Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martti Ahtisaari:

'Srbiju ne treba pustiti u EU dok ne prizna Kosovo. Neka ide u Rusiju'

'Former Finnish President and 2008 Nobel peace prize laureate Martti Ahtisaari gives a press conference at the Nobel Institute in Oslo on  December 9, 2008. Ahtisaari will receive the Nobel peace priz
AFP/Pixsell
28.07.2012.
u 08:00

Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir ističe kako nisu prihvatljivi nikakvi ustupci ni Srbiji, ni BiH, ni drugima

Srbiju ne bi trebalo pustiti u Europsku uniju dok ne prizna Kosovo niti joj zauzvrat nuditi bilo kakve ustupke, smatra Martti Ahtisaari, dobitnik Nobelove nagrade za mir i svojedobno posrednik u sukobu na Kosovu.

– Srbiju ne bih pustio u EU dok ne prizna Kosovo. Srbija je već odavno izgubila na njega pravo. Ona se godinama loše odnosila prema Kosovarima – govori Ahtisaari dok razgovaramo u uredu mirovnog instituta Crisis Management Initiative, organizacije za posredovanje u sukobima, kojoj je na čelu.

Ured se nalazi u luci u Helsinkiju.

Uskoro i 100. priznanje

– Vjerujem da će uskoro i 100. zemalja priznati Kosovo – ističe Ahtisaari, koji je kao izaslanik Ujedinjenih naroda sudjelovao u tamošnjim mirovnim pregovorima.

Trenutačno je 91 zemlja priznala novu državu, no ne i pet članica EU – Španjolska, Rumunjska, Slovačka, Grčka i Cipar.

– Zemlje koje nisu priznale Kosovo, ohrabrile su Srbiju u njezinu nastojanju, no uvjeren sam da će se to ubrzo promijeniti – kaže nobelovac i nekadašnji finski predsjednik.

Službeno, Srbiji otvaranje pregovora s EU nije uvjetovano ovim pitanjem, no izgledno je da bi dio međunarodne zajednice na tome mogao inzistirati. U ožujku je Srbija dobila status zemlje kandidata, no datum se početka pregovora ne zna.

Novoizabrani srpski predsjednik Tomislav Nikolić nedavno je izjavio kako neće priznati Kosovo niti pod cijenu neulaska u EU.

– Ako žele u Rusiju, neka idu tamo. Nikakvi ustupci nisu prihvatljivi, ni u BiH niti drugdje – ističe Ahtisaari.

Taj je ugledni Finac prošle godine poručio kako bi izručenje Ratka Mladića Haaškom sudu, kao i hvatanje bjegunca Gorana Hadžića mogao biti tek dio zadaće koju Srbija mora ispuniti ako želi dobiti status kandidata te početi ozbiljne pregovore.

“Uhićenje Ratka Mladića označava novi početak u odnosima Srbije sa susjedima. Nadam se da ćemo sada svjedočiti novom pristupu prema nezavisnosti Kosova,” bilo je navedeno u njegovu priopćenju pri uhićenju Mladića.

Jako utjecajan u svijetu

Njegova izjava nije dio službene finske politike, no diplomati napominju kako Ahtisaari ima veliki utjecaj u međunarodnoj politici. Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, a te iste godine Ahtisaari je dobio Nobelovu nagradu za mir za “višedesetljetni angažman i posredovanje u uspostavljanju mira i rješavanju konflikata na više kontinenata.

Sudjelovao je u mirovnim pregovorima od 1977. do 1981. u kojima je Namibija stekla nezavisnost od Južnoafričke Republike, a posredovao je i u sukobu između pobunjenika i vlasti u Indoneziji.

Od 1994. do 2000. godine Ahtisaari je bio predsjednik Finske, a godinu dana nakon preuzimanja funkcije Finska je postala članicom EU. Mirovni institut Crisis Management Initiative, kojem je trenutačno predsjednik, sudjeluje u konzultacijama i mirovnim inicijativama diljem svijeta. Ovog je tjedna glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio zabrinutost zbog porasta nasilja na Kosovu u prošlih godinu dana zatraživši od Beograda i Prištine dijalog.

Ključne riječi

Komentara 396

DO
doktorica
15:21 28.07.2012.

nikad nisu ni bili Europa,nego Balkan.....

OB
-obrisani-
15:44 28.07.2012.

Naprijed guslar !b Udatces se za Kacavendu :-)

Avatar Nuga Kakav Je
Nuga Kakav Je
12:26 28.07.2012.

Nuga kakav je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije