Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

Socijalna naknada 2900 kuna, kao i bruto minimalac

Milanka Opačić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
08.11.2013.
u 13:08

Samci su najugroženija skupina pa im se pomoć povećava za 200 kuna

Vlada je na jučerašnjoj sjednici predstavila prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi koji bi, prema riječima potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, trebao uvesti reda i više pravednosti u sustav socijalne pomoći. Najvažnija novost je uvođenje instituta zajamčene minimalne naknade, kao novog oblika novčane pomoći koji objedinjuje četiri dosadašnje naknade. Iznos zajamčene minimalne naknade bit će 2900 kuna, koliko iznosi minimalna bruto plaća radnika zaposlenih u tekstilnoj industriji.

1. Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu od 2900 kuna imat će svi čiji prihodi nisu dovoljni za život, a nemaju imovinu za prodaju ili najam.

Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu imat će svi korisnici socijalne pomoći čiji prihodi nisu dostatni za život, a potrebne prihode ne mogu ostvariti ni prodajom svoje imovine ni davanjem svoje imovine u najam i slično.

Ministrica Milanka Opačić rekla je da je iznos te naknade ograničen na 2900 kuna upravo zato što je to najmanja minimalna bruto plaća u Hrvatskoj.

2. Samci su najugroženija skupina pa im se iznos naknade podiže za dvjestotinjak kuna


Kao dokaz da će novi Zakon o socijalnoj skrbi biti pravedniji ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić navela je primjer samaca. “Pokazalo se da su samci, koji žive od 600 kuna primanja, a nemaju djecu na osnovi koje bi imali pravo na dječji doplatak, najugroženija kategorija. Oni žive u siromaštvu”, rekla je Opačić i najavila da će samcima i samohranim roditeljima naknade podići za otprilike 200 kuna.

3. Neodgovorni roditelji djecu ostavljaju gladnu i zato će se novac za topli obrok uplaćivati izravno školama

Novim zakonom omogućuje se centrima za socijalnu pomoć da izravno školama uplaćuju novac za topli obrok, a ne da se, kao dosad, taj novac daje roditeljima. “Imamo i djecu koja su doslovno gladna zbog neodgovornih roditelja koji socijalnu pomoć koriste za nešto drugo, a ne za djecu. Ovako ćemo djeci osigurati barem jedan topli obrok dnevno”, rekla je Opačić.

4. “Radna aktivacija” za one koji su se naučili na život od socijalne pomoći

Kako su neki korisnici naučili živjeti od socijalne pomoći, novim zakonom uvodi se “radna aktivacija”. Socijalnu pomoć moći će primati najdulje dvije godine bez prekida.

>> Za socijalnu pomoć uvodi se imovinski cenzus

5. Prijelazno razdoblje za one koji se privremeno zaposle

Novim zakonom uvodi se “prijelazni period” – svima koji primaju socijalnu pomoć, a privremeno se zaposle neće se automatski oduzeti pomoć nego će se smanjiti za iznos koji zarade. Trajat će to tri mjeseca.

Komentara 38

Avatar MK
MK
14:06 08.11.2013.

Studentima 1600 kuna - Romima 2900 kuna...

ĆA
ćaćaća
14:04 08.11.2013.

kako drugarica milanka voli svoju domovinu i sa 40 ak god nema dana staža a ima vilu i plaće u prosjeku u zadnjih 20 god oko 15 000 kn..ona mi je uzor ..

PK
PODLOŽAN KORUPCIJI
13:33 08.11.2013.

Ministrice djeca umiru zbog nerada, bezakonja, diskriminacije u centrima za socijalnu skrb!? Već dvije godine ste na čelu tog resora, što ste učinili da se prije svega djeca, a onda i roditelji zaštite od prijetnji i šikaniranja pojedinih djelatnica centarara za socijalnu skrb?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije