Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna na Bilicama. Članovi HHO-a posjetili zatvor u kojem su higijenski uvjeti vrlo loši

Splitski pritvorenici odbijaju hranu, no ne mršave jer je naručuju izvana

bilice
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
22.01.2010.
u 19:02

Država nema novca za gradnju novih zatvora, a situacija će biti i gora kada svatko bude morao imati svoju ćeliju.

Članovi Hrvatskog helsinškog odbora za zaštitu ljudskih prava na čelu s Ivanom Zvonimirom Čičkom posjetili su u petak zatvor na Bilicama jer dio pritvorenika od 12. siječnja odbija jesti zatvorsku hranu.

Pritvor u Splitu 420 dana

Tako prosvjeduju zbog pretrpanosti ćelija, duljine boravka u pritvoru, higijenskih uvjeta u zatvoru i duljine trajanja sudskih postupaka, što je poprilično čudno budući da neki od njih svim silama nastoje dobiti što više vremena do presude.

Tako je diler iz ekipe Gorana Svaline fasciklom gađao strogog suca Zorana Kežića, a potom je njegov branitelj Željko Lubina dva puta izostao s rasprave ne opravdavši se zbog čega je kažnjen sa 6000 kuna.

– U Splitu imamo najdulji prosjek trajanja pritvora i on iznosi 420 dana, a slijedi zatvor u Rijeci. Država nema novca za gradnju novih zatvora, a situacija će biti i gora kada se počne primjenjivati pravilo po kojem pritvorenici u predmetima USKOK-a moraju imati svaki svoju ćeliju. To je tehnički neizvedivo – kazao je Čičak i dodao da odbijanje hrane u splitskom zatvoru nije izdvojen slučaj.

– Neki su se pojedinci međusobno povezali pa smo očekivali eskalaciju i povezivanje s pritvorenicima u drugim zatvorima. Znamo da su ovi iz Lepoglave mobitelom uspjeli stupiti u kontakt s kolegama u Srijemskoj Mitrovici – kazao je Čičak i procijenio da je situacija zbog pretrpanosti u Remetincu još i gora.

Liječnici ih stalno važu

U prosjeku hranu u Splitu odbija 160 osoba, a upravitelj Tihomir Jakelić tvrdi da su u petak doručak odbila 42 štićenika. No, to nikako ne znači da se u zatvoru gladuje jer imaju pravo naručivati hranu izvana. Nitko nije drastično smršavio. Usto, liječnička služba mora svaki dan vagati one koji odbijaju hranu i, ako se dogodi da je netko izgubio 10 posto svoje težine, moraju ga odvesti u zatvorsku bolnicu – kazao je upravitelj Jakelić.

Ključne riječi

Komentara 12

TA
taras
08:34 23.01.2010.

cicak je procijenio da je u rementincu situacija jos gora..da ora za onoga jadnika koji je pao zbog neke sitne kradje a oni sto su milione ukrali...imaju hotelski smjestaj u remetincu...zato dragi lopovi..ne isplati se krast na malo..nego na veliko..

OB
-obrisani-
19:43 22.01.2010.

zar se ne mogu zatvorenici izvoziti u zemlje gdje ne cvate kriminal ,a ono imaju slobodne čelije

MM
Mladen Miletić
11:49 24.01.2010.

Ovo nije za emisiju vjerovali ili ne ov o je nepoštivanje svoga Hrvatskoga naroda; stoke sitnoga zuba.. Koliko njih osim generala kojima se donosi zdrava hrana u zatvore ostali jedu stari odpad, zvani hrana za svinje ... Tu tamo ponekineki si mogu platiti kadkada nešto iz vana što je kako znamo onda duplo skuplje nego kada nisi u zatvoru; osuđen sa pravom ili samo zato jel njihov \"svjedok tvrdi da si kriv\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije