Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ IZGNANICIMA

Sirijska djeca koja su ostala bez roditelja i ove godine stižu na Jadran

Sirijska djeca
Foto: Ljiljana Haidar Diab
1/4
25.03.2019.
u 13:23

Djeca prolaze edukacije od prepoznavanja mina, pružanja prve pomoći, idu na izlete...

Rat u Siriji, koji je ušao već u devetu godinu i koji je potpuno razorio zemlju, odnio je i velik broj žrtava. Prema službenim statistikama, poginulo je više od 400 tisuća ljudi među kojima i mnogo djece. Velik broj djece je izbjegao, a na desetke tisuća njih ostalo je siročad, bez jednog ili oba roditelja.

Zaostale mine

Prema statistikama UNICEF-a, oko 4 milijuna djece rođeno je od početka rata u toj zemlji. Ti mališani i ne znaju što je to normalna svakodnevica, bez pucnjave, granata, straha i bježanja u skrovišta. Ukupno je, prema tim navodima, 8,4 milijuna djece (80 posto sve djece u zemlji) pogođeno ratom, bilo izravno u Siriji ili kao izbjeglice u nekoj drugoj zemlji. Nažalost, iako je velik dio teritorija Sirije oslobođen od terorista, djeca i dalje ginu.

Foto: Reuters/Pixsell

Teroristi su za sobom ostavili mnoštvo eksplozivnih naprava. Samo u zadnjih mjesec dana na području Palmire i u okolici Alepa od zaostalih mina poginulo je 30 djece u dobi između 7 i 10 godina. Kao što je potrebna pomoć u gradnji infrastrukture u toj zemlji, tako je potrebna i pomoć toj djeci koja su prošla ratne strahote, bilo da su ranjena bilo da su izgubila jednog ili oba roditelja. Kako mnoge svjetske humanitarne organizacije i udruge pomažu toj djeci koja su prošla pakao rata, i Hrvatska se uključila u pomoć.

Kao i lani u lipnju, kada je u organizaciji udruge Hrvatska pomaže, koju vodi Đurđa Adlešič, i Styria Media Groupa organiziran dolazak 34-ero siročadi i 5 voditelja u Hrvatsku u ljetovalište u Novi Vinodolski gdje su boravili desetak dana, i ove će godine u Hrvatsku stići veliki broj sirijske djece, najranjivije skupine, koja će s djecom iz Hrvatske, boraviti na hrvatskom Jadranu.

– Iako postoji mnogo poteškoća, od financijskih pa do administrativnih, vjerujem kako ćemo i ove godine ugostiti djecu iz Sirije – kazala je šefica udruge Hrvatska pomaže. Dodaje i kako za djecu jezik brzo prestane biti barijera i da joj je drago da barem na kratko, u vrijeme boravka u Hrvatskoj, uspijevaju zaboraviti na pakao rata.

Foto: Ljiljana Haidar Diab

Velik šok i traume

– Mi u Hrvatskoj koji smo također prošli strahote rata imamo senzibilitet prema svoj djeci koja su isto prošla. Zato u Hrvatskoj, osim udruge Hrvatske pomaže, mnoge institucije pomažu oko realizacije dovođenja djece iz Sirije – istaknula je Đurđa Adlešič.

Većina djece iz Sirije koja su prošle godine u lipnju boravila u Hrvatskoj bila su bez oba roditelja i doživjela su velik šok i traume jer su bili uz svoje roditelje kada su poginuli. U desetak dana boravka u ljetovalištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom, 34-ero djece prošlo je nekoliko edukacija, od prepoznavanja mina i opasnosti od njih do pružanja prve pomoći, svega što bi djeci još moglo zatrebati. Isto tako, organizirano je nekoliko izleta po Jadranu te posjet Zagrebu, zgradi Sabora i Vlade.

Ono što je bilo najljepše vidjeti druženje je djece iz Sirije i Hrvatske te njihove 
zajedničke igre te ples i razmjena iskustava jer većina djece koja su tada bila iz Hrvatske u ljetovalištu bila su djeca hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom 
ratu.

Majke Srebrenice - reakcije na presudu Karadžiću

Ključne riječi

Komentara 2

ZC
zorro.cz
13:26 25.03.2019.

a kam buju išla djeca iz opustošene i osiromašene Hrvatske?

ST
stric5
14:43 25.03.2019.

... kada će te ovako nešto organizirat za npr. djecu Hrvate iz BiH .... ili iz opustošene Slavonije , Like...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije