Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIMATSKA KRIZA

Predsjednik podržao zahtjeve inicijative 'Znanstvenici za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju'

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske
1/4
11.03.2020.
u 17:42

Izaslanstvo hrvatskih znanstvenika izrazilo je zabrinutost zbog posljedica klimatskih promjena i nedostatka sustavnih javnih rasprava o klimatskim temama u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se s izaslanstvom inicijative „Znanstvenici Republike Hrvatske za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju“ koja okuplja 555 hrvatskih znanstvenika, a kojoj je cilj osvještavanje problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena. 

Izaslanstvo hrvatskih znanstvenika izrazilo je zabrinutost zbog posljedica klimatskih promjena i nedostatka sustavnih javnih rasprava o klimatskim temama u Hrvatskoj. Pozvali su na poduzimanje ambicioznih mjera kako bi se stvorili preduvjeti za suočavanje s klimatskom krizom. 

Predsjednik Milanović istaknuo je važnost znanosti za održiv razvoj društva te važnost sposobnosti hrvatskih znanstvenika da pravodobno reagiraju na promjene koje se događaju u okruženju i njihovu spremnost za suočavanje s izazovima današnjice i budućnosti. 

„Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima zaštite okoliša i prirode. Spreman sam pomoći u ostvarenju vaših zahtjeva koje u cijelosti podržavam. Moja vizija jest Hrvatska kao jedan od EU lidera u čistoj energiji, a jedan od prvih koraka u ostvarenju te vizije jest osvijestiti ranjivost Hrvatske i ključne rizike“, rekao je Milanović.

U izaslanstvu inicijative bili su dr. sc. Nikola Biliškov, viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Jelena Puđak, znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar, prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Ankica Kovač, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Jelena Godrijan, znanstvena suradnica s Instituta Ruđer Bošković. Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio i dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu.

VIDEO Prosvjed zbog klimatskih promjena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije