Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBRKA U DRŽAVNIM EVIDENCIJAMA

Slatina: Zbog ovrhe od 850.000 kuna ugroženo stotinu radnih mjesta

voda
Dragutin Šantoši
27.01.2010.
u 18:07

Tri godine Ministarstvo financija i gradsko komunalno poduzeće Komrad "natežu" se oko (ne)plaćene koncesije za zahvaćanje voda.

Uvidom u evidenciju Registra koncesija za Ugovor o koncesiji broj 034 –02/97-01/40, zaključno sa stanjem na dan 4. ožujka 2009. godine, utvrđeno je da koncesionar Komrad d. d., broj ugovora 14147, ima dospjele obveze s osnove ugovorene naknade za koncesiju u ukupnom iznosu od 1,82 kune. Od tog iznosa glavnica je 1,80 kuna, a iznos kamata 0,02 kune, piše u Obavijesti Ministarstva financija RH, Registar koncesija, koju je primilo slatinsko gradsko poduzeće koje se godinama bavi distribucijom vode u Slatini.

Unatoč tome podatku, koji zorno svjedoči da Komrad nema dugova za koncesiju, Financijska policija, Postaja Osijek, u sastavu Ministarstva financija RH, 20. srpnja 2007. godine u nadzoru je utvrdila da Komrad po koncesijama za zahvaćanje voda za potrebe javne vodoopskrbe duguje 371.537,69 kuna glavnice i 378.789,80 kuna za kamate zbog kašnjenja plaćanja koncesijske naknade za razdoblje od 1. siječnja 1997. do 20. srpnja 2007. godine.

- Iako smatramo da je potraživanje neosnovano jer Registar koncesija i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva prema nama nema potraživanja po toj osnovi, Ministarstvo financija RH sada u ovrsi od Komrada traži dug za neplaćene koncesije koji je narastao na iznos od oko 850.000 kuna. Smatramo da se u ovom slučaju vode dvostruka mjerila, jer se Registar koncesija svojih potraživanja odrekao zbog zastare. Utvrđena obveza izuzetno je visoka pa od Upravnog suda RH očekujemo pravorijek. Ministarstvo financija može pokrenuti ovrhu koja bi dovela u pitanje opstanak stotinu zaposlenika - kaže Antun Srbić, direktor Komrada, ističući da tvrtka suočena s krizom i bez te ovrhe ima previše teškoća.

Samostalna služba za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija odbila je Komradovu žalbu zahtijevajući da u roku od osam dana državi plati utvrđeni iznos za koncesiju.

- Pravnici tvrde da je dio naknade koncesije doista otišao u zastaru, a državni revizori su nas nekoliko puta uvjeravali da Komrad nema taj dug. Takvo smo stanje naslijedili, a ako je netko ranije nešto propustio, gradska će vlast zahtijevati utvrđivanje odgovornosti - izjavio je telefonom Ivan Roštaš, gradonačelnik Slatine, koja je i većinski vlasnik komunalnog poduzeća Komrad.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije