Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PATRIA

U optužnici piše da su Mesiću i Greguriću dali po 1 posto mita

Stjepan Mesić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
21.05.2014.
u 07:26

Mito je iznosilo pet posto vrijednosti ukupne transakcije Hrvatske i Finske

Dogovor je glasio ovako: tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću jedan posto, nekadašnjem premijeru Franji Greguriću također jedan posto, a Bartolu Jerkoviću, direktoru Đure Đakovića, dva posto ukupnog mita te put u Tajland kao “pomoć” za sklapanje posla prodaje finskih oklopnjaka Patrije u Hrvatskoj. Prvotni iznos mita bio je oko 20 milijuna eura, no kako se broj oklopnjaka koje je Hrvatska naručila smanjio, pao je i iznos mita te je ono naposljetku iznosilo 3,1 milijun eura.

Te nam je informacije – koje su dio optužnice protiv menadžera Patrije – jučer u telefonskom razgovoru otkrio tužitelj u slučaju Patria Jukka Rappe. Budući da je na sudu u Kanta-Hämeu održano preliminarno ročište, optužnica protiv trojice menadžera Patrije postala je javna. Rappe još jednom naglašava da finska strana nije i ne može utvrđivati moguću krivnju hrvatskih državljana, već samo finskih, niti su utvrđivali jesu li imenovani u Hrvatskoj uopće primili mito te da je istraga o mogućem mitu u rukama DORH-a. Treba napomenuti da su na finskom sudu odbačene slične optužbe za Sloveniju. Suđenje počinje u rujnu.

– Sastali su se 2005. s austrijskim posrednikom Wolfgangom Riedlom i dogovorili da će pet posto iznosa cjelokupnog posla ići na mito – kazao nam je Ruppe. To bi značilo da se pojedinačni iznos mita od početnih 200 tisuća eura smanjio na 30, odnosno od 400 na 60 tisuća eura. Bivši premijer Franjo Gregurić bio je iznenađen kada smo ga zamolili da komentira navode finskog tužiteljstva.

– Ne znam da je to objavilo finsko tužiteljstvo. Sigurno da to ne stoji. Nema osnove za takve optužbe. Apsolutno ih odbacujem – rekao je Gregurić otkrivši nam da je o navodnom mitu već nekoliko puta već razgovarao s hrvatskim Državnim odvjetništvom. Do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti reakciju bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

>> Zbog afere 'Patria' treba istraživati Bozanića, a ne Mesića

>> Janezu Janši sud potvrdio dvije godine zatvora!

Komentara 124

CA
cavecanem
08:20 21.05.2014.

sad će stipe reći da su to fašisti jer su finci bili njemački saveznici u drugom ratu

DU
Deleted user
07:57 21.05.2014.

evo sada su i Finci protiv mesića. baš su zločesti ... a on ni da bi zrno ukrao!

Avatar Melankolija
Melankolija
08:04 21.05.2014.

Hejde, konacno da se i taj lik pokaze u svom svijetlu, da ga bolje upoznamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije