Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

Suluda priča Srpskog telegrafa o granatiranju Dubrovnika: 'Radilo se o režiranom napadu Hrvata'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
11.10.2021.
u 20:29

U Srpskom telegrafu pozivaju se i na riječi dvojice europskih promatrača, koji su navodno za vrijeme ratnih operacija obišli Dubrovnik, ali koji su ostali neimenovani

Srbijanski mediji godinama unazad gotovo svakodnevno pišu o događanjima iz Hrvatske pri čemu vrlo često sve to prikazuju kako njima odgovara. Na isti način piše se i o događanjima vezanim za Domovinski rat.

Najnoviji u nizu takvih tekstova objavio je dnevni list Srpski telegraf, koji se od Twittera označen kao mediji koji surađuju s vladom Srbije, koji je objavio tekst pod nazivom „Istina o granatiranju Dubrovnika“. U podnaslovu istoga teksta stoji kako se „pričalo da je na Stari grad palo 15.000 granata, a da strani promatrači tvrde da su u to vrijeme bili u Dubrovniku i da su izbrojali 15 gelera“. 

- Granatiranje Dubrovnika 1991. bio je režirani napad Hrvata s namjerom da izazovu osudu međunarodne zajednice i Srbe opet predstave kao negativce, budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru. Hrvatske paravojne formacije namjerno su provocirale snage JNA ne bi li ih izazvale da otvore vatru iako je postojala striktna naredba da ne odgovaraju na njihove vatrene provokacije iz starog grada i njegove neposredne okoline, rečenice su s kojima započinje ovaj „nevjerojatan“ tekst. 

U Srpskom telegrafu pozivaju se i na riječi dvojice europskih promatrača, koji su navodno za vrijeme ratnih operacija obišli Dubrovnik, ali koji su ostali neimenovani. 

- Hrvati su 15. kolovoza 1991. napali vojnu bazu u kotorskom zaljevu i bili su žestoko poraženi. Jugoslavenske snage stacionirane u crnoj gori su poslije toga krenule u ofenzivu i sukobile se s hrvatskom vojskom u blizini Dubrovnika. mete van zidina starog grada su uglavnom bili hoteli koji su korišteni kao kasarne, dok su hrvatske snage na niže katove smještale izbjeglice. Nasuprot novinarskim izvještajima, stari grad je imao neznatna oštećenja. rečeno je da je palo 15 tisuća granata. ja sam izbrojao 15 gelera u glavnoj ulici. JNA je mogla uništiti Dubrovnik za dva sata. On nije bio uništen, riječi su jednoga od „europskih promatrača“.

Između ostaloga u tekstu se prenose i riječi haaškog optuženika Vojislava Šešelja kao i Momira Bulatovića, koji je preminuo 2019. godine, a koji je bio predsjednik Crne Gore kao i Vlade Savezne Republike Jugoslavije. Istina je da su prenijeli i kratku ispriku zapovjednika mornarice JNA Miodraga Jokića koji je pred sudom u Haagu zbog ratnih djelovanja u Dubrovniku osuđen na sedam godina zatvora. 

Međutim, u tekstu se ne spominje kako je JNA na dubrovničkom ratištu angažirala oko 13.000 pripadnika JNA, rezervista i raznih paravojnih postrojbi okupljenih u nekoliko korpusa. Nema niti podatka kako je samo tijekom prvoga tjedna granatiranja poginulo 27, a ranjeno 100 branitelja i civila. Može se zaključiti kako su ovakvi tekstovi, 30 godina poslije, u najmanju ruku skandalozni.    

>> VIDEO Počela sanacija - Vrtače se otvorile nakon potresa: 'Nikad nije bilo naznaka da se nešto događa tu ispod'

Komentara 46

RA
Rafael71
22:24 11.10.2021.

Lagali su, lažu i lagat će. To su srbi.

AN
ante555
21:14 11.10.2021.

Srbija cijelu povijest zivi na lazima, jadno i bolesno

GE
Gefufna
20:40 11.10.2021.

Uskoro ce slaviti veliku pobjedu u ratu u kojem ih je Hrvatska napala. Do sada su se vec uvjerili da su oni zrtve a ne agresori, sada jos samo taj korak treba naoraviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije