Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA STUDIJA

Smanjuju se ozonske rupe, ozonski omotač mogao bi se oporaviti

Foto: Screenshot
27.03.2020.
u 12:33

Dokaz da možemo preokrenuti štetu već napravljenu našem planetu

Ozonski omotač u sve je boljem stanju te postoji mogućnost da se u potpunosti oporavi, otkriveno je novom studijom. Ova je studija dokazala kako je moguće preokrenuti negativan utjecaj na okoliš ako cijeli svijet poduzme neke akcije.

Ozonski omotač zaštitni je sloj u stratosferi koji apsorbira većinu ultraljubičastoga zračenja koje dopiru od sunca.

Glavna autorica studije, Antara Banerjee, rekla je za The Independent: “Pronašli smo znakove klimatskih promjena na južnoj hemisferi, točnije u obrascima cirkulacije zraka”.

“Izazov je bio dokazati kako su te promjene nastale smanjivanjem ozonskih rupa”, dodaje.

Drugo važno otkriće ove studije jest pronalazak novih dokaza kako se ozonske rupe smanjuju zahvaljujući Montrealskom protokolu.

Montrealski protokol donesen je 1987. godine, a do danas ga je potpisalo 150 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Zemlje koje su ga potpisale obvezale su se izbaciti freone, halone i druge halogene ugljikovodike iz uporabe.

„To pokazuje kako je međunarodni ugovor bio uspješan i kako možemo preokrenuti štetu već napravljenu našem planetu“, tvrdi i zaključuje: „Sve u svemu, to su dobre vijesti za borbu protiv klimatskih promjena“.

VIDEO Ozonski omotač se oporavlja

Ključne riječi

Komentara 5

SI
sisavac
12:43 27.03.2020.

a ni riječi o tome da je zadnjih godina evidentiran strahoviti porast ispuštanja freona u atmosferu... i unatoč tome rupa se smanjuje. rupa koja je inače prirodna pojava, čiji se uzrok, nastanak, ni danas u potpunosti ne zna. kao da želite operirati muškaraca jer ima bradavice na grudima... kao nemaju funkciju... i sjeverni i južni pol imaju tu 'rupu'. učinak rotacije planeta očito se svjesno ignoriran. tolki kompjuteri, a malo koristi.

PL
@ploto@
12:42 27.03.2020.

Ovo je običan pamflet i blef,oste ekipe koja gura tezu o globalnom zatopljenju,ne bi li prodali nove tehnologije i opljačkali svijet.Nitko nije smanjio štetu,nego se proces stvaranja ozonskog omotača vratio prirodnim procesom.Oni koji su lupetali o globalnom zatopljenju radi CO2 ,potpuno su promašili temu. Isto kao i teza o globalnom zatopljenju.

AA
aabbcc
00:17 28.03.2020.

Zasto strucnjak ne kaze kolika rupa treba biti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije