Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera patria

Stipe Mesić: Ma kakvo mito, Finska će mi se na kraju ispričati!

Stipe Mesić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
Autor
Marko Biočina
22.05.2014.
u 08:45


Finske su optužbe skandalozne, nemaju nijedan dokaz protiv mene, kaže bivši hrvatski predsjednik

Dan nakon što je objavljen sadržaj optužnice finskih tužitelja u slučaju Patria, u kojoj se navodi da je mito za nabavu oklopnih vozila tog finskog proizvođača primio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, s reakcijom se javio i Mesić, koji je na putu u Kazahstanu. Odlučno odbacuje sve optužbe i tvrdi da nema nijednog dokaza koji bi upućivao na njegovu krivnju pa slučaj naziva pravosudnim skandalom.

Finski tužitelji tvrde da ste dobili oko 600 tisuća eura mita u slučaju Patria. Kako komentirate te optužbe?

Riječ je o skandaloznoj tvrdnji i očekujem da će mi se finska država na kraju ispričati za takve tvrdnje, kao i za ponašanje svojih tužitelja. Želim biti vrlo jasan: nikad se nisam susreo ni s jednim predstavnikom Patrije, ni s jednim njihovim lobistom, niti sam ikad vodio ikakve razgovore o nabavi oklopnih vozila. Ne postoji nijedan dokaz koji bi na to upućivao.

Finski tužitelji tvrde da ste mito dogovorili s Patrijinim posrednikom Wolfgangom Riedlom, Franjom Gregurićem i bivšim šefom Đure Đakovića Bartolom Jerkovićem?

Od te trojice poznajem samo Gregurića, no na istoj razini na kojoj znam i tisuće drugih ljudi. Ne poznajem ni osobe koje se spominju kao lobisti Patrije, čuo sam samo za Waltera Wolfa, no mislio sam da je to poduzetnik koji se bavi preradom duhana. Dakle, nikad se s tim ljudima nisam sastao, niti bih imao zašto.

U finskoj optužnici tvrdi se suprotno – da ste kao vrhovni zapovjednik vojske imali utjecaj na izbor u natječaju. 

To je još jedna laž koju je lako demantirati. Oduvijek je za sve procese nabave vojne opreme isključivo bilo nadležno Ministarstvo obrane. Moja jedina veza s procesom bila je činjenica da je jedan od članova stručne skupine koju je MORH osnovao bio moj tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila. No, čak ni to ne stoji jer je u trenutku donošenja odluke on bio u Americi. Uostalom, po svim informacijama koje sam dobio, posao s Patrijom bio je proveden u skladu s najvišim standardima transparentnosti, koje su uključivale čak i javne demonstracije rada vozila. Tome je vjerojatno pridonijela i činjenica da se tek nešto ranije dogodio skandal s nabavom vojnih kamiona.

Spominjete slučaj s kamionima. Nije li upravo to dokaz da ste ipak imali određeni utjecaj na vojnu nabavu?

Upravo suprotno. Da sam imao ikakva utjecaja na nabavu, ne mislite li da bih onda osobno zaustavio natječaj za koji sam smatrao da je sumnjiv? Budući da nisam imao mogućnosti utjecaja, a dobio sam informacije o određenim spornim dijelovima tog natječaja, javno sam tražio da institucije sve provjere. Ako sam tada bio u otvorenom sukobu s tadašnjim ministrom obrane Rončevićem, a on je vodio posao s oklopnim vozilima, otkud ideja da sam ja mogao utjecati na njega?

Tvrdite da protiv vas dokaza nema, no otkud onda tako izravne tvrdnje u optužnici. Finska je ipak ozbiljna država s ozbiljnim pravosuđem.

Ne znam koji interesi stoje iza svega, no evidentno je da je nekome cilj da se cijela priča politizira. Prema saznanjima koja imam, moje ime u cijeloj priči o Patriji pojavilo se temeljem razgovora nekog iz uprave Patrije i jednog od tih njihovih lobista. Lobist je ustvrdio da poznaje Franju Gregurića, da je Gregurić u dobrim odnosima sa mnom, a da ja, tobože, imam utjecaj na jednog generala. I to je to. Je li to dokaz? Kakvi su to pravni standardi da se nekoga temeljem razgovora trećih osoba dovodi u vezu s tako ozbiljnim kaznenim djelom? Upravo zbog toga i očekujem da će mi se na kraju Finska ispričati.

Komentara 36

1A
1A
09:13 22.05.2014.

Mesicu, konacno i ti dolazis na red. Konacno! Iz razloga sto Finska nije banana drzava, te sto znamo tko si, sto si i kakav si: FINCI SIGURNO GOVORE ISTINU. I molimo te, sudrzi se ovakvih izjava o tvojoj nevinosti, to je prije svega smijesno.

BA
balic
09:14 22.05.2014.

hahaha Finci ce ti se ispricati , mozda i hrvatski iseljenici iz Australije za nestali cek..nitko nema dokaze samo on.. ?!

Avatar R2D2
R2D2
09:14 22.05.2014.

Fašisti Finci su se usudili taknuti u najvećeg antifašista..... Sram ih bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije