Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMUTNJE

Škrabalo, HSS i Mato Arlović krivi za zbrku oko državnih praznika

Ivo Škrabalo
Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
1/3
11.10.2019.
u 16:58

Arlović je inzistirao da se Dan državnosti prebaci na 25. lipnja

Novi kalendar državnih praznika, usvoji li ga Hrvatski sabor onako kako je predložila Vlada Andreja Plenkovića, vjerojatno neće odmah otkloniti dosadašnju zbrku s blagdanima, ali će ispraviti najmanje jednu pogrešku – Dan neovisnosti neće se više slaviti 8. listopada, nego 25. lipnja. Toga dana 1991. Sabor je donio temeljne akte o stvaranju neovisne države: Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Za taj datum ustrajno se zauzima i akademik Davorin Rudolf. Samo je jedan Dan neovisnosti – 25. lipnja, kaže Rudolf, jer je Hrvatska tada „ušla u obitelj država međunarodne zajednice, stekla međunarodnopravni subjektivitet, pravo na opstanak, dostojanstvo, poštovanje teritorijalne cjelovitosti“. Ukratko, postala je pravno jednaka sa svim ostalim suverenim državama u svijetu. A 8. listopada 1991. samo je završen proces razdruživanja od SFRJ.

Rudolf podržava i prijedlog da se vrati „stari“ Dan državnosti 30. svibnja, koji je HDZ uveo 1991. i koji se slavio sve do 2001. Tada je lijevo-liberalna koalicija, preuzevši vlast od HDZ-a, izmijenila kalendar državnih blagdana tako da je Dan državnosti prebačen na 25. lipnja, a uvedeni su i novi praznici – Dan neovisnosti i Tijelovo. Stvorila se takva konfuzija da većina građana više nije znala što se kada obilježava. Kako je zapravo nastala „blagdanska zbrka“?

Glavni inicijator izmjena zakona o blagdanima bio je liberal i filmski redatelj Ivo Škrabalo (preminuo 2011.), no on se poslije opravdavao kako nije jedini krivac za pomutnju.

„Nisam sretan što je Tijelovo postalo državni blagdan i što je to neradni dan u zemlji, no kad sam predlagao Zakon o blagdanima, želio sam samo da se uvede 8. listopada kao Dan neovisnosti, a na Tijelovo sam naknadno pristao jer je to bio uvjet zastupnice Ljubice Lalić, odnosno HSS-a, naših tadašnjih koalicijskih partnera, bez čijih glasova zakon ne bi bio izglasan u Saboru“, govorio je Škrabalo. Pokušavao je uvjeriti Ljubicu Lalić da odustane od Tijelova, no ona je, kako je rekao, bila “papskija od Pape”.

Osim što je popustio HSS-u, Škrabalo je otkrio da je tada učinio ustupak i SDP-u, koji je tražio da se Dan državnosti s 30. svibnja prebaci na 25. lipnja. Na tome je inzistirao Mato Arlović, tadašnji zastupnik SDP-a, a danas sudac Ustavnog suda.

VIDEO Večernjakova anketa o Danu neovisnosti

Komentara 16

TO
tomislav10
17:08 11.10.2019.

Treba odrediti jedan datum kao dan neovisnosti a dan državnosti izbrisati odnosno pripojiti prvom danu. Što znači dan državnosti? Pa valjda kad je zemlja postala neovisna, jer Hrvatska je postojala i blla država i prije 1990.g.

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
17:06 11.10.2019.

Levičari misle da je s njima svijet počeo, ali bi svakako mogao završiti ako oni budu vladali.

DU
Deleted user
17:37 11.10.2019.

Komunisti su na svoj poznati zločinački način htjeti kao praznik ovjekovječiti onaj trenutaka kada su koletivno napustili Sabor demostrativno pokazujući da su protiv samostalne i slobodne Hrvatske države. Onaj dan koji je narod na široko prihvatio i slavio mu je tako na bezobrazan k rvinski način oduzet. Sada se tek to polagano pokuša ispraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije