Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Je li ovog znak za uzbunu? Toplinski val otopio 20 posto snijega na otoku Eagle

Početkom mjeseca na Antarktici je zabilježena rekordno visoka temperatura od 18,2 Celzijevih stupnjeva. U nešto više od tjedan dana otopilo se čak 10 centimetara snijega na Eagleu, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega
27. veljače 2020. u 12:59 1 komentara 1261 prikaza
otok Eagle
Foto: NASA
Pogledajte galeriju 1/3

Sjeverni vrh Antarktike ranije tijekom veljače pogodio je devetodnevni toplinski val, a najnovije NASA-ine fotografije otkrivaju da se za to vrijeme na otoku Eagle, dijelu Antarktičkog poluotoka, otopila petina snijega, što je sve češća posljedica klimatskih promjena.

Hrvatski geofizičar ide na Južni pol Kilometarski ledenjaci se tope, Antarktika će se raspasti što će podići razinu mora za tri metra

NASA-ine fotografije prikazuju spomenuti otok na početku i na kraju ovomjesečnoga toplinskog vala. Na fotografijama snimljenim 'poslije' vidljive su velike površine zemlje, a zbog otapanja leda nastala su i vodena jezera, piše CNN.

Početkom mjeseca na Antarktici je zabilježena rekordno visoka temperatura od 18,2 Celzijevih stupnjeva. Usporedbe radi, isti je dan u Los Angelesu izmjerena jednaka temperatura, izvijestila je NASA.

U nešto više od tjedan dana otopilo se čak 10 centimetara snijega na Eagleu, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

otok Eagle | Autor : NASA Foto: NASA

"Nikada ranije nisam zamijetio da na Antarktici tako brzo nastaju jezerca od otopljenog leda. Slična pojava evidentirana je na Aljasci i na Grenlandu, no na Antarktici nije uobičajena", rekao je Mauri Pelto, geolog s Nichols Collegea u Massachusettsu.

Antarktika KLIMATSKE PROMJENE Znanstvenici šokirani: Na Antarktici izmjerena najviša temperatura u povijesti

Klimatolog Xavier Fettweis kazao je da se s Antarktičkog poluotoka u ocean ulila velika količina vode te da su toplinski valovi prošlo ljeto najviše pridonijeli otapanju leda i porastu razine mora.

Savršeni uvjeti za toplinski val

Kako je Pelot istaknuo, nagla otapanja leda su, čak i tijekom ljeta vrlo rijetka na Antarktici, najhladnijemu mjestu na Zemlji.

Smatra da je ovaj toplinski val posljedica dugotrajnih visokih tempera koje do 21. stoljeća nisu zabilježene na ovom kontinentu. Nastale su kao posljedica globalnog rasta temperatura.

Tijekom veljače visoki tlak iznad rta Horn u čileanskom arhipelagu omogućio je porast temperatura i njihovo cirkuliranje. Najsjeverniji dio Antarktika obično je zaštićen od visokih temperatura zbog snažnih vjetrova koji ondje pušu, no u ovom su slučaju bili iznimno slabi i nisu uspjeli zaustaviti proboj toploga zraka prema sjevernome vrhu kontinenta, pojasnila je NASA.

pčele Znanstvenici upozoravaju Raste zabrinutost zbog nestanka pčela: Stanje je alarmantno, bez njih će nastati kaos

Ledene kape na Antarktici otprije se vrlo brzo otapaju zbog topline zarobljene u atmosferi uslijed zagađenja štetnim plinovima.

Stručnjaci upozoravaju da bi porast razine mora mogao biti poguban za stanovništvo koje živi u priobalnim područjima. Treba istaknuti da Antarktika sadrži dovoljnu količinu leda koja bi, po procjeni Svjetske meteorološke organizacije razinu svjetskih oceana mogla podići za više od 60 metara.

Ranije početkom mjeseca, golemi ledeni brijeg (oko 116 četvornih km) duž zapadnog ruba Antarktike, odvojio se od ledenjaka Pine Island. Pretpostavlja se da se odlomio zbog temperature mora koja je toplija nego što je uobičajeno, a to je istodobno dokaz da ledenjaci vrlo brzo reagiraju na klimatske promjene, stoji u pojašnjenju Europske svemirske agencije.

VIDEO Prosvjed zbog klimatskih promjena

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • Serežan:

    Ne nije nikakav znak. Pitajte Trumpa i krupni kapital oni će potvrditi da to nije ništa. Uništavamo kuću i imanje naše djece i unuka. Rješenja koja su ekološki prihvatljiva su ili tajna ili iznimno skupa jer je profit jedina mjerna ... prikaži još!a jedinica u ekonomiji bogatih.