Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi blagdan 18. studenoga: Što kažu Vukovarci i gradonačelnik Penava

Neki su za, neki protiv, a neke nije briga. Ipak, svi se slažu da je prije bilo kakve odluke trebalo pitati same građane Vukovara, a posebno one koji su sve to preživjeli.
15. studenoga 2019. u 23:07 49 komentara 7110 prikaza
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Odlukom Vlade i Sabora iduće godine 18. studenoga, kada se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i stradanje Škabrnje 1991., postat će novi državni blagdan te samim time i neradni dan. Taj novi državni blagdan dobio je naziv – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Ante Gugo Dan sjećanja - trebamo li praznik slaviti na dan kad je počela okupacija Vukovara?

– Trenutak je da 18. studenoga postane državni blagdan jer upravo prepoznatljivost događanja i brojke posjetitelja pokazuju da je to nešto živo i što narod prepoznaje. Pozdravljam ovaj potez. Svatko onaj tko drži do Grada Vukovara i onih koji su dali žrtvu za ovaj grad neka dođe i pokloni se – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. I dok Penava ne krije svoje zadovoljstvo, mišljenja Vukovaraca više su nego podijeljena. Neki su za, neki protiv, a neke nije briga. Ipak, svi se slažu da je prije bilo kakve odluke trebalo pitati same građane Vukovara, a posebno one koji su sve to preživjeli.

Dobra ideja, ali...

– Po meni je to dobra ideja jer će sada 18. studenoga ući u povijest i znat će se što se toga dana dogodilo u Vukovaru. Mislim da je dobro da se jedan dan u godini posveti žrtvi naših najmilijih. Međutim, mislim da sama formulacija blagdana nije najbolja i da je tu trebalo više razmisliti. Osobno me žalosti što nas kao stradalnike nitko ništa nije pitao ni uopće kontaktirao – rekao je Igor Gavrić, čiji je otac ubijen na Ovčari.

zagreb, kolona sjećanja (1) procesija sa svijećama Građani diljem Hrvatske obilježili Dan sjećanja na Vukovar

Vukovarska medicinska sestra Lena Vrtarić nikako ne prihvaća da 18. studenoga postane državni blagdan i neradni dan.

– Taj dan može biti neradni dan, ali nikako ne blagdan. Kada je blagdan, onda se nešto slavi, roštilja, veseli… Međutim, Vukovar 18. studenoga nema što slaviti. Osobno sam do zadnjega dana bila u Vukovaru i nagledala se i ranjenih i mrtvih. I suprug mi je završio u logoru. Uostalom, ispada da toga dana slavimo bitku koju smo izgubili. Za mene je 18. studenoga dan užasa ili dan pakla, ali nikako ne državni blagdan – kaže Vrtarić, dodajući da Kolona sjećanja i sve što ide uz nju tih dana svakako treba ostati i dalje i da je to primjereno.

Lena Vrtarić | Autor :

Prema njezinim riječima, ako se već trebao odrediti neki datum kao državni blagdan, a da je vezan za Vukovar, onda je to trebalo biti 15. siječnja, na dan kada je završila mirna reintegracija Podunavlja pa i samoga Vukovara. Slično razmišlja i vukovarski branitelj i logoraš Ivan Lukić koji je poslije pada obrane grada završio u srbijanskim logorima.

Dan sjećanja 27. obljetnica Pogledajte veliku galeriju iz Vukovara: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

– Mislim da je riječ o dobroj namjeri, ali jako lošoj formulaciji i da bi sve vrlo lako moglo krenuti u pogrešnom smjeru. Po mnogima 18. studenoga ne bi trebao biti državni blagdan, nego bi trebalo smisliti nešto drugo. Blagdan je nešto što se slavi, a Vukovar i Škabrnja toga dana nemaju što slaviti. To su za nas pretužni dani – kaže Lukić.

Ivan Lukić | Autor :

Zašto nisu nas pitali?

Objašnjavajući svoje riječi, Lukić kaže da je upravo 18. studenoga, nakon sloma obrane, zabilježena masa ubojstava i zločina. Prema njegovim riječima, upravo 18. studenoga u vukovarskoj su bolnici odvajani civili i branitelji koji su poslije pobijeni na Ovčari. Toga 18. studenoga na tisuće Vukovaraca bile su prinuđene napustiti svoj grad.

– Smeta mi što nas stradalnike nitko ništa nije pitao, nego odluku donose ljudi koji nisu u obzir uzeli sve činjenice – zaključio je Lukić. 

Video - Proboj u Vukovar:  'Imali smo mnogo žrtava. Tenk je pogođen, a čovjek je izašao s teškim opeklinama'

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • iluustrator:

    nikad narod zaboravit neće vukovar

  • kukie:

    Pad Vukovara bila je propast juge i velikosrpske ideje, treba uvijek odavati pocast svim braniteljima. Srbi se nemaju cime ponositi. Par tisuca hrvatskih junaka unistilo je srpsku vojsku

  • ilijan1a:

    Treba ukinuti dan afž jer taj dan ne označava to. Taj dan označava komunističku diktatorsku prisutnost na ovim prostorima. Ako vijeće Europe traži od svih zemalja da osude komunistički režim to treba učiniti i Hrvatska sve ulice, trgove, obale spomenike ... prikaži još! treba maknuti iz naših krajeva.