Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJEG IZ SIROMAŠTVA

Sirijski plaćenici stigli u Rusiju: Evo koliko će im plaćati da se bore u Ukrajini

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin meets with Syrian President Bashar al-Assad in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
18.03.2022.
u 19:43

Platit će me 25 puta više nego sada. Što ne mislite da se neće teroristi iz Idliba pridružiti Ukrajincima? Naravno da budu. Opet ćemo boriti se jedni s drugima, ali ovaj puta u snijegu, kazao je jedan od vojnika koji se prijavio da ode ratovati u Siriju

Ruske snage u Ukrajini uskoro bi mogle dobiti pomoć od strane sirijskih plaćenika. Prva skupina od njih 150 stigla je u Rusiju u četvrtak, javljaju europski obavještajni dužnosnici. Ukrajinci pak vjeruju da se čak 40 000 Sirijaca prijavilo da ratuju u Ukrajini, što predstavlja znatnu količinu snaga spremnih da ratuju.

Razlozi zašto se toliko Sirijaca prijavilo su i više nego jasni. U razrušenoj Siriji nema previše prilika za posao, a najbolji posao koji nudi država je upravo onaj za koji postoji posve opravdana mogućnost da se neće vratiti. Većina plaćenika će dobiti mjesečnu plaću između 600 dolara (oko 4118 kuna) i 3000 dolara (oko 20 591 kuna) ovisno o svom iskustvu i rangu, što je znatno povećanje od plaće koju su dotad do primali - 15 dolara (oko 102 kn). Upravo će znatno veća plaća biti glavni faktor privlačenja Sirijaca koji imaju malo malo mogućnosti da žive bolje, piše The Guardian.

Sirija, koja je dugogodišnji saveznik Rusije, postavila je čak 14 regrutacijskih centra diljem zemlje.

VIDEO: Hrvatski dragovoljac obratio se iz Ukrajine onima koji se žele priključiti u rat, otkrio i kolika je 'plaća'

U zapadnom dijelu Sirije, neke od najpoznatijih jedinica tvrde da se tisuće njihovih pripadnika prijavilo. Peta divizija, koju su obučavale ruske snage, Četvrta divizija, poznata po lojalnosti Assadovom bratu Maheru, kao i jedinica Tigrovih snaga su centralni faktor u regrutaciji za rat u Ukrajini. Siguran u svojoj palači i s dugom Vladimirom Putinom za svu pomoć koju je imao tijekom rata, Assad je po svemu sudećem dao dopuštenje Moskvi kao i svojim zapovjednicima da slobodno budu regrutirani.

- Morao sam čekati tri sata. Rusi su nam puno pomogli i sad ćemo mi njima pomoći - kazao je jedan poručnik koji se prijavio za rat. Na pitanje koliko će ga platiti, kazao je: - Platit će me 25 puta više nego sada. Što ne mislite da se neće teroristi iz Idliba pridružiti Ukrajincima? Naravno da budu. Opet ćemo boriti se jedni s drugima, ali ovaj puta u snijegu.

Drugi borac koji je proveo četiri mjeseca prošle godine boreći se u miliciji kazao je da su mu ponudili 600 dolara i odštetu za njegovu obitelj ako pogine. - To je više nego što bi ikad mogao zaraditi u Siriji. Ovo je stavljanje cijene na moj život, znam, ali toliko vrijedi život ovih dana. Ako umrem tamo, barem će moja obitelj moći živjeti.

VIDEO: Kličko: "Ovdje je pala granata. Vidimo veliki krater. Što je strašno? Što je blizu vrtić, a s ove strane je škola. Četvero djece je ozlijeđeno"

 

 

 

Komentara 5

LI
lider
20:45 18.03.2022.

Tako dakle Ukrajini nitko ne smije pomagati, niti oružjem niti ljudstvom niti humanitarno. Trn u oku su nekoliko Hrvatskih dragovoljaca. Zato nije problem ako 15000 Sirijaca ratuju na strani Putina i to za plaću. Ovaj Putin kao da je završio političku školu u Beogradu.

AM
Amen
23:08 18.03.2022.

Ništa čudno.Pa Isil je davno bacio oko na Europu.

IK
ikbmibm
23:57 18.03.2022.

Asadovi psi rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije