Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo putovanje

SpaceX prevozi astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju

Soyuz MS-17 space capsule lands near Zhezkazgan
Foto: IRINA SPECTOR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.04.2021.
u 09:26

SpaceX, kompanija Elona Muska, postala je omiljeni prijevoznik NASA-e otkako Boeing kasni s testiranjem svoje svemirske kapsule Starlinera.

SpaceX će u četvrtak odvesti četvero astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju što je druga takva misija otkako su Sjedinjene Države obnovile letove na ISS i prva u kojoj sudjeluje Europljanin. Lansiranje je predviđeno u 12.11 sati po srednjoeuropskom vremenu iz Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi. 

U letjelici Crew Dragon bit će američki astronauti Shane Kimbrough i Megan McArthur, japanski im kolega Akihiko Hoshide i astronaut Europske svemirske agencije (ESA) Thomas Pesquet. Svi su već bili u svemiru. ESA je misiju nazvala "Alpha" po zvijezdi Alpha Centauri, najbližoj Sunčevu sustavu.

Razgovarajući s novinarima uoči misije, Pesquet je kazao da njegovo sudjelovanje ističe europsku posvećenost svemirskim letovima. 

"To za nas kao agenciju puno znači jer smo dio programa ISS-a već 20 godina i kanimo biti dio onoga što će biti sljedeće", rekao je francuski astronaut referirajući se na mogući let na Mjesec. 

Prvi let s posadom SpaceX-a u svibnju 2020. okončao je devetogodišnju američku ovisnost o ruskim raketama za transport do ISS-a. U četvrtak će ponovo biti iskorištena ista raketa kao i lanjskoga svibnja, a kapsula Crew Dragon bit će ista koja je korištena u probnim letovima. 

Tijekom misije na ISS-u posada će biti zadužena za brojne znanstvene eksperimente, a francuski astronaut Pesquet kao njemu najzanimljivije ističe ispitivanje učinka bestežinskog stanja na mozak. Za to će im poslužiti minijaturni organoidi mozga uzgojeni u laboratoriju tehnikom matičnih stanica. 

Znanstvenici se nadaju da će im istraživanje pomoći da se pripreme za dulja putovanja u svemir koja će astronaute izložiti težim uvjetima i duljem boravku, a možda i pomoći u liječenju nekih bolesti mozga na Zemlji. 

"To mi stvarno zvuči kao prava znanstvena fantastika", našalio se Pesquet.

Lansiranje se poklapa s Danom planeta Zemlje pa će i posada pridonijeti zaštiti okoliša fotografiranjem milijuna fotografija cvjetanja algi, pucanja antarktičkog leda i umjetnog osvjetljenja noću.

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homophob
14:13 21.04.2021.

Miroslav ce kazati da previse gledaju hollywoodske filmove! Cinjenicu da od 2013 svu opremu na ISS prevozi Musk rakeetama koje se precizno i pouzdano spustaju natrag na uzltiste i ponovno polijecu je za rusku zastarjelu tehnologiju "hollywoodski film" jer oni sa svojom (zapravo nacistickih zarobljenika) tehnologijom to ne mogu niti sanjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije