Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Špijunska afera potresa Veliku Britaniju: Političari odavali informacije tajnim agentima

Orme se razočarao s čehoslovačkom komunističkom partijom u rujnu 1969. godine. On je naveden u povjerljivim dokumentima kao kolaborator visoke razine, zajedno s ministrom Raymondom Mawbyjem iz Konzervativne stranke
27. prosinca 2019. u 09:09 1 komentara 1048 prikaza
London, ilustracija
Foto: Richard Gray/Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nedavno je otkriveno da se Stan Orme, britanski političar i član Laburističke stranke potajno sastajao s čehoslovačkim špijunima tijekom Hladnog rata i prenosio im informacije o vanjskoj politici Velike Britanije. 

Pogledajte kako izgleda čaroban zagrebački Advent iz dječje perspektive VIDEO Dječja patrola na Adventu: Pogledajte što je snimila GO PRO kamera na glavi šestogodišnjaka

Kodnog imena Manchester, Orma je prenosio informacije čehoslovačkim agentima koji su ih, pak, prenosili svojim šefovima u Pragu. Orme, koji će kasnije raditi za Jamesa Callaghana, britanskog premijera, sastajao se svaki mjesec s čehoslovačkim špijunima, te je bio jedan od laburističkih zastupnika koji je bio meta stranih tajnih agenata. 

Povjerljivi dosjei koje je objavio Daily Telegraph pokazuju da je Ormov rukovoditelj František Hrůza došao u London 1968. godine i glumio da je diplomat. On se sastajao i s drugim zastupnikom Laburističke stranke Alfom Lomasom koji će kasnije postati čelni čovjek Laburista u Europskom parlamentu i laburistički parlamentarcem Barnettom Strossom, kodnog imena Gustav. 

Hrůza je vodio Stana Ormea na večere i darovao mu cigare kako bi mu ovaj davao informacije o Europskoj Uniji. U svojim izvještajima Hrůza je naveo kako je potrošio 1.04 funta na piće s Lomasom, te je istaknuo kako je on bio koristan jer bi raspravljao politiku s njim te bi Hrůza dobivao informacije o drugim mogućim kolaboratorima iz Laburističke stranke.  

Jeremy Corbyn POSUO SE PEPELOM Corbyn se ispričao zbog povijesnog poraza laburista

Orme se razočarao s čehoslovačkom komunističkom partijom u rujnu 1969. godine. On je naveden u povjerljivim dokumentima kao kolaborator visoke razine, zajedno s ministrom Raymondom Mawbyjem iz Konzervativne stranke. Vjeruje se kako je Mawby davao špijunima informacije o Odboru za riznicu i tlocrte određenih prostorija u Parlamentu.

Najšokantnije i najzabavnije snimke 2019.: Prizori s Visa posebno su vas ostavili u čudu 

London, ilustracija
1 / 37
Najveći hitovi 2019.
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja