Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati javnih službi traže 18,3 posto veću osnovicu za plaće

Sindikati će također tražiti povećanje osnovice za plaću za tri posto, pozivajući se na to da je toliko javnim službama umanjila vlada Zorana Milanovića
18. listopada 2019. u 23:51 15 komentara 4299 prikaza
Anica Prašnjak
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Sindikati javnih službi tražit će od Vlade 18,3 postotno povećanje osnovice plaće jer toliko zaostaju plaće u javnim službama u odnosu na plaće u gospodarstvu.

Andrej Plenković tri burne godine Donosimo kronologiju: kako su se plaće mijenjale otkad je Plenković na vlasti

- U pregovorima o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe koji se nastavljaju sljedeći tjedan iznijet ćemo takav zahtjev. Temeljen je na izračunima sindikalnih analitičara i namjera je doseći osnovice plaće u privredi - rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. 

To nije sve, naime, sindikati će također tražiti povećanje osnovice za plaću za tri posto, pozivajući se na to da je toliko javnim službama umanjila vlada Zorana Milanovića, a u pregovorima o osnovici i materijalnim pravima za zaposlene u javnim službama jedanaest će sindikata tražiti  vraćanje također napuštenih. dodataka na vjernost od četiri, osam i deset posto, za starije zaposlenike s više od 20 godina staža u javnoj službi, a tražit će i božićnicu u iznosu 13. Plaće za zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi, kulturi.

Andrej Plenković Plenkovićevi darovi Plaća u javnom sektoru raste do 500, a u privatnom ni 50 kuna

Ovi će zahtjevi daleko premašiti 6,12 postotno povećanje osnovice plaće, koliko je premijer Plenković ponudio svim javnim i državnim službama.

Njegovu ponudu sindikati  su shvatili kao Vladinu startnu poziciju u pregovorima pa su samo dan nakon premijera oni izašli sa svojom protuponudom, nadajući se iskamčiti više i s računicom prema kojoj je na raspolaganju 4,7 milijardi kuna zahvaljujući suficitu.. Sindikalci javnih službi nadaju se da će im se sindikati državnih službi pridružiti u ovim maksimalističkim apetitima, a ako je suditi prema nezadovoljstvu koje zbog niskih primanja i premalog broja ljudi vlada u policiji i carini, nije isključeno da se pridruže sindikati državnih službi. Sindikati su u premijerovoj ponudi uoči izborne godine vidjeli svoju šansu i sada na Vladu kreću tražeći sve ono za što su bili zakinuti od krize naovamo, ne samo novčano nego i sustavnom nebrigom i zapuštanjem sustava.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • Avatar Dévény
  Dévény:

  Svi bi sad vece place. Prosvjetari, medicinari, a koliko cujem i pirotehnicari i soferi javnog prijevoza! Pa dajte molim vas. Kad bi im se to dalo, kako bi onda trebalo pazit, mazit i puno placat; ekipe iz 428 opcina, 128 ... prikaži još!8 gradova, 20 zupanija, koji svi imaju nacelnike, gradonacelnike, zupane, njihove zamjenike i pratece e e ekipe veeeelikih financijskih prohtjeva? Pa 10tak pukovnija "djelatnika" u upravama drzavnih ustanova i firmi,,,,, i sve njihove prohtjeve od placa kakve imaju vrhunski kirurzi i inzinjeri usput,, pa cak i srednji poduzetnici, u Austriji, Svicarskoj zapadnoj i sjevernoj Europi, Kanadi,,,, od sluzbenih limuzinetina ranga najmanje Audi a6 ( sramota do Boga je vozit se u tam nekakvim Skodama Superb ili jos strasnije - Octaviama) do krkacina i lokacina,,,,,,,,,, A jos financiranje gubitaka drzavnih ustanova i firmi, pa financiranje jedno 10tak tisuca (cujem da i vise) neprofitnih udruga i medija,,,,,, i jos kojesta? Tako je to u Hrvatskoj,, jerbo Hrvatska i Hrvati bez gorespomenutih i nespomenutih ekipa ljubitelja masti i slasti na tudji racun - ne moze i nesmije, jer oni su nas zaduzili i zaduzuju!!! i kao takvi oni su zasluzili place vece 1000%. A i javni su sluzbenici!!! Bez tamo nekih medicinara, prosvjetara, pirotehnicara i vozaca, Hrvatska i Hrvati mogu bez i pol muke,,,,,,,,,,Pa Boze moj,tko je ucio, vozio i lijecio Hrvate u doba kraljeva Tomislava i Zvonimira? I sto je Hrvatima tad falilo? A ni mine im nitko tad vadio nije!

 • Ranko:

  Malo je! Tražite realno 4567 % veću plaću. Dosta je lažne skromnosti!

 • marijaqwer:

  Uhljebi će pojesti i premijera i ministra financija.