Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Srbija: Mediji opširno u ulasku Slobodana Uzelca u hrvatsku Vladu

12.01.2008.
u 14:04

BEOGRAD - Srbijanski mediji u subotu u izvješćima o formiranju Vlade premijera Ive Sanadera najveću pažnju posvećuju činjenici da će pripadnik srpske manjine, Slobodan Uzelac biti njezin potpredsjednik.

Bojan Đurić, državni tajnik u Ministarstvu za dijasporu Vlade Srbije ocijenio je "Večernje novosti" da imenovanje Uzelca "budi nadu u bolji položaj pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj", naglasivši da pritom podrazumijeva punu primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i proporcionalno zapošljavanje Srba u organima lokalne samouprave.

Dnevnik "Blic" donosi izjavu Milorada Pupovca koji je objasnio da nema razmimoilaženja u SDSS-u i da je stranka dogovorno izabrala Uzelca za obnašanje funkcije u novoj Vladi. Uzelac je za isti list rekao da njegovim imenovanjem Srbi u Hrvatskoj "mogu očekivati brže rješavanje otvorenih problema i potpunije ostvarivanje svojih prava".

"Glas javnosti" u vijesti o formiranju nove hrvatske Vlade konstatira da obveza sudjelovanja Srba u izvršnoj vlasti proizlazi još iz Pisma o namjerama hrvatske Vlade iz 1997. prilikom reintegracije istočne Slavonije.

Subotnja "Politika" je događanja oko nove Vlade svojim čitateljima predstavila redakcijskim komentarom pod naslovom "Srbin u Banskim dvorima", u kojem se ističe da je imenovanjem Slobodana Uzelca za potpredsjednika Vlade "formalizirana nova činjenica na političkoj sceni Hrvatske: prvi puta u 17-godišnjoj povijesti njezine novostečene samostalnosti, u Vladu, i to na mesto potpredsjednika, ušao je i jedan Srbin".

Ta činjenica se, istina, navodi autor, može promatrati i kroz prizmu političke trgovine nakon parlamentarnih izbora u studenome prošle godine, iz kojih je HDZ izišao kao relativni pobjednik. No, činjenica je da je SDSS ovoga puta odlučio da je svrsishodnije ući u Vladu, dodaje list.

"Napokon, vrijeme je da počne i proces restauracije svega što je, kad je riječ o prisustvu Srba u hrvatskoj povijesti, kulturi, znanosti i drugim područjima života - od 1991. sustavno brisano. Pozicija Srba u političkom životu Hrvatske ovime svakako jača i mogla bi pomaknuti i na lokalnim razinama, gdje je situacija mnogo teža nego u kozmopolitskom Zagrebu i gdje su otpori njihovog prihvaćanja kao po svemu ravnopravnih građana Hrvatske još vrlo jaki", stoji u komentaru, u kojem se zaključuje da ovime Hrvatska poboljšava svoj vanjski ugled, a prisustvo jednog Srbina u Banskim dvorima mogao bi "biti početak i istinske normalizacije iznutra".

U tekstu pod naslovom "Otjerali Oluju" beogradske "Večernje novosti" donose izjavu direktora Dokumentacijskog centra "Veritas" Save Štrpca, koji kaže da Hrvatskoj odgovara to što ima Srbe u vrhu izvršne vlasti, jer se tako pred međunarodnom zajednicom legitimira kao demokratska zemlja, te dodaje da je "apsurd da srpska stranka ulazi u koaliciju s HDZ-om, strankom koja je Srbe protjerala iz Hrvatske".

Slobodan Uzelac u izjavi za taj list kaže da je mnogo odgovornih za protjerivanje Srba iz Hrvatske, te dodaje da se "mora učiti iz prošlosti, ali i živjeti u sadašnjosti i gledati u budućnost".

Komentar donosi i beogradski tabloid "Press", koji pod naslovom "Od balvana do vlade", piše kako su "punih 18 godina nakon pobjede HDZ-a na izborima, povampirenja ustaštva i srpske balvan revolucije - Srbi i Hrvati zakoračili su u novo poglavlje međusobnih odnosa, makar u nekom formalnom smislu".

Ocjenjujući da dogovor premijera Sanadera i SDSS-a "nije loš", autor dodaje da "ipak, na mjestu srpskih zastupnika u Saboru ne bi otišao na konstitutivnu sjednicu, bar dok im kolege ne ukinu imunitet i oduzmu mandat zastupniku Branimiru Glavašu, ratnom gospodaru Osijeka, na čijim rukama leži krv stotina slavonskih Srba", zaključuje list.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije