Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živuća povijest

Strogi čuvari pred turistima će “batinati” švercere soli

zatvor
17.02.2011.
u 17:47

Zatvor je u sklopu programa revitalizacije Tvrđave otvoren u obnovljenom kazamatu zapadne kurtine, u kojoj su do sada već uređene autentična ljekarna, kovačnica, tradicijska kuhinja i točionica pića.

Strogi zatvorski čuvari iz tamnice izvode uplašenog zatvorenika i sprovode ga u prostoriju za mučenje. Ondje ga privezuju za klupu i batinaju kako bi iz njega izvukli priznanje da je preko Save od Turaka švercao duhan i sol.

Koristili povijesne izvore

Izmučeni i pretučeni zatvorenik na posljetku priznaje sve što mu se stavlja na teret, a čuvari ga odvlače natrag u tamnicu.

Scena je to koju su u prigodi otvaranja pravoga pravcatog zatvora, karakterističnog za doba Austro-Ugarske Monarhije, u brodskoj Tvrđavi uprizorili glumci Dječjeg kazališta Ivane Brlić-Mažuranić. Riječ je o još jednom u nizu programa živuće povijesti, koje još od 2004. godine realizira i osmišljava gradska Turistička zajednica. 

– Scenarij se temelji na povijesnim izvorima i realnim situacijama koje su se u 18. stoljeću dogodile na prostoru Tvrđave, a svojim sadržajem prilagođen je svim uzrastima. Za naizgled bezazlene prijestupe prekršitelji su u to doba bili utamničeni i po pola godine, što je u uvjetima oštre zime i vlage bila prilično teška kazna. Današnjim švercerima droge i cigareta mnogo je lakše – kaže scenarist prof. Damir Matanović.

Zatvor je u sklopu programa revitalizacije Tvrđave otvoren u obnovljenom kazamatu zapadne kurtine, u kojoj su do sada već uređene autentična ljekarna, kovačnica, tradicijska kuhinja i točionica pića.

Vjerna kopija

Investiciju vrijednu milijun kuna zajedno su financirali Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Slavonskog Broda.

– U uređenju zatvorskog prostora nije bilo puno intervencija. Riječ je o replici nekadašnjeg najvećeg austrougarskog zatvora u češkom Brnu. Sve je rađeno autentično, u staroj opeki i bez žbukanja. Napravljeni su samo pregradni zidovi za samicu i čuvara zatvora te sprave za mučenje – ističe pročelnica brodskog Konzervatorskog odjela Željka Perković. Programe živuće povijesti u Tvrđavu, inače, privlači, učeničkih ekskurzija i inozemnih turista.    

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
23:01 17.02.2011.

Dobro ce nam doci, jer uskoro ...

BE
belizar
11:21 09.03.2011.

zašto ne biste batinjali sve ove lopove iz vlade, Sabora i sve ostale znane i neznane? to bi tek bila atrakcija za turiste....kad bi vodić, grupi stranih turista rekao: \'evo, ovdje vidite 2 bivša saborska zastupnika-lopova, koje sada batinjamo.....a poslije idu na prisilni rad\';)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije