Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Grmoja:

'Što se tiče uloge Petrova, mi od nje ne bježimo, prvi svjedok kojeg sam predložio je upravo on'

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
30.10.2018.
u 16:19

Mostov Nikola Grmoja ustvrdio kako osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, što je predložilo 16 oporbenih zastupnika na čelu s Mostom, ovisi o glasovima vladajuće većine

HDZ je danas odbacio prijedlog Mosta i 16 oporbenih zastupnika o osnivanju novog istražnog povjerenstva za Agrokor koji bi trebalo istražiti sve okolnosti koje su prethodile donošenju lex Agrokora, grupi Borg koja je zakon pisala te o takozvanoj aferi Hotmail.

Kao predlagatelj, Mostov Nikola Grmoja komentirao je kako mu je zanimljiv tajming u kojem se stavlja ova rasprava, točno na dan kad se dijeli knjiga Martine Dalić o istoj temi, a prigovorilo se i da zastupnici nisu danas radili tri sata kako bi ova rasprava bila na dnevnom redu tek poslijepodne.

Pogledajte kako je bilo na predstavljanju knjige Martine Dalić o Agrokoru

Grmoja je pojasnio kako bi povjerenstvo trebalo utvrditi sve okolnosti vezane za utvrđivanje stanja u koncernu Agrokor te pripremu i donošenje lex Agrokor, posebno tko je, kada, kako i zašto donio odluku o modelu rješavanja problema u Agrokoru, okolnosti formiranja grupe Borg u tzv. aferi Hotmail i ulogu državnih dužnosnika u tome, kako je ta grupa izradila zakon...

- Kada smo podnosili prijedlog odluke bili smo svjesni da iako nemamo nikakvu namjeru podcijeniti zastupnike oporbe, donošenje ili nedonošenje predložene odluke ovisi o volji vladajuće većine. Usprkos ovim izjavama koje smo danas čuli, očekujemo da glasovima podržite ovaj prijedlog – poručio je zastupnicima Grmoja.

SDP-ov Peđa Grbin tvrdi kako se ne slaže s nazivom knjige Martine Dalić o tome da je pričom o Agrokoru slomljen ortački kapitalizam u Hrvatskoj.

- Ortački kapitalizam donošenjem lex Agrokora je dobio novi zamah. Ja ću glasovati za osnivanje povjerenstva, no koja je uloga Mosta u svemu, vi ste Bricelja predložili za pisanje zakona – tvrdi Grbin. Grmoja mu je uzvratio kako je uloga Mosta sasvim jasna.

- Samo je Dalić sada promijenila priču, pa mi više nismo oni koji su sve znali, nego diletanti koji su dolazili sa svojim prijedlozima. Mi od svoje odgovornosti ne bježimo, bili smo dio Vlade koja je to trebala riješiti, imali smo druga rješenja i druge prijedloge, ali oni nisu prošli – naglasio je Grmoja. HDZ-ov Ante Babić kazao je Grmoji kako se već tjedan dana zna da je danas rasprava o ovoj točki te to nema veze s knjigom Martine Dalić, ali je pitao Grmoju zašto Božo Petrov, kojeg Dalić obilno kritizira u knjizi, nije u sabornici na raspravi.

- Petrov je tu u Saboru na sastancima, očekujem da dođe kad završi. A što se tiče uloge Petrova, mi od nje ne bježimo, prvi svjedok kojeg sam predložio je upravo on – kazao je Grmoja.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je kako danas može reći da je bio u pravu kada je govorio da se zakon, lex Agrokor piše iza zatvorenih vrata, nakon tajnih sastanaka u Vladi, kad su iz konzultacija izbačeni svi koji su kasnije o tome mogli nešto posvjedočili i kad je rekao da se jedna skupina Borg masno naplatila iz te priče. Promociju knjige vidi kao sponzorirano peglanje imidža Martine Dalić i Vlade.

- Taj kriminalističko-fantastični žanr knjige koju dijeli u 45 tisuća primjeraka je način kojim se pokušava ljude uvjeriti da je sve što su radili bilo ispravno. Proslava te grupe Borg koštala je Hrvatsku 27 godina stagnacije, tamo smo vidjeli plejadu likova koji su sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji i ove koji su se danas obogatili. Dok su oni slavili kako su se obogatili, radnice u Konzumu i dalje rade za 2900 kuna, i tome je suština cijele priče – kaže Bačić. Tko o čemu, ortaci o ortačkom kapitalizmu, dodaje.

- Važno je podsjetiti da je po hrvatskim zakonima trgovanje povlaštenim informacijama i pogodovanje kazneno djelo, a jedino to izgleda ne zna glavni državni odvjetnik koji se nije udostojio sve pozvati na razgovor ni to istražiti. Zašto i on jučer nije bio na predstavljanju knjige nove spisateljice – zanima Bernardića koji ponavlja svoj stav kako je Dražen Jelenić glavni državni odvjetnik HDZ-a, a ne Hrvatske.

- Moram podsjetiti da su Martina Dalić i Ante Ramljak izašli iz Vlade, smijenjeni su upravo zbog izvlačenja novca na savjetničke usluge, kasnije je to priznao i Plenković tako što ih je smijenio i zatražio savjetnike da vrate novac. Zato je moje pitanje, ako je sve bilo u redu, čisto i transparentno zašto su ti ljudi otišli iz Vlade – kaže Bernardić kojemu je sada potpuno jasno zašto je morao biti uklonjen Dinko Cvitan iz DORH-a.

Predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić primijetio je kako je ovo sedmi put da je Agrokor točka dnevnog reda u Saboru, a i u nizu drugih rasprava govorili su o tome, dodaje.

- Prvi puta o tome raspravljali kad smo bili suočeni s velikom krizom u Agrokoru – podsjetio je Bačić te ponovio da je Vlada spasila Agrokor koji je bio blokiran s 3 mlrd kuna, kada je prijetilo urušenje velikog sustava koji je zapošljavao preko 30 tisuća ljudi, i povezanih sustava sa 150 tisuća zaposlenika....

- Vlada je donijela zakon kojim je na izvrstan, bravurozan način očuvala hrvatsko gospodarstvo. Kroz aferu Hotmail bačena je sjena na taj postupak i mi smo to u Klubu zastupnika HDZ-a govorili. I sad ću reći, žao mi je što se to dogodilo. Zbog toga je ostavku dao izvanredni povjerenik, a najveću žrtvu koju može podnijeti političar je ostavka i dala ju je potpredsjednica Vlade Martina Dalić i prihvatio ju je predsjednik. Zbog toga što je ta činjenica da je u određenom trenutku od strane izvanrednog povjerenika izabrani glavni savjetnik odabrao za podizvođača tvrtku u kojoj je povjerenik prije radio, bila je sjena na ovaj postupak. I od toga ne bježimo – rekao je Bačić dodavši kako neće podržati osnivanje povjerenstva.

S druge strane, GLAS će dići ruku za povjerenstvo.

- Ja za razliku od Grmoja mislim da je odlično pogođen tajming, da vidimo tko je bio tamo na promociji knjige kao i što piše u knjizi. Jedino je kriv naslov, trebao se zvati trijumf ortačkog kapitalizma, a ne slom. Predlažem i da Sabor donese odluku o novom nacionalnom prazniku – Danu ortačkog kapitalizma u Hrvata – poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

I Živi zid podržat će osnivanje ovog istražnog povjerenstva. Ivan Vilibor Sinčić je podsjetio na tri njihove kaznene prijave vezane uz Agrokor i aferu Hotmail, te ustvrdio kako glavni državni razlog iz nekog razloga ne vidi problem u cijeloj priči.

Pogledajte što je Ivica Todorić rekao nakon presude u Londonu

Komentara 5

KO
koraknaprijed
17:42 30.10.2018.

Pobjegli bi vi da možete,ali javni bilježnik je po srijedi!

Avatar zajutrak
zajutrak
17:56 30.10.2018.

Prošlo je podosta neznalica kroz fotelje Sabora , na žalost, al ovaj saziv ih ima za izvoz, tu prednjače uz Pernara i Marasa skoro svi Mostovci :/

KA
kamenjar0404
18:08 30.10.2018.

Ovaj MOST je stvarno skup neznalica,ni varenih ni pečenih !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije