Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDUSTRIJSKA ŠPIJUNAŽA Privatne detektivske agencije specijalizirane za 'business intelligence’ postale su populrane i vrlo tražene i u Hrvatskoj

'Špijao’ menadžera i zbog – prašine u dnevnom boravku!

sova04_311.jpg
import
02.08.2008.
u 14:09

Kada strani biznismeni odluče svoje eure, dolare, funte... uložiti u hrvatske kompanije, prvo pokucaju na vrata detektivskih agencija. Ne samo da traže špijuniranje tih tvrtki nego i njihovih menadžera, predsjednika i članova uprave... O vodećim ljudima tih kompanija žele znati – baš sve. Industrijska špijunaža iliti “business intelligence” u Hrvatskoj doslovno cvjeta!

– Nikada neću zaboraviti kad su stranci od mene tražili, u sklopu provjere jedne tvrtke koje su posao htjeli preuzeti, da uđem u dnevni boravak njezina vlasnika, inače našeg uspješnog i poznatog poslovnog čovjeka, i provjerim ima li prašine na ormarima. Zanimao ih je i kakav je njegov odnos prema kućnim ljubimcima – otkrio nam je Njegoslav Blažek, vlasnik detektivske agencije Sova. Strancima je, dodao je Blažek, otkrio tu informaciju, premda je bila “izvan standardna”. Ni njemu nije jasno zašto ih je baš zanimalo ima li prašine, ali Blažek tvrdi da se preko dnevnog boravka može mnogo doznati o čovjeku.
Sova 'vidi sve’!

– Onda vidite da čovjek možda ima torbu s golf palicama koju nikada nije otvorio, da na zidu ima zahvalnicu nekog nogometnog kluba ili udruge slijepih jer im je donirao novac. Pa, još malo pročeprkate i doznate da mu je baka bila poluslijepa, pa je posebno senzibiliziran za slijepe ljude.

A sve te informacije, onima kojih su ih zatražili, korisne su u pregovorima s tvrtkom koju žele kupiti ili s njom ući u posao – objašnjava Blažek. Osim bizarnih detalja poput prašine, ulagače zanima i obiteljska situacija menadžera s kojima imaju poslovne planove. Zanima ih jesu li u braku, imaju li skladne odnose s partnerom, jesu li rastavljeni ili možda imaju izvanbračnu djecu.

– Ima to smisla, jer se može otkriti da menadžer koji je velika faca ne plaća alimentaciju za djecu – rekao je Blažek, pravnik-kriminalist koji je završio višu Policijsku akademiju te fakultet Političkih znanosti. Blažek je u policiji odradio 20 godina, a svojevremeno je predavao kriminalistiku i u srednjoj policijskoj školi.

Kad PIA 'špija’...
A agencija PIA, koje je vlasnik Siniša Patačko, diplomirani kriminalist, specijalizirana je baš za “business intelligence”. Osim u Hrvatskoj, Patačko informacije o tvrtkama u koje stranci žele uložiti svoj kapital prikuplja i u svim državama bivše Jugoslavije.

– U Crnoj Gori sam za strane ulagače provjeravao je li tvrtka koja ih je zanimala povezana s kriminalom, koliko politika ima utjecaja na njezino poslovanje... – otkrio nam je Patačko. U Hrvatskoj, dodao je, često provjerava jesu li članovi uprava velikih tvrtki skloni alkoholu, drogi..., što, naravno, može utjecati na njihovo donošenje poslovnih odluka. Domaće tvrtke, kaže Patačko, traže špijunažu konkurentskih poduzeća sa zajedničkim dobavljačima jer ih zanima dobivaju li oni možda robu s većim rabatima. Također, naše kompanije angažiraju detektive kako bi provjerile jesu li im menadžeri lojalni ili pak dilaju informacije konkurenciji.



– Zanima ih i s kim još te tvrtke surađuju, imaju li možda niže cijene od njih – rekao je Patačko.
Detektivi metode uhođenja i prikupljanja informacija proglašavaju poslovnom tajnom. Samo kažu da su – vrlo diskretni. A detektivski posao je danas vrlo unosan. Patačko kaže kako, ovisno o opsegu posla i vrsti ugovora, na jednom slučaju detektivska agencija može zaraditi od deset do sto tisuća kuna. Naravno riječ je o bruto iznosu, pa je svota nešto manja kada se odbiju porezi i ostala davanja.

Već 12 agencija
U Hrvatskoj postoji već 12 detektivskih agencija. Svi koji se bave detektivskim poslom uglavnom su radili u policiji ili u vojsci, završili su kriminalistiku, a rijetki su diplomirali i pravo. Detektivske agencije osnivaju se u skladu sa Zakonom o zaštiti osoba i imovine i Pravilniku o obavljanju detektivskih poslova. U tijeku je donošenje Zakona o detektivima koji će, vjeruje detektiv Blažek, proširiti djelatnost te povećati ovlasti privatnih istražitelja.

– Usvoji li se taj zakon detektivi će moći uručivati poštu, izjednačit će ih se s novinarima, pa će moći koristiti fotografsku opremu, izjednačit će nas i sa zaštitarima, pa će se regulirati naše pravo na nošenje oružja – nabrojio je Blažek koji pamti kako je dvojici naših poznatih menadžera uručio tužbe, ali po američkom zakonu jer ih je tužila jedna kompanija iz Amerike. Detektivi bi mogli dobiti i pravo na pristup informacijama iz Porezne uprave, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja... Blažeka jedino muči što bi po tome zakonu policija dobila diskrecijsko pravo da ocjeni može li netko biti detektiv.

– Provjeravat će, recimo, vode li detektivi neuredan život. A to znači da bi mene mogli baš provjeravati kada radim na slučaju zbog kojeg moram desetak dana provesti na ulici među klošarima i ocjeniti me kao niš’ korist – zaključio je Blažek.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije