Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenci dobili ustavno pravo na pitku vodu, voda neprofitni resurs

"Naša je poruka da želimo da nam djeca i unuci žive i čistom okolišu i piju zdravu slovensku vodu koja će ostati naša"
18. studenoga 2016. u 00:27 13 komentara 4155 prikaza
voda
Foto: Thinkstock

Zastupnici slovenskog parlamenta u četvrtak su izglasovali promjenu ustava kojem je građanima zajamčeno pravo na pitku vodu kao javno dobro.

Odluku koju su zastupnici izglasovali potrebnom dvotrećinskom većinom pozdravio je premijer Miro Cerar, rekavši da je slovenska voda zdrava i pitka, izvori i zalihe vode su veliki, što je važno budući da to postaje sve dragocjeniji prirodni resurs.

Njena će zaštita u ustavu onemogućiti eventualne pritiske za komercijalizaciju vodoopskrbe kojima bi zemlja mogla biti izložena od stranih država ili multinacionalnih kompanija, rekao je Cerar.
"Naša je poruka da želimo da nam djeca i unuci žive i čistom okolišu i piju zdravu slovensku vodu koja će ostati naša", kazao je Cerar.

Miro Cerar: 'U slučaju migrantskog vala, morat ćemo provoditi krajnje oštar režim na granici s Hrvatskom' Žilet-žica ŽIVOT UZ ŽICU 'Bogme mi se ovo nikaj ne vidi. Jebi ga, al' je tak! Ograda je ljepša, ali je i dalje ružno za vidjeti'

Za prvu ustavnu promjenu od dolaska Cerarove vlade na vlast prije dvije godine glasovalo je 64 zastupnika, troje više od potrebne minimalne većine, no dio oporbe izjavio je kako je sve predstava za javnost i da parlament ima i važnijih stvari za odlučivanje.

Ustavnom članku o zaštiti vode, za koju se navodi da je javno dobro kojim će upravljati država preko lokalnih zajednica, sada će se  prilagoditi i niz zakonskih rješenja i propisa, kako bi dopuna postala operativna.

U prihvaćenom ustavnom amandmanu navodi se da svatko ima pravo na pitku vodu, da svim resursima vode upravlja država, te da izvori vode nisu roba podložna tržištu nego namijenjeni održivoj vodoopskrbi i domaćinstvima.

Pravo građana na pitku zdravu vodu od sada osigurava država, i to  na neprofitnoj osnovi preko lokalnih zajednica i ovlaštenih komunalnih službi.

>> Pitka voda u Podravini nije onečišćena

NEZGODA NA SNIMANJU
Anđelka Prpić o traumi s kolegom: 'Krenuo me udariti u trbuh u osmom mjesecu trudnoće'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
  • bađo15:

    ovo bi trebala napraviti i hrvatska dok ne rasproda sve sto IMAMO!

  • exterminator909:

    arapi su prodavali nama naftu ,,da smo pametni mi bi njima vodu ,za 10 godina ,,ali ne ,nasi ce im i to prodati ,pa cemo im placati i vodu uskoro ,,,bravo

  • @ploto@:

    Nažalost,radi korumpiranih političkih elita,ovo u RH neće biti moguće napraviti .Ili možda hoće,ali uz ogroman napor čitave naše zajednice.Globalisti bi rado oteli sve vodene resurse i voda kod nas vise nije javno dobro jer je tako odlučila EK.No slovenski je ... prikaži još! parlament odlučio vratiti vodene resurse u javno dobro i mi bi se svakako trebali ugledati na njih.