Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pali i sinovi ministara

Skandal u Turskoj: Uhitili 52 osobe i smijenili 5 policijskih načelnika

'Prime Minister Recep Tayyip Erdogan of Turkey holds a bilateral meeting with United States President Obama (not pictured) at the United Nations General Assembly in New York, New York on Tuesday, Sept
Foto: 'Allan Tannenbaum/DPA/Pixsell'
1/2
18.12.2013.
u 12:55

Policijski načelnici smijenjeni su jer su optuženi za sudjelovanje u financijskom i organiziranom kriminalu te krijumčarenju.

Pet načelnika policije u Istanbulu smijenjeno je s dužnosti nakon što su jučer u Turskoj privedene ukupno 52 osobe, uključujući i trojicu sinova turskih ministara, predsjednika banke Halkbank te niz istaknutih biznismena. Uhićenja su dio velike antikorupcijske istrage koju je provela specijalna jedinica financijske policija, javlja BBC.

Policijski načelnici smijenjeni su jer su optuženi za sudjelovanje u financijskom i organiziranom kriminalu te krijumčarenju. Akcija je šokirala politički vrh, a mnogi su komentirali kako je riječ o napadu ili, u blažim verzijama, izazovu za vladavinu premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Vjeruje se da je policijskom akcijom iz egzila u SAD-a upravljao Fetullah Gulen, islamski svećenik umrežen s moćnicima iz policije i turskim tajnim službama. Gullen je od 2002. podržavao Erdoganovu Stranku prave i razvoja (AKP), no posljednjih tjedana došlo je do podjela i u samoj stranci, ali i u odnosu između svećenika i premijera. Dogodilo se to nakon što je država zatvorila privatne škole, uključujući i one koje je vodio Gullenov pokret Hizmet.

Erdogan nije želio komentirati uhićenja. Kazao je samo kako ''prljavi savezi'' sklopljeni u inozemstvu neće uništiti Tursku.

>>Policija ranila napadača ispred ureda turskog premijera

Komentara 1

XA
xaron
19:23 18.12.2013.

Kriminal u Turskoj, baš sam iznenađen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije