite bez pokrića u državi gdje i najmanja banka traži barem kuću ili stan za garanciju za svoje kredite. A tu je masa hrvatskih dobavljača koji će će se sažeti a veći broj i propasti. Naravno da nitko neće htjeti preuzeti poslovodstva takvih firmi koja su se neodgovorno ponašali prema povjerenom novcu vlasnika i svojim uposlenicima. Ali dio proizvodnje bit će nakon teških agonija preuzet. I da ponovim procjenu kreditnog rizika glasovite Agrokorove uprave objavljene u izvještaju za 2015. godinu koji je objavljen prije godine dana: "Kako ne postoji značajna koncentracija kreditne izloženosti, Grupa ne smatra da je značajno izložena ovom riziku." Ovo je izjava desetljeća Agrokorovih ekonomskih stručnjaka skupa sa svim knjigovođama i revizorima , kontrolama u poreznoj, ministarstvima, zagrebačkoj burzi, da ne nabrajam. Još jednom bravo ekipa! Ma bravo!

NS
Nemanja_Stoisavljević
17:38 04.04.2017.

Lijepo je da je konačno otkrivena sva bijeda i nemoral, ne samo Agrokora, nego i banaka i dobavljača koji su ga kreditirali preko svake mjere, a ne zaboravimo i medije koji su šutjeli kao zaliveni 20 godina i snose svoj dio krivice!

ST
stefj
17:25 04.04.2017.

Zapravo nema puno pomoći. Očistiti i prodati ono što se da, a sav dug prebaciti ne neisplative dijelove i to bankrotirati. Tako će to biti... U tom, naravno, najviše izgube dobavljači, a Alvarez III je tu da osigura da njegova banka u svemu ne izgubi ništa... Vrlo efikasno i jednostavno. Čišćenje će vjerojatno trajati godinu-dvije, Agrokora kao takvog više neće biti, pitanje je samo u čijim će rukama završiti pojedini dio... Ono što bi obavezno trebalo probati zadržati u domaćim rukama jest maloprodaja u regiji, jer preko nje ide hrpa izvoza i plasmana roba u regiji. Ako se to ne uspije, slijedi propast hrpe domaćih proizvođača i veliki pad BDP-a...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije