Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIBIJA

Srpske plaćenike vodio je Dragan Ilić koji je bio u Kninu

libija
AFP/PIXSELL
09.09.2011.
u 11:00

U Tripoliju smo zarobili 15 Srba. Priznali su nam da su ratovali u Hrvatskoj i BiH, kaže koordinator između vojnog i civilnog sektora

Tražeći istinu o Gadafijevim plaćenicima, daleko od uličnih naklapanja, porazgovarao sam s Jemalom Hdajfom, koordinatorom između vojnog i civilnog sektora Nacionalnog vijeća.

– Uhićeni plaćenici razmješteni su u nekoliko gradova, a najviše u Benghaziju, Misrati i Zentanu jer je u njima sigurnost na najvišoj razini. Iz sigurnosnih razloga ih nismo ni htjeli staviti sve na jedno mjesto – objasnio je Hdajf i dodao: – Svima će biti suđeno.

Bili su jako žilavi

Iako je potvrdio da je najviše plaćenika stiglo iz afričkih zemalja - Sudana, Nigerije, Čada i iz istočne Europe, Hdajf nije želio odgovoriti na pitanje koliko ima Hrvata među uhićenim plaćenicima i gdje se nalaze.

– Morate razumjeti. To su velike ribe. Oni nisu jadnici koji su došli iz Afrike po sitan novac za preživljavanje, već ljudi koji su svjesno došli ubijati za golem novac. Oni su došli likvidirati i nije im bilo važno koga. Mi još uvijek tragamo za 50 tisuća nestalih osoba za koje pretpostavljamo da su ubijeni.

Jemal Hdajf kazao je kako su najkrvoločniji među plaćenicima Ukrajinci, Rusi i Srbi, a zapovjednik Alsouhli Mouftah Alnour, čija je brigada kod zračne luke Tripoli zarobila 15 srpskih plaćenika, ispričao je priču o njihovu uhićenju.

– Ti su Srbi bili žilavi. Kad smo, nakon teških borbi, uspjeli ući u zračnu luku, svi ostali plaćenici su odmah bacili oružje, osim Srba. Također, na ispitivanju, na kojima inače svi sve poriču, oni su odmah priznali da su plaćenici i da su se došli boriti na Gadafijevoj strani za veliki novac. Priznali su da su došli organizirano iz Srbije, preko oglasa na internetu u kojem su se tražili zaštitari za inozemstvo, a za koji su znali što u stvari znači.

Velike ribe u Benghaziju

Priznali su i da su ratovali u Hrvatskoj i BiH i da im je zapovjednik bio Dragan Ilić koji je živio u Kninu, dok je taj grad bio pod srpskom kontrolom – govori Moutaf i dodaje: – Kod njih smo našli karte Tripolija i veliku količinu libijskih dinara, eura te srpskih dinara i bosanskohercegovačkih maraka. Nakon uhićenja odvedeni su u zatvor u Benghazi jer se radi o velikim ribama za koje vjerujemo da su egzekutori.

Komentara 107

MA
maćun
15:26 09.09.2011.

Nego hoće li itko kupit ovaj moj IMT 539, da me riješi muke i rastereti mi savjest... E da je bilo pameti pa ga prodat još tamo u ljeto \'95 planuo bi ko halva...

ST
Startrack
15:35 09.09.2011.

Al najbolja povjesna borba im je Solunski front. Komplet vojska zbrisala iz vlastite drzave i postavila frontu u drugoj drzavi. Znali iko jos jedan takav primjer.

DR
drez
15:52 09.09.2011.

MAĆUNE, LEGENDO HRVATA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije