Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporazum

Sporazum Kukuriku koalicije: SDP 103, HNS 23, HSU 10, IDS 4 mjesta

\'15.07.2011., Zagreb - Hrvatski sabor. Konferencija za medije povodom potpisivanja  Sporazuma o zajednickom nastupu na parlamentarnim izborima izmedju  SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a odrzana je na Marko
Davor Javorović/Pixsell
26.07.2011.
u 12:00

Socijaldemokratska partija za izbore mora pripremiti 11,25, a narodnjaci 2,5 milijuna kuna.

Hrvatska stranka umirovljenika koalirala je s HDZ-om Ive Sanadera. Hrvatska narodna stranka u dvije godine, koliko je Kukuriku koaliciji trebalo da se dogovori o rasporedu mjesta na listama, znala je, neslužbeno doduše, zaprijetiti da će poslije izbora koalirati s bilo kime tko će joj omogućiti da dođe na vlast. No, budu li se potpisnici koalicijskog sporazuma držali svoje riječi i potpisa, nakon izbora, izgube li ih, neće koalirati s Hrvatskom demokratskom zajednicom. Tako barem stoji u 7. članku koalicijskog ugovora, koji su 15. srpnja potpisali, u ime svojih stranaka, Zoran Milanović, Silvano Hrelja, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić.

Najvažniji dio Sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore za Hrvatski sabor, kako se koalicijski ugovor službeno naziva, podjela je mjesta na listama. U deset izbornih jedinica podijeljeno je 67 mjesta, i to prema mandatima koje su stranke osvojile na parlamentarnim izborima 2007. godine. SDP će tako dobiti prva mjesta u svim izbornim jedinicama, osim u trećoj gdje je to mjesto prepušteno predsjedniku HNS-a Radimiru Čačiću.

Mandati umirovljenicima

Ukupno će u deset izbornih jedinica SDP imati 103 kandidata, HNS 23, HSU 10, a IDS 4. HSU bi uz visoko, četvrto mjesto u 8. izbornoj jedinici, zbog kojeg je došlo i do manjeg spora s Ivanom Jakovčićem i njegovim IDS-om, trebao imati “visoka ulazna mjesta u svim izbornim jedinicama. To bi značilo da bi, ostvare li se nade koalicije da samostalno osvoji vlast, umirovljenici mogli računati na tri ili četiri mandata u Saboru. Za umirovljeničku stranku to bi bilo značajno povećanje, s obzirom na to da je u prošlom savezu imala samo jednog zastupnika.

– HSU-u smo kompenzirali ono što je izgubio zbog rasipanja glasova. Naime, na prošlim je izborima u zbroju imao jako puno glasova, ali svuda mu je nedostajalo jako malo da prijeđe prag – rekao nam je dobro upućeni izvor iz koalicije.

Samo imenovanje kandidata za liste prepušteno je svakoj pojedinoj stranci, pri čemu im sporazum garantira punu autonomiju. No, prije samog sastavljanja lista čelnici četiriju stranaka trebali bi dogovoriti kriterije koje bi svaki kandidat morao zadovoljavati. Sporazum predviđa: “prije definitivnog utvrđivanja zajedničke koalicijske liste, svaka će stranka, u dobroj vjeri, razmotriti eventualne prigovore druge stranke na nekog od svojih kandidata, a moguće sporne slučajeve riješit će predsjednici stranaka”. Iako liste službeno još nisu dovršene, zna se da će u 1. izbornoj jedinici na prvome mjestu biti Zoran Milanović, na drugom Vesna Pusić, a na trećem Davor Bernardić.

Ne na listu za dijasporu

U koalicijskom sporazum načelno je dogovoreno i financiranje izborne promidžbe. Ukupni proračun koalicije iznosit će 15 milijuna kuna, a troškove će stranke podijeliti prema broju mandata. Prema tom članku sporazuma, SDP bi trebao u zajedničku blagajnu uplatiti 11,25 milijuna kuna, HNS 2,5 milijuna, a po 625 tisuća IDS i HSU.

Koalicija je tim sporazumom odredila da se neće kandidirati niti na tzv. listi za dijasporu niti na manjinskim listama. To je samo nastavak politike koje su stranke imale i na dosadašnjim izborima kada su, vjerojatno svjesne da ondje nemaju što tražiti, izbjegavale kandidirati se u izbornoj jedinici za dijasporu, kojom je suvereno vladao HDZ.

Ne osvoji li koalicija dovoljno glasova za samostalno sastavljanje vlade, čelnici stranaka obećali su da će se dogovarati o širenju koalicije. O raspodjeli mjesta u eventualnoj budućoj vladi u sporazumu nema ni riječi. No, očekuje se da će ministarska mjesta dijeliti po broju osvojenih mandata. Sigurno je jedino, iako nije precizirano, da bi premijersko mjesto trebalo pripasti Zoranu Milanoviću.

Ključne riječi

Komentara 100

TV
tiha voda
16:19 26.07.2011.

26.07.2011. u 12:16h sbb je napisao/la: koja cetiri cepelina... divota za plakat.... -------------------- Zepelin zna grdo pasti, niti nnjima se ne pše bolje.

RS
Ratnik-Svjetla
19:06 26.07.2011.

HSU je imao samo jednog zastupnika, Hrelju, koji je prevario svog partnera na zadnjim izborima, a sada bi 10, smješno. Čovjek koji je daleko premlad da bi bio u penziji i koji bi da je pošten još dugo radio, hoće zastupati interese jednog od najugroženijeg djela stanovništva- umirovljenike. Pa to je paradoksalno i licemjerno. Taj bi sve prodao samo da dobije malo vlasti.

MN
MA NEMOJ!
14:04 26.07.2011.

hdz je grozan ali ovi su totalni opsjenari !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije