Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVRŠNI DIREKTOR
Povratak na članak

Alvarez: Situacija je vrlo teška i ozbiljna, nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti

Rekao je kako je vrijeme od ključne važnosti te da je ovo "jedna od najizazovnijih situacija" s kojima se suočio.

Komentari 89

NS
Nemanja_Stoisavljević
17:38 04.04.2017.

Lijepo je da je konačno otkrivena sva bijeda i nemoral, ne samo Agrokora, nego i banaka i dobavljača koji su ga kreditirali preko svake mjere, a ne zaboravimo i medije koji su šutjeli kao zaliveni 20 godina i snose svoj dio krivice!

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:46 04.04.2017.

Stanje postaje sve lošije. Više se ne radio samo o propasti koncerna, već i o prikrivanju stvarnih rezultata poslovanja, stvarnih dugova, kombinacijama s više poslovnih i financijskih subjekata kako bi se to prikrilo i neobjašnjivo ponašanje uprave koja je trošilaa na sebe unatoč nesposobnosti daljnjeg održivog poslovanja. Pustimo sada kukanje, već što će se desiti. Gospodin Alvarez nimalo nije sentimentalan, on je ovdje sa zadatkom da za one koji su ga pozvali i za sebe izvuče što je moguće više iz Hrvatske. Pri tome neće ići u due-diligence već će što brže željeti završiti posao na teret onih neopreznih. Neoprezni su hrvatski dobavljači koji su vrlo neozbiljno i izvan svih ekonomskih razloga punili već davno propalog poslovnog subjekta (Agrokor) koji iz svojih prihoda nije mogao servisirati niti rastrošan život vlasnika i uprave niti kamate na dugove. Agrokor je propao prije deset godina, a Todorić je potpuno svjestan uradio pripreme prije nekih pet godina kada je pokrenuo prebacivanje kapitala iz Agrokora na razne adrese. Jedini tko ga je održavao bio je hrvatski državni proračun kojeg je sisao do besvijesti. Najveći je bio korisnik državnih "potpora" za sve što je mogao, više od svih hrvatskih seljaka zajedno, u području poljoprivrede. Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine to se počelo naglo zatvarati jer EU ne dozvoljava favoriziranje privatne firme državnim novcima jer bi time bila narušena slobodna tržišna utakmica, osnovica kapitalističkog tržišta. Najveće žrtve svega bit će svi oni koji su dali robu ili kredite bez pokrića u državi gdje i najmanja banka traži barem kuću ili stan za garanciju za svoje kredite. A tu je masa hrvatskih dobavljača koji će će se sažeti a veći broj i propasti. Naravno da nitko neće htjeti preuzeti poslovodstva takvih firmi koja su se neodgovorno ponašali prema povjerenom novcu vlasnika i svojim uposlenicima. Ali dio proizvodnje bit će nakon teških agonija preuzet. I da ponovim procjenu kreditnog rizika glasovite Agrokorove uprave objavljene u izvještaju za 2015. godinu koji je objavljen prije godine dana: "Kako ne postoji značajna koncentracija kreditne izloženosti, Grupa ne smatra da je značajno izložena ovom riziku." Ovo je izjava desetljeća Agrokorovih ekonomskih stručnjaka skupa sa svim knjigovođama i revizorima , kontrolama u poreznoj, ministarstvima, zagrebačkoj burzi, da ne nabrajam. Još jednom bravo ekipa! Ma bravo!

VL
ST
stefj
17:25 04.04.2017.

Zapravo nema puno pomoći. Očistiti i prodati ono što se da, a sav dug prebaciti ne neisplative dijelove i to bankrotirati. Tako će to biti... U tom, naravno, najviše izgube dobavljači, a Alvarez III je tu da osigura da njegova banka u svemu ne izgubi ništa... Vrlo efikasno i jednostavno. Čišćenje će vjerojatno trajati godinu-dvije, Agrokora kao takvog više neće biti, pitanje je samo u čijim će rukama završiti pojedini dio... Ono što bi obavezno trebalo probati zadržati u domaćim rukama jest maloprodaja u regiji, jer preko nje ide hrpa izvoza i plasmana roba u regiji. Ako se to ne uspije, slijedi propast hrpe domaćih proizvođača i veliki pad BDP-a...

VL
IC
ICCO
19:14 04.04.2017.

Alvarez neće uspjeti. Već u prvoj rečenici obraćanja javnosti brani se od neuspjeha. Ali će zato sigurno uspjeti maznuti veliku lovu koju će platiti dobavljači otpisom dijela potraživanja. Ponižavajuće je svjetskog mangupa i ekstremno skupog angažirati za posao koji bi bi i 3 umirovljenice računovodstva iz doma umirovljenika Trešnjevka odradile za malo kolača.

VL
AM
AMD------------------------
18:21 04.04.2017.

rastvaranje hrvatskih gradjana se nastavlja a kako i nebi kada je sabor,sudstvo,mediji,univerziteti puni potomaka ,koji su to isto radili zadnjih 100godina.

VL
RA
Ravenna
16:25 04.04.2017.

Nevjerovatno...da nije zalosno bilo bi vise nego smjesno. Da su nasli malo boljeg studanta ekonomije rijesio bi problem. Samo sto u ovom slucaju terapija je bolna...

VL
DU
Deleted user
19:20 04.04.2017.

Nije ovaj sa slike tu da spašava agrokor nego da zaradi a to će učiniti sa svim sredstvima to samo znači totalna rasprodaja svega. Dokaz tome su i one mjenice zbog koji su neki odustali od suradnje sa agrokorom. Drugi koji su pristali na to da dobivaju mjenice nisu dugo ni zaslužili nego propast.

VL
Avatar abakus
abakus
19:35 04.04.2017.

Ako ovaj čovjek uspije riješiti problem Agrokora, predlažem da ga izaberemo nakon toga za premijera, pa neka riješi i problem Hrvatske... Želim mu uspjeh, u svakom slučaju. Međutim, ne vidim da netko postavlja pitanje odgovornosti svih onih koji su znali u kakvim je problemima Agrokor već vrlo dugo, a nisu ništa učinili da ovo spriječe. Po mome mišljenju davno je trebalo zaustaviti napuhivanje ovog balona koji je sada puknuo. Trebalo je, između ostalog, spriječiti Agrokorovo odgađanje plaćanja dobavljačima na koje su mnogi obični ljudi ukazivali, pa i na komentarima po portalima medija.

VL
Avatar bosanac1951
bosanac1951
16:10 04.04.2017.

Ovaj ko da je došao iz neke sapunice...

VL
DO
dopizdilomi
16:17 04.04.2017.

Dobro došao "La Bamba"!

VL
PH
Petarstijena-HR
19:20 04.04.2017.

Krivi su političari i svi pojedinci koji su se rotirali u prošlim HR vladama i omogućili mu bujanje duga , neurednost u plaćanju i nedisciplinu, do ovoga je moralo doći, ovo je ipak tžišna ekonomija, i tržište regulira sve procese-kad tad zapetljani lanac se mora presjeći, ne može u nedogled ovako...Mercator treba prodati, dugove treba podmiriti, pa što ostane..., kad smo se opredjelili za tržište, na žalost morati će se obaviti oštri rezovi, a problem je što sve firme u sustavu Agrokor i perjanice HR (Franck, Kraš, Podarvka, Vindija..) se nisu prilagodile tržišnoj ekonomiji, te će sada morati skakati u vodu, a ne znaju plivati, tj. nisu se u ovih 25.g prilagodili tržišnoj ekonomiji ni tehnološki, ni organizacijski ni financijski...

VL
DO
dobarsavjet
16:59 04.04.2017.

Ovoga će naši zakoni izluditi, sam će pobjeći.

VL
EL
elkomadante
16:05 04.04.2017.

....fokusira kompaniju na poboljšanje izvoza, produktivnosti, proizvodnje i procesa konsolidacije....dal to znaci da je stranac preuzeo najvecu hrvatsku kompaniju i sve njezine zemaljske povrsine, koje ce iskoristiti, zagaditi kemikalijama, prodavat u "strane" zemlje vrhunsku robu, a mi cemo dobivat jos veci skart od robe iz nemačke i rusije ?

VL
ZG
zorbas.grk
19:59 04.04.2017.

interesantno jedan se izuzme u pitanju Ine , drugi se izuzme o pitanju.Agrokora....disfunkcionalna vlada ??? a gdje su ostavke ??? ovo je presmješno

VL
DU
Deleted user
20:05 04.04.2017.

Todorić je ostavio nered u HR i to svijesno ne slučajno. Nije mu pala dlaka s glave. To može samo u nesređenoj zemlji.

VL
MA
macor
19:22 04.04.2017.

Izglasivanjem lex-Todorica, ovaj i njegova ekipa ce otici.A lex-Todoric je raden samo da se ne otkrije kakve su malirvezacije radene od strane Todorica i drzave.Zato je Plenkovic i one porezne stucnjake, koji su otkrili sta je sve Mamic s lovomm radio, iz porezne maknuo.

VL
DU
Deleted user
19:56 04.04.2017.

lipi moj alvarez III ..ako ti nisu rusi rekli..ja cu..neznas di si dosa..i skim imas posla..lopovima i lazljivcima..prve klase..iz druge komunist..icke generacije..bizi ca..

VL
BL
blagoje58
20:11 04.04.2017.

Je li Alvarez treći prilikom izlaska s ovog skupa provjerio ima li još novčanik u džepu?

VL
GO
godfather2
19:49 04.04.2017.

svi mali dobavljači mogu očekivati scenariji koji se desio u Đakovštini žita nema novaca nema.

VL
DU
Deleted user
23:10 04.04.2017.

Sizifov posao. 'Spasavaju' Agrokor, a Hrvatska u 10 puta vecim problemima....

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.