Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar sigurnosti BIH

Mektić: Mamić neće biti izručen, ali bude li pravomoćno osuđen, u zatvor će u BiH

Dragan Mektić tvrdi kako je situacija u BIH pod kontrolom
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.06.2018.
u 13:15

Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude kako se to već zbivalo u prošlosti, primjerice u slučaju Branimira Glavaša

Zdravko Mamić ne može izbjeći zatvorsku kaznu i ako mu ona bude pravomoćno izrečena u Hrvatskoj, on će je odslužiti u Bosni i Hercegovini, ako Zagreb to zatraži temeljem postojećeg međudržavnog sporazuma, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od  12,2 milijuna kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i pol godina.

Komentirajući novinarima slučaj Mamić odnosno činjenicu da je on otišao u BiH uoči izricanja presude na sudu u Osijeku, Mektić je novinarima kazao kako je zakon jasan i predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj ako ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

Dragan Mektić tvrdi kako je situacija u BIH pod kontrolom
1/16

– To je slučaj i s osobama iz BiH s državljanstvima drugih zemalja koje su pobjegle u pokušaju da izbjegnu izdržavanje kazne – podsjetio je Mektić.

Kazao je kako to ipak nije zapreka da Mamić završi iza rešetaka bude li pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.

Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude kako se to već zbivalo u prošlosti, primjerice u slučaju Branimira Glavaša.

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njenu provedbu.

Bosanskohercegovački sud do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez preinaka iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

 

Komentara 37

Avatar CORPUS OMNE . . .
CORPUS OMNE . . .
14:06 06.06.2018.

@rubinet - Za Hrvate je domovina širi pojam od države. Hrvati imaju samo jednu domovinu, ali se ona nalazi na teritorijima dvije države. I tako treba biti i ostati.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:29 06.06.2018.

Sad je jasno otkuda Mamiću prepiske Cvitana i suca. Mektić odnosno BiH vlasti su nedavno priznale da prate i nadziru velik broj ljudi u vrhu hrvatskih institucija. Znaju oni jako dobro da je Mamiću sve namješteno. Evo za kraj daa citiram odvjetnika Miljevića: "Ako objava izjave presude traje preko sat vremena, a obrazloženje traje manje od 10 minuta, onda je svakom jasno da u obrazloženju nije rečeno ništa", rekao je Mamićev odvjetnik Miljević. "Dijete od pet godina bi shvatilo da su u ovom postupku sudjelovali neovlašteni tužitelji".

Avatar navijač
navijač
14:13 06.06.2018.

Nije blesav da se vrati , pokraj tolikih lopova i podmićenih sudaca a o političsrima da i ne govorim. Sad je on kriminalac a oni "uglednici".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije