Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski premijer: Za izostanak dogovora EU-a krive su Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska

Zbog država koje su inzistirale na tom ograničenju pregovori su se prekidali i odgađali cijeli dan i do dogovora nije došlo, rekao je Šarec.
21. veljače 2020. u 23:51 2 komentara 2145 prikaza
Marjan Šarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Odgovornost za neuspješan sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a na kojemu u petak u Bruxellesu nije došlo do kompromisnog dogovora o višegodišnjem proračunu, slovenski premijer pripisao je čelnicima Austrije, Danske, Nizozemske i Švedske. 

Šarec i Plenković Gdo ne skače ni... Od ‘umjerenih’ Šareca i Cerara za Hrvatsku je bolji ksenofobni i radikalni Janša

Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu. Ni najnoviji prijedlog Europske komisije da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu čelnika. 

Marjan Šarec je nakon neuspješnog samita novinarima kazao da su se te četiri zemlje, koje u zajednički proračun više uplaćuju nego iz njega primaju, zalagale da se uplate u zajednički proračun EU-a u razdoblju od 2021. do 2027. limitiraju na najviše 1 posto.

Zbog država koje su inzistirale na tom ograničenju pregovori su se prekidali i odgađali cijeli dan i do dogovora nije došlo, rekao je Šarec.

"S manje (sredstava) se ne može napraviti više", kazao je novinarima nakon sastanka slovenski premijer u ostavci, dodavši da se neformalna skupina Prijatelja kohezije, u kojoj je Slovenija, kao i Hrvatska, zalaže za ambiciozniji financijski plan, i veći od prijedloga koji je iznijela Europska komisija.

Marjan Šarec 'NEŠTO ŽELE ZAUZVRAT' Šarec: Parlament treba ispitati financiranje Janšine stranke iz Mađarske

Šarec nedostatnim smatra prijedlog Europske komisije i tvrdi da bi Slovenija u tom slučaju izgubila 24 posto sredstava za kohezijsku politiku u odnosu na iznos koji joj je odobren  zadnjim višegodišnjim proračunom.

Pevex
VODIČ
Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
  • Najam krova:

    Mi i druga sirotinja je odredila da ovi neki moraju plaćati više... Ja ću svom susjedu odrediti da mora financirati moj godišnji odmor...

  • Avatar zločinačkaorganizacija
    zločinačkaorganizacija:

    Zbog love se i Jugoslavija raspala...