Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj prijevarama

Za socijalnu pomoć uvodi se imovinski cenzus

milanka opačić (1)
V. Žganec-Rogulja/PIXSELL
23.08.2013.
u 15:31

Oni koji su tijekom godina neosnovano uzimali pomoć, utvrđeno je ukupno 40 milijuna kuna, vratit će ih, makar ovrhom

Šest različitih socijalnih naknada, koje se sada isplaćuju u različitim ministarstvima i ustanovama, objedinjuje se u jedinstvenu zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN). Klasična “socijalna pomoć”, opskrbnina za vojne i civilne invalide te braniteljska opskrbnina za one teškog imovnog stanja, ali i produžena novčana naknada s burze rada, koja se isplaćuje siromašnima i nakon što prestanu dobivati naknadu nakon gubitka posla, zatim dvije vrste pomoći prema Zakonu o statusu prognanika i izbjeglica (stalna pomoć za osobe bez prihoda te za one u privatnom smještaju), odobravat će se u centrima za socijalnu skrb, umjesto u ministarstvima branitelja i regionalnog razvoja te na Zavodu za zapošljavanje.

Đački domovi Jovanoviću

Sedma naknada, potpora siromašnoj djeci za smještaj u đačkim domovima i za kupnju udžbenika, prijeći će pak u nadležnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Uvođenje ZMN-a glavna je novost novog Zakona o socijalnoj skrbi, koji u idućih tjedan-dva ide u javnu raspravu, kako bi na snagu stupio 1. siječnja 2014.

Lakši nadzor

– Cilj je učiniti sustav transparentnim, onemogućiti preklapanje naknada, ne zato da neki nemaju, već da oni koji trebaju dobiju. Znači, racionalno trošiti državni novac. Uvodimo novu metodologiju za dodjelu statusa jer dosadašnja je toliko kompleksna a nedovoljno učinkovita, pri čemu su samci i samohrani roditelji u nepovoljnijem položaju od obitelji s više djece – objašnjava Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić (na slici). Za korisnike ZMN-a uvodi se imovinski cenzus koji će obuhvatiti, osim svih vrsta prihoda, i udjele u dionicama, suvlasništva u tvrtkama, štednju, životno osiguranje, stambene štedionice... Od rujna će svi ti podaci preko Porezne uprave biti vidljivi, i nadzor lakši. Samo brzinsko češljanje socijalnih naknada pokazalo je da je 4000 osoba naknade dobivalo neosnovano. S godinama se iznos koji su tako primili popeo na 40 milijuna kuna, koje će se uskoro početi vraćati, ići će se i u postupak ovrha.

 >>Obitelji najviše 2900 kn socijalne pomoći, minimalna bruto plaća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije