Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vučić: Bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo

- Sve što mogu reći je - da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo izgubiti, upozorava Vučić
07. veljače 2018. u 20:11 340 komentara 21517 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Povjerenik EU-a za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je u srijedu u Beogradu poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako cijeni njegov prijedlog o šestomjesečnom moratoriju na teme iz prošlosti kao doprinos odnosima s Hrvatskom.

Andrej Plenković Andrej Plenković: 'Ratna odšteta bit će tema mog razgovora s Vučićem'

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s Vučićem, Hahn je ocijenio kako "ovoj regiji nisu potrebni samo političari, već državnici".

"Potrebno je gledati u daleskosežnu perspektivu, ponekad prešutjeti neko pitanje da biste napredovali i upravo to cijenim kao doprinos", rekao je europski povjerenik.

Hahn je sugerirao kako je "za početak" potrebno da Hrvatska i Srbija imaju korektne dobrosusjedske odnose, naglasivši da su to dvije za regiju vrlo važne države.

"Riječ je o dvije važne zemlje i dobro je da te one imaju korektne odnose na kojima se dalje može graditi budućnost, zajedničke inicijative i akcije", rekao je Hahn.

Srbijanski šef države izjavio je na tiskovnoj konferenciji s Hahnom kako je "iznenađen i zaprepašten" izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prilikom najavljenog posjeta Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti.

"Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu reći je - da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo izgubiti. To bih mogao potkrijepiti tisućama svakovrsnih i teških argumenata", rekao je Vučić novinarima.

Nakon razgovora s  Johannesom Hahnom, Vučić je ponovio raniju poruku kako u posjet Hrvatskoj odlazi u "dobroj vjeri", te da će uz njega u izaslanstvu biti stručnjaci koji žele rješavati i pitanja iz prošlosti, ali da je namjera prije svega razgovarati o budućnosti. 

Vučić je rekao da ne strahuje od prosvjeda najavljenih u povodu njegova dolaska u Zagreb.

"Vidio sam da su predvidjeli i neke demonstracije i prosvjede, ali ja se toga ne bojim. Moj posao je da radim za Srbiju i građane", poručio je Vučić, uvjeren da će "i druga strana konstruktivno pristupiti" razgovorima.

Vučić je ponovio interes Srbije da ima "dobre i prijateljske odnose" s drugim zemljama jer joj je to preduvjet napretka i bolje budućnosti.

Jean-Claude Juncker Poruka šefa Komisije Srbija, BiH i Crna Gora u EU će tek kad riješe granicu s Hrvatskom Andrej Plenković u Europskom parlamentu Andrej Plenković: 'Imam hrabrosti za kompromis, ali i Slovenija mora biti za to' DOLAZE U GOSTE Bunjevce je, zajedno s Aleksandrom Vučićem, obišla i predsjednica K. Grabar-Kitarović u lipnju 2016. kada su zajedno bili u Dalju, Tavankutu i Subotici Pitanje dekreta iz 1945. Razdor među Bunjevcima politička je manipulacija Aleksandra Vučića
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • Deleted user:

    Ratni odštetu plaća tko je izgubio rat a Miloševićeva Srbija izgubila je 4 rata.

  • Deleted user:

    Za ono sto su ucnili Dubrovniku morali bi prodati cijelu Srbiju.,za platiti ratnu stetu.

  • fake:

    E moj vučiću, da Hrvatskoj moraš platiti odštetu država bi ti bankrotirala.Sramoto jedna, što bi bilo da se povede pitanje preko 1.500 nestalih Hrvata?Nikada se ti promijeniti nećeš.