Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj grčke drame

Strani ulagači otimaju se za grčke obveznice

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
11.04.2014.
u 13:30

3 milijarde eura: 
Toliko se slilo u blagajnu, a javilo se 550 ulagača koji su ponudili 20 milijardi.

Grčka je konačno dočekala dobre vijesti. Četiri godine nakon što se ta zemlja našla na rubu bankrota, ponovno je izašla na međunarodno financijsko tržište, i to državnim obveznicama vrijednima tri milijarde eura. Već se javilo 550 investitora koji žele kupiti obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura na rok od pet godina. Tolika potražnja spustila je kamate na 4,75 posto. a one su 2010. bile premašile 30 posto.

Velika prekretnica

Grčki vicepremijer Evangelos Vanizelos kazao je da ovaj interes ulagača pokazuje da je Grčka uspjela vratiti njihovo povjerenje i pokazala da može servisirati svoj dug.

Mnogi naglašavaju da je ovo velika prekretnica koju je Grčka dugo očekivala i da je to zapravo znak da je kriza na kraju i da počinje neki bolji period.

– Ovo je veliki dan koji je rezultat velikog truda grčke vlade i naroda u borbi s teškom krizom – kazao je Joaquin Almunia, europski povjerenik za konkurentnost.

No analitičari ipak upozoravaju da Grčkoj još uvijek treba pristupati s krajnjim oprezom zato što treba učiniti još mnogo toga prije što bude proglašena stabilnom zemljom.

Novi prosvjedi

Sve ovo događa se samo dan nakon velikog generalnog štrajka čiji je glavni cilj bio zauzdati mjere štednje koje su, prema mišljenju sindikata, Grčku bacile na koljena, a njeno stanovništvo potpuno osiromašile.

Ovo se zbivalo dan uoči službenog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel, koja danas stiže u Atenu. Ona je izjavila da u tu zemlju ide kako bi odala priznanje tamošnjim vlastima i grčkom narodu. Kalkulira se da će Merkelova objaviti da je kriza u Grčkoj okončana. No Grci protiv Merkel najavljuju prosvjede.

>>Hrvatska najrizičnija u EU, i Grčka se zadužila povoljnije

Komentara 2

LI
Livijo
21:43 11.04.2014.

kad ce za nase dionice "otimacina" nevjerujem skoro, ima kodnas jos puno, puno posla.

Avatar naroz
naroz
18:43 11.04.2014.

ko je ulozio $100,000 u grcku pre tri godine na 30% interesa je veoma pametan i bogat covek danas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije