Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Dačić:

'Srbija je kočnica ulasku Kosova u UN i tako će biti desetljećima'

milanović,dačić (1)
Davor Javorović/PIXSELL
20.01.2013.
u 11:46

Šta je izdaja? Izdaja je da prihvatite nešto što niste morali, da prihvatite nešto, a mogli ste dobiti više.

U intervjuu beogradskoj Politici, srpski premijer i glavni pregovarač s Prištinom, Ivica Dačić pojasnio je svoju raniju izjavu kako će Srbija pomoći Kosovu da dobije \"stolac\" u UN-u,  ali za uzvrat mora nešto dati, misleći na sjever Kosova gdje su Srbi u većini i ne priznaju prištinsku vlast. Izjava je u Srbiji izazvala buru nezadovoljstva jer je taj čin nazvan izdajom nacionalnih interesa jer bi to značilo i formalno priznanje neovisnosti Kosova.

- Nisam rekao da će Srbija priznati neovisnost. Važno je vidjeti trenutak u kojem smo se našli, šta smo prošli, do kuda smo stigli, gdje možemo nazad, gdje možemo naprijed, jedino tako možemo voditi realnu i održivu politiku, sve drugo će nas voditi samo u još jedan časni poraz. Ja u tome sigurno neću sudjelovati kao ni u izdaji zemlje. Šta je izdaja? Izdaja je da prihvatite nešto što niste morali, da prihvatite nešto, a mogli ste dobiti više.

Do sada se to nije dogodilo, od kada sam ja predsjednik vlade. Mi držimo kočnicu UN i to će tako biti desetljećima. Status Kosova nije rješen sve dok ne dobiju stolac u UN. Međutim, sada se otvorio jedan presedan. Možda će neki tražiti da Kosovo ide putem Palestine. I mnoge zemlje na svijetu rade na tome. Mi smo glasali u UN za Palestinu i to jedini u regiji, ispada da smo glasali protiv svojih interesa. I možda će sada taj slučaj iskoristiti za Kosovo.

Članstvo u UN je jedna od rijetkih stvari koje Priština danas ne može dobiti. Skoro sve drugo mogu dobiti. Zato sam ja rekao kako možemo razgovarati o stolcu u UN. Ali da vidimo što je prijedlog za konačno rješenje. To je jedina tema zbog koje bi oni bili spremni razgovarati o statusu - pojasnio je Dačić dodajući kako ne može reći što bi Srbija dobila za uzvrat od Kosova jer, kako je rekao Politikinoj novinarki \"vi niste Hashim Thaci\".

Dačić je opovrgnuo pisanja medija kako su on i predsjedik Srbije Tomislav Nikolić u sukobu i da vode svako svoju politiku.

- Postoje samo različite nadležnosti koje svatko od nas ima - rekao je Dačić.

Komentara 30

SP
slučajni paradoks na vlasti
12:24 20.01.2013.

Boli me više kujac za dnevno bombardiranje time što je netko u srbiji izjavio!!

SB
sbiki13
17:51 20.01.2013.

ma šta ovaj mali debil prića kosovo je država i nema šta da daje srbiji fuj mali-------------

OB
-obrisani-
12:51 20.01.2013.

Dačo bre a što misliš kako će Hrvatska postupiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije